Læsetid: 3 min.

Et morderisk skakspil

2. oktober 1998

'Jægernes' instruktør, Kjell Sundvall, giver i thrillerform sit bud på, hvordan mordet på Olof Palme blev gennemført

Ny film
Som instruktør er Kjell Sundvall et særsyn i svensk film. Med professionel beregning tager han livtag med de filmformer, amerikanerne dyrker - men i konsekvent svensk regi og med et nationalkritisk sigte.
I kæmpesuccesen Jægerne skildrede han, i en variation af selvtægtsgenren, ret drastisk den svenske selvtilstrækkelighed og væbnede neutralitet. Og i Den sidste kontrakt forsøger han sig i den blankpolerede internationale thriller-stil a la Sjakalen, men også med inspiration fra Bo Widerbergs politifilm om sammensværgelse og råddenskab i det svenske samfunds højere retsforgreninger.
Det er Palme-mordet, det gælder her, og Sundvall baserer sig på en roman, der - ikke voldsomt tillidsvækkende - er blevet udgivet under pseudonym (John W. Grow).
Filmens styrke ligger i, at Sundvall for det meste holder hovedet koldt og metodisk flytter rundt på brikkerne i det udspekulerede skakspil, der fører frem til mordet. Vi ved jo, hvad det ender med, men ikke hvordan det vil ske. Og slet ikke hvorfor. Hver gang en brik flyttes, ved vi lidt mere - føler vi, uden at kunne være sikker. For dette er jo kun et fiktivt bud på en mulig sandhed.

Djævelsk udspekuleret
I centrum står to helt beroligende velkendte figurer - den idealistiske, ihærdige politimand og den kyniske superkiller, der lejes til opgaven, men ikke løser den, som man kunne forvente.
Sundvalls kuldslået kalkulerende stil går bedst i hak med lejemorder-afsnittene, der er sikkert gennemført med englænderen Michael Kitchen som tilknappet, skakspillende gentleman af den djævelsk udspekulerede art. Vi ser i scener fra Sydafrika, at han kan ramme plet, men i Stockholm går han mere snedigt til værks og lægger falske spor ud. Det er sikrere at arbejde med marionetter, selv når det drejer sig om en så moralsk trøsket figur som Bjørn Flobergs våbenglade nordmand
Men det virkelige gys ligger selvfølgelig i Sundvalls fremstilling af det svenske sikkerhedspolitis vægring ved at sætte noget ind mod de forblommede attentat-trusler.
Politiet handler ifølge filmen som en læge, der forlader en alvorligt syg patient uden at gøre nogensomhelst for vedkommende.
Altså bortset fra Mikael Persbrandts Roger Nyman, der kommer på sporet af mordplanerne og ofrer sig selv og sit familieliv for sagen. En meget svensk skyldplaget idealist og maniker, der kører løbet til ende med en konsekvens, der meget let kunne blive selvmorderisk. Nu går det i stedet ud over en ven og kollega, spillet af Reine Brynolfsson, i en eksplosiv finale, der virker lige langt nok ude. Et andet offer er Pernilla Augusts forsømte kone - ikke nogen særlig spændende rolle til denne fabelagtige skuespillerinde.

Hvem står bag?
Olof Palme selv lader instruktøren klogeligt nok kun optræde fra ryggen eller i autentiske klip fra taler og møder, fint udvalgt som illustration af hans stærke engagement og sjældne karisma. Men Sundvall skaber en ganske uhyggelig atmosfære af hadefuldhed omkring hans person, delvis Kold Krigs-motiveret og udmøntende sig i mærkater med Palme som djævel.
Filmen vil vise, at det ikke var en sølle narkoman, der slog Palme ihjel, men ganske anderledes magtfulde instanser, der ville ham til livs, med Sikkerhedspolitiets stiltiende accept. Hvilke kræfter, det præcis drejer sig om, får man ikke at vide.
Og denne usikkerhed giver filmen et tiltrængt skin af troværdighed. Ved ikke at give svar på alle spørgsmål lykkes det filmen at få én til at fæste så meget desto større lid til de mange svar, der her ellers gives på gåderne omkring Palme-mordet.

*Den sidste kontrakt. Instruktion: Kjell Sunvall. Manuskript: Mats Ahrehn, Börje Hansson og Johan Bogaeus efter roman af John W. Grow. Svensk. (Grand, Palads)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her