Læsetid: 3 min.

Læger: Fint med færre sygehuse

7. oktober 1998

Lægerne støtter sundhedsministerens forslag om, at centralisere driften af sygehusene i hovedstadsområdet. Men forslaget møder stor modstand hos amterne

De danske læger bakker op om sundhedsminister Carsten Kochs forslag om at sammenlægge driften af de københavnske sygehuse.
Forslaget møder imidlertid stor modstand hos amterne, som kalder det "helt uforsvarligt".
Sundhedsministeren vil allerede fra næste år placere ansvaret for driften af de 11 sygehuse i Københavns Amt og Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) under éen fælles myndighed.
Det fremgår af det lovkatalog, som han præsenterede ved Folketingets åbning i går.
Etableringen af det nye sygehusfællesskab skal føre til en bedre udnyttelse af kapaciteten på sygehusene.
Det betyder i praksis blandt andet, at de mange højt specialiserede afdelinger skal samles på færre sygehuse.
Og det er en god idé, mener lægerne, som peger på, at sammenlægningen både kan give bedre kvalitet i behandlingen af patienterne og økonomiske fordele.

Bedre kvalitet
"Ved at samle specialister på større enheder kan vi give den behandling, vi tilbyder patienterne et kvalitetsmæssigt løft," siger Torben Pedersen, overlæge på Frederiksberg Hospital og formand for Den Almindelige Danske Lægeforening (DADL).
"Det kan vi, fordi færre enheder giver lægerne en større rutine og en bedre mulighed for hele tiden at uddanne sig bedre inden for deres fagområder," siger han til Information.
Torben Pedersen mener desuden, at det kan give en rationaliseringsgevinst, når man samler specialerne på færre enheder.

Ualmindelig dårlig ide
Vibeke Storm Rasmussen (S), som er amtsborgmester i Københavns Amt, er, modsat lægerne, ikke begejstret for Carsten Kochs planer om at sammenlægge sygehusdriften i hovedstadsområdet.
Faktisk synes hun, at det er "en ualmindelig dårlig idé."
"Det er vigtigt at fastholde nærheden for patienten, og jeg vil langt hellere have tre ortopædkirurgiske afdelinger, som konkurrerer med hinanden, både økonomisk og kvalitetsmæssigt, end en stor central afdeling," siger hun til Information.
Samtidig frygter Vibeke Storm Rasmussen, at den struktur, sundhedsministeren har tiltænkt det nye sygehusfællesskab, vil indebære en trussel mod demokratiet.
Sundhedsministerens tanke er, at sygehusfællesskabet skal ledes af en bestyrelse, som består af 17 medlemmer.

Borgere taber indflydelse
Otte medlemmer skal udpeges af Københavns Amt, seks medlemmer udpeges af Københavns Kommune, to udpeges af Frederiksberg Kommune. Det sidste medlem vil sundhedsministeren udpege.
"En sådan sammensætning af bestyrelsen betyder, at borgerne mister den direkte indflydelse på, hvilket sundhedsvæsen de vil have," siger hun.
"Når Københavns Amtsråd tager beslutninger om sygehusvæsenet, så er det folkevalgte, der træffer afgørelsen. Dem kan borgerne skaffe sig af med, hvis de er uenige. Men hvis borgerne er utilfredse med de beslutninger, som bestyrelsen i det nye sygehusfællesskab træffer om sygehusene, så kan de reelt ingenting stille op. Derfor er en sygehussammenlægning uden et direkte valgt demokrati en meget dårlig idé," siger hun.

Tvivl om besparelser
Vibeke Storm Rasmussen tror heller ikke på, at der vil være store økonomiske besparelser at hente ved at sammenlægge sygehusene.
"Jeg tror ikke, at det kan være i Københavns Amts skatteborgeres interesse at blive splejset sammen med HS, når HS har så store økonomiske problemer. HS har en et driftsunderskud på 600-700 millioner kroner, og samtidig bruger de langt flere penge per indbygger end vi gør på vores sygehuse," siger hun.
"Det vil derfor være helt uforsvarligt at begynde at sammenlægge sygehusene, før det bliver klarlagt, hvorfor der er den store forskel i økonomien," fortsætter amtsborgmesteren.

Andre tiltag
Andre tiltag inden for sundhedsområdet i det kommende år omfatter blandt andet en omfordeling af medicintilskuddet.
Som planen ser ud nu, skal der indføres en bundgrænse, så der ikke gives tilskud til de første 400 kroners udgifter til receptpligtig medicin. Herefter skal der indføres et mere ensartet tilskud.
Desuden vil sundhedsministeren allerede i november fremsætte et lovforslag, der skal fremme det fri sygehusvalg ved at indføre adgang til at vælge behandling på lands-og landsdelsafdelinger.
Lovforslaget indebærer også en lovfæstelse af patienters ret til at få oplysninger om ventetider.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her