Læsetid: 1 min.

MD atter under lup

2. oktober 1998

FDB's fravalg af mejeriet Naturmælk kommer nu op i Konkurrencerådet. Rådet skal undersøge, om mejerigiganten MD Foods har misbrugt sin dominerende stilling

Var der tale om et pres fra mejerigiganten MD Foods, da FDB valgte at droppe yderligere leverancer af økologisk mælk fra det lille mejeri Naturmælk til fordel for MD Foods' produkter?
Eller måske et godt tilbud med uigennemskuelige rabatter og bonusordninger, som de danske brugs-butikkers indkøbsorganisation ikke kunne sige nej til?
Disse spørgsmål er Konkurrencestyrelsen i øjeblikket ved at undersøge, har Erhvervsminister Pia Gjellerup (S) netop meddelt SF's fødevareordfører Jørn Jespersen i et skriftligt notat.
Som tidligere omtalt i Information fik mejeriet Naturmælk den 31. august besked om, at FDB ville stoppe med at indkøbe økologisk mælk fra mejeriet fra og med årsskiftet.
Dermed mistede Naturmælk med ét slag over halvdelen af sit samlede salg.

Politiske opfordringer
Sagen førte blandt andet til, at folketingsmedlemmerne Lene Espersen (K) og Jørn Jespersen (SF) opfordrede Konkurrerådet til at se på sagen.
"Vi er i øjeblikket ved at indhente flere oplysninger fra parterne, og når vi at få fyldestgørende svar, så kommer rådet til at tage stilling til sagen på mødet i november," siger kontorchef Hans Kierkegaard fra Konkurrencestyrelsen, der er sekretariat for det uafhængige konkurrenceråd.
Af notatet fra erhvervsministeren fremgår det, at såkaldte eksklusivaftaler om at butikskæder kun køber bestemte produkter af én enkelt leverandør - ikke strider mod de danske konkurrenceregler.
Men da MD Foods med markedsandele på 60 procent for frisk mælk indtager en dominerende stilling på markedet, gælder andre regler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her