Læsetid: 2 min.

Nobelpris møder skarp kritik

17. oktober 1998

Fra hele verden strømmede lykønskningerne ind til Nobelpris-modtagerne John Hume og David Trimble. Men ikke fra protestanterne

LONDON - Det protestantiske befolkningsflertal i Nordirland vidste tilsyneladende ikke, om det skulle le eller græde, da David Trimble - lederen af det største protestantiske parti, UUP, samt førsteminister i den kommende lokalregering - og John Hume - lederen af det største katolske parti, SDLP, - fredag blev belønnet med Nobels fredspris for deres indsats for fred i Nordirland.
For øvrigt nomineret af gruppen Nationernes Europa i Europa-Parlamentet, hvor de danske anti-EU-bevægelser sidder. Her hører David Trimbles parti også hjemme, mens John Humes SDLP er socialdemokratisk.

Knæfald for terror
Peter Robinson, der er næstkommanderende i partiet DUP - som den fundamentalistiske præst Ian Paisley står i spidsen for - syntes, at prisen var intet mindre end et knæfald for terrorisme.
"I dag har vi set et levende eksempel på, hvordan man belønner de, der er parate til at kaste principperne bort og belønne terrorister," sagde han med reference til, at Nordirlands fredsaftale er indgået med bl.a. Sinn Fein, den irske undergrundshær IRA's politiske gren.
"Tildelingen af Nobels fredpris til de, der indgik en handel for at tilfredsstille IRA's arge mordere viser, hvordan Nordirland er sunket ned i en politisk verden, hvor der er vendt op og nedad på alting," sagde Peter Robinson.
En anden af partiets medlemmer var over for BBC forarget over, at Nobel-komiteen sådan havde belønnet Hume. For det var på grund af Humes gerninger i 60'erne, at volden holdt sit indtog i Nordirland, mente han.
John Hume var aktiv i den katolske bevægelse for borgerrettigheder, som førte til IRA's genopblussen og den voldelige kamp for at få Nordirland ud af Storbritannien. Hume har dog altid selv lagt afstand til brug af vold.

Vrede og skuffelse
Også mere midtersøgende politikere i Nordirland lagde en dæmper på entusiasmen. Ken McGinnis, som er talsmand for sikkerhedsspørgsmål i David Trimbles parti, sagde, at der stadig var lang vej til egentlig fred og udtrykte "skuffelse og foruroligelse"
"Reaktionerne er forudsigelige. Vrede hos de unionister, der er imod Trimble. Og en generel skuffelse hos Sinn Fein, som synes, at partileder Gerry Adams også skulle have haft del i prisen," siger professor Paul Bew fra Queens University i Belfast til Information.
Gerry Adams selv udsendte dog positive signaler og sagde, at ingen fortjente prisen mere end John Hume, samt at han ønskede Hr. Trimble alt vel.
Det kan han få brug for. For fredsprocessen er gået i stå. Protestanterne vil have, at IRA skal begynde at aflevere sine våben, før Sinn Fein kan deltage i den kommende lokalregering, og det vil IRA ikke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her