Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

15. oktober 1998

Kina og Taiwan genoptager dialog
*For første gang i fem år mødtes repræsentanter fra Taiwan og Kina, da en delegation fra Taiwan ankom til Shanghai, for at genoptage forhandlingerne om Taiwans fremtidige status. De foreløbige meldinger fra mødet var ikke præget af optimisme og fra begge sider blev der givet udtryk for, at parterne fortsat er langt fra hinanden.
Men der mødet i sig selv ses som et udtryk for en opblødning i forholdet mellem Kina og Taiwan. Mødet fortsætter fem dage endnu.

Arafat er optimistisk
*Palæstinensernes leder Yasser Arafat udtrykte forud for dagens topmøde med Israels leder Benjamin Nethanayhu optimisme. På vej til topmødet i USA sagde Arafat fra London, at de kommende forhandlinger er "et vindue af muligheder, ikke kun for palæstinenserne, ikke kun for Israel, men for hele verden." Han tilføjede, at han tror på, at der vil komme resultater ud af topmødet.

Franske studenter fortsætter protest
*Fransk politi opfordrede onsdag butiksejere i hovedstaden Paris til at lukke deres butikker torsdag. Opfordringen kom i forbindelse med varslingen af en protestmarch arrangeret af studerende fra hele landet.
De studerende er utilfredse med overfyldte klasselokaler og som en konsekvens deraf dårlig undervisning.
De studerende har planlagt aktionen til at foregå i hele landet i løbet af torsdagen, men allerede tirsdag var der over 100.000 unge, der marcherede rundt i gaderne.

Iransk familie udvist til fængsel
*Under protester fra Københavnske Deportationsmodstandere blev en iransk famile i går fragtet til Kastrup Lufthavn af politiet og sat på et fly. Familien søgte aSyl tilbage i december 1996, blandt andet fordi manden har uddelt dele af Salman Rushdies De Sataniske Vers og efter eget udsagn risikerer fæng-selsstraf. Men Udlændingestyrelsen har vurderet, at manden "højst risikerer tre måneders fængsel" og derfor godt kan sendes tilbage. Familien skulle have været med Turkish Airlines men på grund af de mange protesterende nægtede selskabet at tage familien med. Familien blev med forsinkelse sendt afsted med et SAS-fly. Ifølge Frank Poulsen fra gruppen Deportationsmodstanderne havde kvinden det synligt dårligt og skulle angiveligt have forsøgt at begå selvmord ved hjælp af sovepiller af frygt for at vende tilbage til Iran.

Human økonom får Nobelpris
*Inderen Amartya Sen vandt onsdag årets Nobelpris i økonomi for sin forskning i fattigdom og sult. Den tidligere Harvard-professor er en af verdens ledende autoriteter inden for fattigdomsforskningen, og han er den første asiat, der modtager prisen.
"Ved at kombinere værktøj fra både filosofi og økonomi har Sen genoprettet en etisk dimension i diskussionerne om økonomiske problemer," hedder det i begrundelsen.
"Det er rart, at et forskningsområde, der ikke bare handler om profitmaksimering og vejen til bedre forretninger, får prisen," sagde Amartya Sen efter at have modtaget beskeden.

Nyrup skal kaste lys over strid
*På baggrund af den radikale Jørgen Estrups udtalelser i gårsdagens Information, hvor han blandt andet siger, at der ikke er givet autorisation til at danske fly kan deltage i en NATO-aktion mod Serbien, efterlyser Dansk Folkeparti en forklaring på, hvad der egentlig er regeringens officielle politik.
Efter Dansk Folkepartis mening står det klart, at der efter tirsdagens møde i Udenrigspolitisk Nævn er givet klart mandat til, at danske fly kan deltage i en eventuel militær aktion.
"Det er derfor vigtigt, at statsministeren fastslår regeringens politik og forklarer sine radikale allierede, hvilket mandat, de danske styrker har," fastlår Dansk Folkeparti.

Eks-minister flytter fængsel
*Malaysias afsatte finansminister og viceministerpræsident, Anwar Ibrahim, er fortsat fængslet men under mere lempelige forhold, skrev det officielle nyhedsbureau Bernama onsdag.
Anwar er ifølge Bernama blevet transporteret fra politihovedkvarteret Bukit Aman til fængslet Sungei Buloh, der ligger lidt nord for hovedstaden Kuala Lumpur.
Anwar Irahim blev anholdt den 20. september med henvisning til den Interne Sikkerhedslov (ISA). Mens overflytningen af ham til Sungei Buloh-fængslet betyder mere lempelige forhold, så fastlog en talskvinde for forbundspolitiet onsdag, at han skal forblive fængslet, da Højesteret tidligere har afvist, at han kan løslades mod kaution.

Ukraine afskaffer dødsstraffen
*En fremtrædende ukrainsk parlamentariker sagde tirsdag, at Ukraine vil tage konsekvensen af den internationale kritik og ikke mindst Europarådets trusler om udelukkelse og afskaffe dødsstraf. Nyhedsbureauet Interfax citerede Viktor Medvedtjuk, vice-næstformand for Ukraines parlament, for at sige, at dødsstraffen afskaffes til nytår. Løftet blev givet til en delegation fra Europarådet. Den seneste henrettelse i Ukraine blev gennemført i marts 1997 og siden har der været et midlertidigt stop for gennemførelsen af dødstraffen.

Eks-redaktør er EP-kandidat
*Tidligere chefredaktør på Berligske Tidende, Anne E. Jensen, har sagt ja til at opstille for Venstre i Århus og Sønderjyllands amter som en af partiets kandidater til det kommende Europaparlamentsvalg i juni næste år, skriver Fyens Stiftstidende onsdag.

Robot-invasion på arbejdsmarkedet
*Flere og flere robotter gør deres entre på det europæiske arbejdsmarked. Mens det tidligere var Japan og USA, der var de største aftagere, så har danske virksomheder i årets første 10 måneder installeret 130 robotter - indtil for fem år siden var det almindelige godt 60 om året.
Alene på det vesteuropæiske arbejdsmarked er robotstyrken steget med 41 procent i anden halvdel af 1998, mens det asiatiske marked er faldet med 10 procent.
Populariteten er indlysende: Arbejdsgiverne skal ikke tage hensyn til arbejdsmiljø, arbejdstidsregler, barselsorlov eller andre menneskelige faktorer, der kan gribe forstyrrende ind i den hellige produktion.

Eks-svømmer går til Landsretten
*Erstatningssagen om eks-svømmeren og forretningsmanden Peter Rohde, der blev sindssyg under en uberettiget isolationsfængsling, fortsætter til Østre Landsret.
Peter Rohde har besluttet at anke byrettens dom, der tilkendte ham er erstatning på 790.475 kroner for uberretiget fængsling i 518 dage, heraf næsten et år i isolation - inden han blev frifundet for en anklage om at have smuglet kokain til Danmark.
Kravet fra Peter Rohde lød på 22,5 millioner kroner, men Københavns Politi nægtede at betale. Kravet viderføres nu til Landsretten.

Forældreblokader fortsætter
*Uroen blandt pædagoger og forældre som følge af kommunernes spareplaner fortsætter.
Onsdag morgen havde forældre i Ballerup blokeret omkring 10 institutioner, så pædagogerne ikke kunne komme på arbejde.
Ligesom andre kommuner i landet har Ballerup varslet spareplaner, der gør indhug i pædagogernes vikartimer samt sender børnene i skole en time mere om dagen.

Hormorner i hudcreme
*Miljøstyrelsen advarer mod at købe cremen Psorigon Skin Regenerator, da cremen kan give fortyndet hud og forværre udbrud af hudsygdommen psoriasis. Cremen sælges via Internettet fra firmaer i England.
Ifølge Miljøstyrelsen indeholder Psorigon Skin Regenerator steroidhormoner, som ved ukontrolleret brug kan give alvorlige bivirkninger. Styrelsen opfordrer til, at danskere, der har anvendt cremen, kontakter lægen.
Miljøstyrelsen har taget kontakt til de engelske myndigheder og spurgt, hvad de vil gøre ved det ulovlige salg fra Internettet.

Studerende skal 'løfte' boligpolitik
*Odense Byråd ventes i løbet af få uger at vedtage en ny boligpolitik for at få flere unge studerende til at rykke ind i lejlighederne i blandt andet bydelen Vollsmose. Her er der en voldsom koncentration af flygtninge og socialt belastede danskere.
Fremover skal studerende under 25 år have fortrinsret til en bolig fremfor for eksempelvis bistandsklienter.
Samme boligpolitik praksiserer Århus Kommune. Her tilbyder man billige ungdomsboliger i blandt andet Gellerupplanen, hvor koncentrationen af flygtninge er stor.

Systemfejl
*Den verdensomspændende økonomiske krise truer Ruslands børn, mener FN's børneorganisation, UNICEF.
UNICEF har derfor opfordret den russiske regering til at sætte midler af landets godt 37 mio. børn.
"Den økonomiske krise er en trussel mod børnenes velfærd. Ruslands børn bør skånes for så meget som muligt for krisens konsekvenser," sagde UNICEF's leder Carol Bellamy.
Den økonomiske krise har har enorme konsekvenser for familien, og det går ud over børnene, der i stigende grad løber hjemmefra. Alene i Moskva, hvor der bor 10 mio., skønnes det, at 150.000 børn og unge lever på gaden.

Milosevic lukker munden på kritiske røster
*Mens Jugoslaviens præsident, Slobodan Milosevic, bøjer af for udlandets pres, strammer han samtidig grebet om landets uafhængige presse og begrænser dermed yderligere jugoslavernes ytringsfrihed og deres mulighed for at få ikke-statskontrollerede informationer.
Allerede før blækket var tørt fra aftalen mellem USA's Balkan-udsending, Richard Holbrooke, og Milosevic om Kosovo, lukkede styret i Beograd to regeringskritiske uafhængige aviser, Dvenvi Telegraf og Danas.
Ministeriet sagde, at begge aviser havde overtrådt et regeringsdekret, som forbød landets medier at "sprede frygt, skabe panik og nederlagsstemning eller på anden måde påvirke befolkningens forsvarsvilje i negativ retning". Sagt med andre ord består de to avisers forbrydelse i, at de har formastet sig til at trykke blandt andet internationale medierapporter om krisen - som ikke først har fået den serbiske regerings blåstempling.
Danas blev lukket alllerede tirsdag aften efter i dagens udgave at have offentliggjort et brev fra Informationsministeriet, hvor avisen blev advaret om, at dens artikler "skabte frygt, panik og modløshed", og at ministeriet ville blive nødt til at lukke avisen, hvis overtrædelsen regeringsdekretet fortsatte. I går blev Dvenvi Telegraf så lukket med samme begrundelse.
Flere iagttagere frygter, at det ikke bliver ved lukningen af de to aviser. En række andre uafhængige aviser og lokalradioer står også for lukning.
En talsmand for den britiske regering sagde onsdag, at "der ikke kan være tvivl om", at lukningen får konsekvenser.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her