Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

31. oktober 1998

PET-undersøgelse udvides
*Justitsminister Frank Jensens pludselige beslutning om at udvide PET-undersøgelsen til at omfatte hele efterkrigstiden modtages med begejstring hos regeringspartneren de Radikale
"Jeg synes, det er helt fint at udvide undersøgelsen, og jeg vil klappe i mine små hænder, hvis den også kommer til at omfatte Forsvarets Efterretningstjeneste," siger den radikale PET-ordfører, Elisabeth Arnold, Ritzaus Bureau.
Det er der dog ikke noget, der tyder på, at den kommer til - endnu.
Justitsministerens beslutning kommer efter, at Information i de seneste dage har kunnet afsløre, at der allerede i 1947 forelå et klart regeringsforbud mod registrering af lovligt politisk aktive.

60 unge mistede livet under brand
*60 svenske unge mellem 14 og 20 år mistede natten til fredag livet, da der udbrød brand i Den Makedonske Forenings Samlingslokaler i Göteborg. Årsagen til branden er fortsat ukendt, men det svenske politi afviser, at den var påsat. Udover de omkomne blev 162 kvæstet eller såret.
"Det er ikke kun Göteborg, men hele Sverige der er i sorg," sagde statsminister Göran Persson, som besøgte ulykkesstedet i går.

IMF: Ingen lån til Rusland endnu
*Den Internationale Valutafond (IMF) meddelte fredag, at fonden havde afsluttet forhandlinger med den russiske ledelse uden at være nået til enighed om yderligere lån til det kriseramte Rusland.
"Der var enighed om de ønskelige mål for den økonomiske politik frem til næste års afslutning, men den nødvendige politik overvejes fortsat inden for vigtige områder," hed det i en erklæring fra IMF.
Ifølge erklæringen er IMF rede til nye forhandlinger med den russiske ledelse, og at første prioritet for et sådant møde vil være "et realistisk budget for 1999".
Rusland havde håbet at få udløst en hjælpepakke i form af et foreløbigt lån til en værdi af 4,2 mia. dollar (26,5 mia kr.). Lånet er afhængig af, at Rusland gennemfører gennemgribende reformer.

Serberne angriber landsbyer i Kosovo
*Organisationen Verdens Læger, der arbejder i Kosovo, sagde i går, at serbiske styrker stadig dræbte landsbybeboere og satte ild til deres hjem under granatangreb onsdag i denne uge til trods for, at Jugoslavien har lovet at trække sine styrker ud.
"Vore medarbejdere har set landsbyer stå i flammmer, de er ødelagte, og mange er døde," sagde Olivier Brochu fra den franske hjælpeorganisation Verdens Læger, Medecins du Monde (MM), som har to lægehold i Kosovo.
Samtidig gav NATO-landene fredag ordre til, at den luftbårne overvågningsmission af Kosovo, kan gå i gang i begyndelsen af næste uge.

G7-lande vil have finansregler
*De syv førende industrilande i den såkaldte G7-gruppe foreslog fredag en række foranstaltninger, der skal styrke reguleringen af verdens finansmarkeder og afværge fremtidige økonomiske kriser.
Den britiske finansminister, Gordon Brown, fortalte efter mødet, at gruppen har aftalt at stille yderligere 90 milliarder dollar (godt 560 mia. kr.) til rådighed til den internationale valutafond ved at hæve medlemsgebyret. Pengene skal bruges til et nyt finansielt sikkerhedsnet, som skal yde hjælp til lande, der risikerer at blive udsat for pludselige økonomiske chok.

Antiracister kræver redegørelse
*Advokaten for de fire danskere, som i en nazistisk videofilm er blevet truet på livet, er chokeret over, at sagen nu må opgives, og kræver en redegørelse.
Statsadvokaten for Sjælland, Erik Merlung, har sendt efterforskningen til Sverige, men der giver loven ikke mulighed for at retsforfølge folk for trusler, der er fremsat på video.
"Det er meget chokerende og helt uforståeligt. Merlung må have vidst, at de pågældende ikke kan dømmes i Sverige. Det virker som et forsøg på at undgå at komme til bunds i sagen," siger Niels Forsby, som nu vil bede statsadvokaten om en forklaring.

Arafat slår hårdt ned på Hamas
*Efter det palæstinensiske selvmordsattentat mod en israelsk skolebus torsdag har den palæstinensiske leder slået hårdt ned mod den radikale bevægelse Hamas, der angiveligt stod bag attentatet.
Hamas' åndelige leder og grundlægger, Ahmed Yassin, er blevet sat i husarrest, og godt 100 medlemmer af Hamas er arresteret.
Arafats 'vilje' til at vise omverdenen, at han er villig til at overholde sin del af den netop indgåede fredsaftale med Israel og "skabe sikkerhed," har skabt vrede blandt mange palæstinenserne, der mener, at Arafat farer for hårdt frem.
Fra Benjamin Netanyahus kontor lød det i går, at hvis de palæstinensiske myndigheder mener det alvorligt med at sætte en stopper for terroren, "så er det et positivt skridt."

Slovakiets ny regering på plads
*Som ventet blev Mikulas Dzurinda fredag udnævnt til Slovakiets nye ministerpræsident - han afløser Vladimir Meciar, der har domineret slovakisk politik siden kommunismens fald i 1989.
Mikulas Dzurinda, der er leder af centrumhøjrepartiet Slovakisk Demokratisk Koalition (SDK), kommer til at stå i spidsen for en koalitionsregering bestående af fire partier.
Hans største opgave bliver nu at føre Slovakiet nærmere medlemsskab af NATO og EU.

Svage børn lades i stikken
*Det bliver i mange kommuner dyrere at få passet sit barn i daginstitutioner næste år. Hårdest går det ud over skolefritidsordningerne (SFO), hvor taksten i snit vil stige med knap syv procent det kommende år. Det viser en gennemgang af tal fra de nye budgetter i 75 kommuner, som Ritzaus Bureau har foretaget. Ifølge tallene er der tale om takststigninger pænt over de 2,5 procent, som er den såkaldte standardfremskrivning, altså det på forhånd forventede.
Ud over SFO-ordningen stiger taksten til en børnehaveplads i snit med fire procent, taksten til vuggestue stiger med fem procent, og taksten til dagpleje går i vejret med 4,5 procent.
Den kraftige stigning på SFO-området tilskrives direkte aftalen mellem regering og kommuner tidligere på året, hvor der blev åbnet for øget brugerbetaling på området.
Flere pædagoger frygter, at stigningerne vil betyde, at de mest socialt belastede børn og tosprogede vil blive trukket ud af institutionerne.

Fredelig fordeling af flygtninge
*13 af landets 14 kommuneforeninger er nu enige om fordelingen af flygtninge næste år. Ifølge leder af Kommunernes Landsforenings integrationskontor, Birgit Hedegaard, er det kun kommunerne i Sønderjyllands Amt, der ikke har kunnet blive enige om en aftale. Det to kommuner Aabenraa og Gråsten mener, at de har modtaget så mange flygtninge i de foregående år, at deres antal skal ned i de kommende.
Det betyder, at Udlændingestyrelsen skal foretage fordelingen af flygtninge i Sønderjylland, mens kommunerne i resten af landet selv er blevet enige om fordelingen.

Gasplan er et 'rent partsindlæg'
*De fem regionale naturgasselskaber mener, at rapporten om besparelsesmuligheder i den danske gassektor, som Rothschild & Sons har udarbejdet, er et rent partsindlæg fra regeringen. Rapporten konkluderer, at der kan spares 215 millioner kroner om året, hvis de fem regionale gasselskaber bliver slået sammen til ét selskab.
"Vi har ikke været inddraget i arbejdet med rapporten og ser den derfor indtil videre som et partsindlæg. Men nu vil vi kigge rapporten grundigt og seriøst efter i sømmene og være åbne over for konstruktive forslag og ideer. Derefter vil vi vende tilbage til regeringen med vores kommentarer," sagde Søren Clausen, formand for Komgas - de regionale naturgasselskabers fællesorganisation i går efter et møde med finansminister Mogens Lykketoft og miljøminister Svend Auken, hvor rapporten blev fremlagt.

Elværker søsætter vindmølleforsøg
*I løbet af det næste halve år vil et par håndfulde store havbaserede vindmøller blive stillet op til afprøvning hos de to elsammenslutninger Elsam og Elkraft. Formålet er at give både elværker og vindmøllefabrikanter mulighed for i samarbejde at teste de elementer i vindmølleteknikken, placeringen til havs kræver.
Ifølge Ingeniøren skal prototyperne på Sjælland stilles op ved Stigsnæs og Hagesholm vest for Lammefjorden.

EU-kritik af Kina
*Formanden for EU-kommissionen Jacques Santer hilste fredag under et besøg i den kinesiske hovedstad, Beijing, den nye dialog med Kina om menneskerettigheder velkommen. Men samtidig udtrykte Santer bekymring over forholdene for menneskerettighederne i Kina.
Santer sagde, efter et møde med flere kinesiske ledere, at EU fortsat er bekymret over den manglende ytringsfrihed, religionsfrihed og forsamlingsfrihed.

Gottlieb mister immuniteten
*Pinochet har den endnu, men torsdag mister Enhedslistens folketingsmedlem Jette Gottlieb den - immuniteten. Gottliebs meriter synes dog uskyldige i forhold til Pinochets. Folketinget ophæver hendes parlamentariske immunitet, så politiet kan tiltale hende for hærværk i forbindelse med en trafikpolitisk happening i København sidste forår. Her malede hun nogle kantsten i et københavnsk gadekryds gule, for at gøre opmærksom på, at kommunen ikke overholdt nye lovregler om parkeringsafstand ved selv at have besørget afmærkningen.

Pinochet kan retsforfølges i Spanien
*Spaniens landsret gav fredag grønt lys for, at Chiles eksdiktator, August Pinochet, kan retsforfølges i Spanien.
Efter fem timers voteren kom den længe ventede afgørelse, som er en sejr for den spanske advokat Baltasar Garzón, der i to år har efterforsket og indsamlet materiale om Pinochets tid som diktator. Hvis Pinochet bliver udleveret fra Storbritannien, hvor han blev anholdt den 16. oktober, anklages han for folkemord, tortur og mord.
Det er netop det store spørgsmål, efter at en britisk domstol onsdag besluttede, at den 82-årige Pinochets anholdelse er lovstridig, da man her mener, at Pinochet er omfattet af immunitet, fordi han var statsoverhovede, da forbrydelserne blev begået.
Afgørelsen er appeleret til den engelske Højesteret, der afgører sagen i næste uge.
Den spanske landsrets afgørelse i går var imødeset med spænding, fordi den spanske statsanklager ikke mente, at Garzón havde noget juridisk grundlag fo, at retsforfølge grusomheder begået under et tidligere latinamerikansk militærdiktatur.
Hvis dommerne havde afvist Garzóns anmodning, ville han have været nødt til at indstille sin sag mod Pinochet efter to års efterforskning.
Det er på grundlag af hans anklager, at det britiske politi anholdt Pinochet på en privatklinik for to uger siden.
Garzón har udarbejdet en formel udleveringsbegæring, som forventes at ligge helt klar i næste uge.

Redigeret af Manja Sørensen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu