Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

16. oktober 1998

Serbiske styrker trodser FN krav
*De jugoslaviske styrker følger ikke FN's krav om at forføje sig fra Kosovo, så flygtningene kan føle sig sikre på at vende hjem, sagde NATO's generalsekretær, Javier Solana. NATO truer med at bombe Jugoslavien, hvis det ikke inden lørdag morgen lever op til kravet om at trække sine styrker ud.
Repræsentanter fra den såkaldte Kontaktgruppe besluttede torsdag i Paris, at fredsaftalen for Kosovo skal ind i en ny resolution i FNs sikkerhedsråd.
De seks landes repræsentanter lovede desuden at stille mange observatører til rådighed, som skal overvåge fredsaftalen i Kosovo.
Generaler fra NATO og den jugoslaviske hær underskrev torsdag aften en aftale, der tillader ubevæbnede NATO-rekognosceringsfly at overflyve Kosovo i forbindelse med fredsaftalen for den serbiske provins.
Aftalen blev undertegnet af NATO-generaler og general Momcilo Perisic, stabschef for den jugoslaviske hær, under et møde i det jugoslaviske forsvarsministerium

Spanien ønsker at afhøre Pinochet
*To spanske dommere har bedt de britiske myndigheder om lov til at afhøre Chiles tidligere diktator, general Augusto Pinochet, der befinder sig i London, hvor han er under behandling på et hospital.
Den ene af dommerne, Baltasar Garcon, har bedt Storbritannien om at "garantere, at Pinochet forbliver på britisk jord, indtil han kommer med sin forklaring".
De spanske dommere siger, at Pinochets regime stod bag folkemord, terrorisme og tortur og er skyldig i spanske statsborgeres forsvinden, mens han var Chiles præsident fra 1973 til 1990.

Tysk enighed om nej til atomkraft
*De tyske socialdemokrater og De Grønne er under deres forhandlinger om en ny regering blevet enige om at afvikle atomkraften i Tyskland, skriver avisen Frankfurter Rundschau.
I første omgang lægges der op til, at atomindustrien friviligt lukker atomkraftværkerne, og hvis der ikke er udsigt til, at energiselskaberne selv vil gøre det, så er SPD og De Grønne klar til med lovgivning at lukke for atomkraften. Forhandlinger med atomindustrien skal finde sted inden for det næste år, hed det.

Hærchef bliver ny præsident
*Libanons parlament valgte torsdag hærchefen general Emile Lahoud til landets kommende præsident.
Lahoud overtager præsidentembedet den 24. november, når han tages i ed og afløser Elias Hrawi, som har været præsident i ni år. Den kommende præsident får æren for at have samlet de mange forskellige militser i Libanon til én hær, selv om Syrien, der fortsat har omkring 40.000 soldater i Libanon, og som reelt har det sidste ord i libanesisk politik, også har bidraget kraftigt til at standse Libanons borgerkrig og genopbygge landets hær

Mange på efterløn har fortrudt
*Knap hver tiende efterlønsmodtager har fortrudt valget om at gå på efterløn, viser en Gallup-undersøgelse, der er foretaget for LO's nyhedsbrev Udspil.
Undersøgelsen er foretaget blandt 549 personer, der allerede er gået på efterløn, og holdningen blandt de pågældende er ligeledes, at næsten hver tredje efterlønner hellere vil arbejde og modtage delefterløn i stedet.
Hele 26 procent ville nemlig foretrække en arbejdsuge på op til 20 timer om ugen kombineret med delefterløn, i stedet for som nu at være gået på fuld efterløn. Undersøgelsen viser samtidig, at dårligt helbred er den mest udbredte årsag til, at lønmodtagerne vælger efterløn.
Artikel side 4

Kommuner vil selv fordele flygtninge
*De danske kommuner arbejder målrettet mod at indgå frivillige aftaler om den indbyrdes fordeling af flygtninge, som kommunerne selv skal stå for fra årsskiftet. Hvis kommunerne i et amt ikke selv kan blive enige om fordelingen, bliver det Udlændingestyrelsen, der kommer til at fastlægge rammerne for fordelingen i det pågældende amt. Det er tilsyneladende en situation, kommunerne gerne vil undgå.

Prodi opgiver at danne ny regering
*Italiens ministerpræsident, Romano Prodi, trådte torsdag endegyldigt tilbage og opgav videre forsøg på at danne en ny regering.
Efter et møde med den italienske præsident, Oscar Luigi Scalfaro, indgav Prodi sin afskedsbegæring med ordene: "Min opgave har vist sig at være uigennemførlig".
Scalfaro gik torsdag aften igang med at rådføre sig med de øvrige partiledere om dannelsen af en levedygtig regering.

Milliard-bevilling til IMF
*Republikanske ledere i den amerikanske Kongres sagde torsdag morgen, at de havde indvilget i en bevilling til Den Internationale Valutafond (IMF) på 18 mia. dollar (næsten 113 mia. kr.). Pengene skal hjælpe økonomier, der er hårdt ramt af den internationale krise. Til gengæld har Det Hvide Hus lovet sammen med andre nationer at arbejde for en reformering af valutafonden.
Aftalen vil medvirke til at genskabe tillid i en verden, som er rystet af finansiel og økonomisk uro, sagde IMF's topchef, Michel Camdessus, torsdag.
Nyhedsanalyse her på siden

De fattige har ikke fået det bedre
*Verdens fattige har ikke fået det meget bedre siden FN's Sociale Topmøde i København i 1995. Det konkluderer en ny rapport fra UNDP, FN's Udviklingsprogram, som har gjort status over resultaterne fra topmødet. I dag lever en tredjedel af befolkningen i ulandene stadig for under syv kroner om dagen. Et rundspørge blandt 130 ulande afslører, at kun 38 lande har efterlevet Københavns-Deklarationen og opstillet mål og tidsfrister for at begrænse den ekstreme fattigdom. Det er for lidt, fastslår UNDP's Fattigdomsrapport 1998. Samtidig er udviklingsbistanden fra de rige lande så lav som aldrig før - blot 0,2 procent af i-landenes samlede bruttonationalprodukt, og meget langt fra FN's anbefaling på 0,7 procent.
Artikler på forsiden og side 5

Kløver-folk frygter splittelse om fusion
*Uroen vokser stadig i mejeriselskabet Kløver Mælk, efter at formand Knud Harck Madsen for nylig overraskende stillede sig positivt over for en fusion. Det skete efter årelang indgroet Kløver-modstand mod enhver snak om sammenlægning med MD Foods. Onsdag indkaldte en gruppe, der støtter Knud Harck Madsen til et stormøde den 20. oktober for Kløver Mælks leverandører. Mødet er placeret strategisk dagen før, at repræsentantskabet mødes ekstraordinært den 21. oktober.
Invitationen til stormødet får nu den anden Kløver Mælk-fløj til at reagere.
Modstanderne af en fusion frygter, at et stormøde blot vil skabe forøget splid i selskabet og forvirring om fremtiden.

Arbejdsløse skal overskride grænser
*Arbejdsløse tvinges til at overskride deres egne grænser, når kommunerne sender dem på aktiveringskurser. Blandt andet risikerer de at blive bragt i en uværdig situation, fordi de kan miste deres overførselsindkomst, hvis de nægter at være med, siger Dansk Psykologforening.
Det er de nye sociallove, der ifølge foreningen presser mennesker, der i forvejen er skrøbelige, ud i psykisk belastende situationer.
Socialminister Karen Jespersen mener, at det er kommunernes ansvar, at ledige med psykiske problemer ikke havner på aktiveringskurser, hvor de tvinges til at overskride deres egne grænser. Hun advarer derfor mod at fortolke den nye lov om aktivering for firkantet.

Patienter klager som aldrig før
*Den massive omtale af den såkaldte Boneloc-sag har bidraget til en eksplosion i antallet af sager, hvor patienter klager over den behandling, de har fået i sundhedsvæsnet.
Det fremgår af oplysninger fra Patientklagenævnet, som behandler sagerne mod læger, tandlæger, sygeplejersker, jordemødre og andre ansatte inden for sundhedsvæsnet, skriver Berlingske Tidende. Efter flere år på samme niveau steg antallet af klagesager sidste år med 26 pct. til i alt 2.571 - den største stigning i de ti år, nævnet har eksisteret. Og den udvikling er fortsat i år, hvor sagstallet tegner til at blive lige så stort som i 1997, oplyser afdelingslæge Jørgen Hansen, Patientklagenævnet.

Rockere har ikke krav på erstatning
*Med en enstemmig dom torsdag har Højesteret nu fastslået, at rockere, der blev anholdt og visiteret i den såkaldte rockerkrig i 1996-1997, ikke har krav på erstatning.
Normalt har man krav på erstatning, hvis man bliver anholdt uberettiget, men det gælder altså ikke for rockerne, der i stort antal blev anholdt og undersøgt for eventuel ulovlig våbenbesiddelse.
Men alene tilknytningen til de rivaliserende rockergrupper udgjorde dengang tilstrækkeligt mistankegrundlag, så der kunne ske lovlig visitation, siger Højesteret.
Der er både saglig og rimelig begrundelse til at fravige de sædvanlige godtgørelses-regler, og i øvrigt var krænkelserne beskedne, fastslår landets øverste domstol.

Svenskerne slås om homoseksuel Jesus
*En fotoudstilling i domkirken i Uppsala har udløst en af de heftigste religiøse debatter i Sverige i mange år.
Udstillingen Ecce homo afbilleder nemlig Jesus som homoseksuel, og det er for meget for mange kristne svenskere.
Den består af en serie fotografier taget af den homoseksuelle Elisabeth Ohlson. Billederne skal forestille Jesus sammen med homoseksuelle, transvestiter og AIDS-syge. En mandlig model, der forestiller Jesus, vises således helt nøgen.
Hensigten med billederne er, at at de skal sætte spørgsmålstegn ved den traditionelle opfattelse af Jesus.
Diskussionen om Ecce homo-udstillingen har polariseret Sveriges kristne. Den har nu stået på i flere uger nu og har udartet sig til en blandet og spydig debat om religion, politik og synet på homoseksualitet.

Franske gymnasieelever i protest
*Omkring 200.000 franske gymnasieelever gik torsdag på gaden landet over i protest mod overfyldte klasselokaler, for få lærere, nedslidte skoler og dårlige lærebøger.
Gymnasieelevernes demonstration i Paris endte i hærværk og voldsomme scener, da flere af de unge smadrede butiksvinduer, telefonbokse, væltede biler og kom i slagsmål med politiet. En gravid kvinde blev væltet omkuld af en gruppe unge, som havde tildækkede ansigter. En snes café- og butiksvinduer blev baldret, glaspartier i buslæskure og telefonbokse blev knust af sten, da grupper af unge hærgede omkring Place de la Nation i den østlige del af Paris' centrum, hvor protestmarchen begyndte. 15.000-18.000 gymnasieelever og andre unge drog fra pladsen for at begive sig mod det franske undervisningsministerium i den anden ende af byen, oplyste politiet, som holdt hundreder af ballademagere i skak ved la Nation.
Der er cirka 2,6 millioner gymnasieelever i Frankrig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her