Læsetid: 2 min.

Livet ved siden af

22. oktober 1998

Svidende storbyrealisme i Benn Q. Holms fjerde bog

NY BOG
Som billige svenske laminat-møbler i tidens farver og trends hænger personerne i Benn Q. Holms realistiske nutidsfortælling Hafnia Punk fint sammen på overfladen.
Det sminkede forfald og de skrøbelige livskonstruktioner er bogens klare og gennemskrevne tema.
På titelbladet kaldes bogen godt nok for en roman, men er måske snarere opklippede noveller - biopsier, udtræk af liv - som fint holdes sammen dels af kapitlerne, der beskriver 1997 måned for måned, dels af personernes tilfældige skulderstrejf og støvletramp i hinandens liv. Som sådan må man lede forgæves efter både en begyndelse og en slutning i romanteknisk forstand.

Saml-selv skæbner
I Hafnia Punk møder man bland andet den utro ejendomsmægler med en lidt for smart bil og en ussel bror. Karriereadvokaten Elisa som stadig kæmper mod sin middelklassebaggrund og er til fals for dyre gaver. Hendes kæreste, Christian, der er ex-papparazzi og inkarneret FCK-fan. Der er den fordrukne forfatter Bendix Harboe, der hverken kan skrive eller lade være. Charlotte, bartender og biseksuel wanna-be- rock-star, musikproduceren og delefaren Hoppe, den nyrige børsmægler Andreas og adskillige andre, der fletter sig ind og ud af hinandens liv i forfatterens imponerende præcise prosa-stykker om København anno 1997.
Bogens indbyggere, der alle er omkring de 30, gør sig godt på overfladen, jo, men lige så snart de bevæger sig og tager livet i brug, begynder deres saml-selv-skæbner at falme, knage og sprække. De lever livet ved siden af sig selv og hinanden, har affærer, går til fodboldkampe og familiemiddage, tager stoffer, passer børn og arbejde, boller og blærer sig, spiser og sover, lyver og ler for at holde sammen på det hele.

Respekt
Størst sympati i dette forlorne københavnske univers vækker FCK-fanatikeren og eks-fotografen Christian, der figurerer som en slags hovedperson i det komplekse persongalleri.
Chokket efter at have taget nærbilleder af forældrene til et myrdet barn til spisesedlen for et stort formiddagsblad, har gjort, at han har meldt sig ud af det letflydende facade-liv. Han lever for de ting han har kært, FCK, kæresten og det barn, hun ikke er parat til at give ham.
Benn Q. Holm fanger med sin kortklippede fortællestil københavnerlivet af i dag, bittersødt og nøgternt afklædt.
Og selvom det til tider både er kvalmt og sort, må man bøje sig i respekt for den klinisk klare realisme, der flyder på forfatterens kompakt skrevne linjer.

*Benn Q. Holm: Hafnia Punk. Munksgaard Rosinate. 334 s., 328 kr. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her