Læsetid: 2 min.

Krisen kan føre til protektionisme

17. oktober 1998

Vesten vil ikke sænke handelsbarrierne, siger topøkonomen Jagdish Bhagwati

NEW YORK - Tilhængere af frihandel bør stille sig tilfredse, hvis verden med nød og næppe afværger en bølge af protektionisme i kølvandet på den internationale finanskrise.
"Jeg kan slet ikke forestille mig, at politikerne stiller sig op og siger: Lad os sænke handelsbarrierne i USA og Europa for at hjælpe lande ramt af finanskrisen og Den Tredje Verden. Vi skal være glade, hvis det lykkes at holde stand mod protektionismen."
Det siger Jagdish Bhagwati, professor i økonomi på Columbia University og tidligere rådgiver for Verdenshandelsorganisationens generaldirektør Renato Ruggieri i et interview med Information.
Bhagwati anser det for "urealistisk", når FN's organisation for handel og udvikling (UNCTAD) i en rapport tidligere i denne uge opfordrer industrilandene til at sænke toldtarifferne over for udviklingslandene.
"Hvis nogen kunne give mig en tryllestav og opfinde den magiske formel, ville jeg være lykkelig, men jeg kan altså ikke se, hvordan dét skulle lade sig gøre i en situation, hvor recessionen sætter ind og det hele bliver værre," siger Bhagwati, kollega til dette års Nobelprisvinder i økonomi, Amartya Sen. Columbia-professoren fremhæver, at industrilandene endda har en vis fleksibilitet ifølge internationale handelsaftaler til at hæve tariffer uden at blive straffet af WTO. Udviklingslandene besidder endda dette fleksible instrument i overmål.

Fare for protektionisme
"Risikoen for protektionisme på de nye markeder i Asien og i Latinamerika er stor. Mange af disse lande har tariffer på 70 procent og kan hæve dem straffrit til over 100 procent ifølge en indbygget fleksibilitet i WTO-aftaler," siger professor Bhagwati.
"Jeg kan garantere for, at f.eks. Chile vil hæve sin told fra 11 procent til 35 procent, hvis finanskrisen munder ud i en økonomisk recession i Latinamerika."
Risikoen for en voksende protektionisme i USA ligger lige om hjørnet.
"Jeg bestiller snart ikke andet end at debattere folk som Ralph Nader fra forbrugerbevægelsen og fagforeningerne i USA. De er alle imod globalisering og går nu rundt og siger: Der kan I se, vi havde ret. Men problemet er, at disse folk er imod frihandel," siger den indisk-fødte økonom.
"Men frihandel kan godt eksistere uden globalisering. Det ene følger ikke af det andet. Desværre skelner man ikke og vent blot til valgkampen op til præsidentvalget i 2000. Så vil kandidater som vicepræsident Albert Gore have brug for stemmer fra disse grupper," advarer professor Jagdish Bhagwati.
Information bringer et interview med den indiske økonom i næste weekend.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her