Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

14. oktober 1998

Italiens Prodi klar til ny regering
*Den italienske præsident, Oscar Luigi Scalfaro, ringede tirsdag til fungerende ministerpræsident Romano Prodi for at bede ham danne en ny regering.
Det meddelte præsidentens kontor tirsdag aften, efter at præsidenten havde afsluttet fire dages konsultationer for at få afsluttet landets seneste regeringskrise.
Allerede tidligere på dagen sagde kilder tæt på den såkaldte Oliventræ-koalition, at præsident Prodi er rede til at danne en ny regering.
Prodi trådte ellers tilbage fredag, efter at hans regering med en enkelt stemme tabte en tillidsafstemning i parlamentet.

MS fastholder lov-kritik
*Mellemfolkeligt Samvirke, der oprindeligt var først med at påpege, at den danske integrationslov var i modstrid med FN's Flygtningekonvention, fastslår tirsdag, at den aktuelle udmelding fra UNHCR ikke er en blåstempling af loven. UNHCR meldte i går, at man vil se, hvordan loven fungerer i praksis.
"Snarere tværtimod og vi fastholder stadig vores kritik," siger informationschef Martin Lidegaard.
Mellemfolkeligt Samvirke opfordrer regeringen til at ændre de omstridte detaljer i loven og dermed gøre den til "en rigtig fin integrationslov."

Cheminova udleder fosfor
*Den kemiske virksomhed Cheminova Agro har siden begyndelsen af september udledt mellem tre og fem ton fosfor til Vesterhavet. Udledningen svarer til en udledningen af fosfor i et år fra en "pæn stor by" og kan forværre problemerne med iltsvind i Limfjorden, oplyser afdelingschef Asker Geyti, Ringkøbing Amt til Ritzaus Bureau.
Ikke desto mindre er dele af udledningen sket med amtets tilladelse, eftersom Chemoniva har problemer med fabrikkens biologiske rensningsanlæg.
Ifølge amtet har udledningen af fosfor den seneste tid været oppe på et gennemsnit på 60 kg dagligt. Produktionsdirektøren hos Cheminova siger, at udledningen af fosfor mandag og tirsdag var nede på de 40 kg dagligt, som fabrikken normalt har tilladelse til.

Grønt lys for gen-enzymer
*Danisco Ingredients har fået Miljøstyrelsens blå stempel til at bruge gensplejsede mikroorganismer til at procucere enzymer.
Ifølge Jydske Vestkysten gælder det blandt andet bagerienzymet hexose oxidase, HOX, der angiveligt skulle forbedre bageegenskaberne i brød.
Miljøstyrelsen beslutning kommer som Europa-Parlamentets miljøudvalg i går besluttede at opfordre til midlertidigt stop for alle nye gensplejsede organismer på markedet. Det blev besluttet, at man vil opfordre EU-Kommissionen til at tilbagekalde de "forholdsregler", der er ved at blive sat i værk over for Østrig og Luxembourg på grund af deres forbud mod gensplejset majs fra Novartis-koncernen. Det vil i givet fald betyde, at de to lande kan bevare deres forbud.

Taliban frigiver iranske gidsler
*Afghanistans Taliban-milits frigav i går 10 iranske chauffører, der har været tilbageholdt siden august.
Talibanmiltsens træk kommer dagen før, at FN's fredsudsending kommer til Afghanistan i et forsøg på at løse krisen mellem Iran og Afghanistan. Situationen mellem de to nabolande er spidset til i takt med af Talibanmilitsens fremmarch i Afghanistan i gennem de sidste par måneder.
Iran har sendt tusindvis af tropper til grænsen og begge parter har truet med krig.

Netanayhu spreder mismod
*Den israelske ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, sagde tirsdag, at der "på nuværende tidspunkt ikke er nogen chance" for at underskrive en aftale med palæstinenserne på det topmøde, som torsdag indledes i USA med bl.a. Netanyahu og den palæstinensiske leder, Yasser Arafat, som deltagere.
"Uden at palæstinenserne opfylder alle deres forpligtelser, så bliver der ikke nogen aftale. I lyset af denne dystre realitet er der ikke nogen chance for at underskrive en aftale," lød det i går i en erklæring fra Netanyahus kontor.
Erklæringen kom få timer efter, at en israelsk mand blev skudt og en anden alvorligt såret under et skudangreb nær Jerusalem i en skov på Vestbredden.
Israelsk politi gav "terrorister" skylden for attentatet.

Pædagoger igen i arbejde
*Daginstitutionerne for børn i Silkeborg var tirsdag morgen fortsat ramt af strejke. De 450 strejkende pædagoger og pædagogmedhjælpere på 50 institutioner har imidlertid besluttet at gå i arbejde igen onsdag.
Mandag eftermiddag vedtog byrådet det budgetforslag, som strejken i fredags blev indledt imod.
Ifølge de strejkende vil budgettet for 1999 komme til at betyde, at personalet bliver beskåret med cirka 10 timer om ugen for en typisk børnehave med 60 børn.

Velfærdsforsikring til alderdommen
*Pensionsselskabet PFA vil fra næste år tilbyde en såkaldt plejeforsikring, så velstillede danskere ikke behøver bekymre sig om fremtidens velfærd, men allerede nu kan sikre sig ekstra plejeydelser.
Plejeforsikringer, der er meget udbredt i USA, England og Tyskland, introduceres som en direkte konsekvens af danskernes frygt for, at det offentlige sikkerhedsnet svigter i alderdommen, oplyser adm. direktør i PFA Pension, Andre Lublin til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Formanden for Folketingets socialudvalg, SF's Villy Søvndal, kan ikke se et problem i PFA's tiltag, men understreger, at det også i fremtiden er det offentliges opgave at sikre den enkelte borger den tilstrækkelige hjemmehjælp.

Udbrud af svinepest i Tyskland
*Tyskland har registreret et nyt udbrud af den frygtede svinepest.
Smittekilden er endnu ikke fundet, oplyser Veterinær- og Fødevaredirektoratet, der tirsdag blev orienteret om udbruddet af EU-Kommissionen.
Det seneste udbrud af svinepest i Tyskland blev konstateret den 16. marts i Nordrhein-Westfalen.
Forinden havde der været et stort udbrud i Mecklenburg-Vorpommern.
"Selvom det nye udbrud altså er af mindre omfang end de tidligere, må vi konstatere, at svinepesten stadigt ikke er nedkæmpet i Tyskland," siger veterinærinspektør Susanne Ammendrup fra Veterinær- og Fødevaredirektoratet.
Danmark har da også hele vejen igennem opretholdt de skærpede forholdsregler, der blev indført i foråret 1997 efter en stribe tyske udbrud af svinepest.

Svensk finanslov fremlagt
*Sveriges nye socialdemokratiske mindretalsregering præsenterede tirsdag dens finanslovsforslag, som udadtil virker optimistisk og forudser øget beskæftigelse og en økonomisk vækst på tre procent.
Men på grund af den internationale finansuro blev der også vedlagt et udkast til et mere pessimistisk alternativ med lav vækst - blot 1,8 procent næste år - og en højere arbejdsløshed.
Regeringen tror fortsat på, at det vil lykkes at nedbringe den åbne arbejdsløshed til fire pct. år 2000. Det er et gammelt løfte.
Finanslovforslaget lå allerede klar inden valget, og bærer da heller ikke præg af, at samarbejdspartierne Vänsterpartiet og Miljøpartiet har sat nogen aftryk.

Hygum vil museskader til livs
*Arbejdsministeriet har bevilget 22 millioner kroner til forskning i og forebyggelse af museskader, som efterhånden er ved at være et af de største arbejdsmiljøproblemer blandt folk, der arbejder ved skærmen.
Men der mangler såvel forskning som praktisk erfaring til at ændre arbejdsmetoder og forebyggelse af museskader, der typisk er smerter i håndled, skulder og arm.
Af puljen på de 22 millioner kroner afsættes halvdelen til et forskningsprogram på Arbejdsmiljøinstituttet, mens de resterende 11 millioner kroner skal bruges til såkaldte interventionsstudier, hvilket vil sige konkrete ændringer i det fysiske og psykiske arbejdsmiljø på virksomhederne.

Systemkrise
*Bestyrelsesmedlemmet af Den tyske Bundesbank, Klaus-Dieter Kuehbacher, kritiserede i går landets kommende finansminister Oskar Lafontaine.
Lafontaine har tidligere sagt, at der er brug et globalt system til at kontrollere de dominerende valutaer, så man undgår finanskriser, som den verden lige så nu befinder sig i.
"Men det er urealistisk," sagde Klaus-Dieter Kuehbacher, der ellers er tilknyttet SPD. "At opnå det på globalt plan, anser jeg for urealistisk."
Verdens centralbanker har simpelthen ikke midler nok til at styre markedet på den måde, hvis 'det' bestemmer sig for at opføre sig 'ufornuftigt', mener Klaus-Dieter Kuehbacher.

Columbus henrettet
*Demonstrerende indianere i Honduras henrettede forleden den 506 år gamle opdagelsesrejsende Christopher Columbus offentligt. Det skete på en protestmarch på den årligt tilbagevende Columbus' dag i Latinamerika. De demonstrerende indianere gjorde opmærksom på, at det var Columbus, som i sin tid indførte udnyttelsen af indianerne i Latinamerika ved at anvende dem som slaver for at bygge sin nye verden op. De omkring 1000 protesterende brændte billeder af Columbus og anklagede ham for folkedrab. Desuden forlangte de en officiel undskyldning fra Spanien. Hvor Columbus normalt i USA bliver betragtet som en helt for sin opdagelse af Amerika, så betragtes han i visse dele af Latinamerika som den person, der påbegyndte destruktionen af indianernes civilisation.

Danske fly afventer Milosevics næste træk
*Den danske regering besluttede tirsdag at sende fire danske F-16-fly med tilhørende personel af sted sydpå i går aftes, så de kunne være del af NATO's militære pres på Serbien i konflikten om Kosovo-provinsen.
Beslutningen blev truffet selv om Serbiens leder, Slobodan Milosevic, tirsdag formiddag indgik en fredsaftale med den amerikanske mægler, Richard Holbrooke.
"Hvis vi lige nu slap presset, så kender vi Milosevic godt nok til, at vi ikke kan være sikre på, at han lever op til aftalerne," sagde statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) efter at han - sammen med udenrigsministeren og forsvarsministeren - havde orienteret Folketingets Udenrigspolitiske Nævn om beslutningen.
Flyudsendelsen fik opbakning fra det samme store flertal af partier, som havde stemt for den torsdag i sidste uge i Folketingssalen - mens SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti fastholdt, at truslen om at bruge NATO's militærmagt uden FN's blå stempel ikke havde været nødvendig.
Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) oplyste, at Danmark vil yde et "væsentligt bidrag" til den særlige gruppe på 2.000 ubevæbnede observatører, der skal sendes til Kosovo for at sikre, at serberne overholder fredsaftalen. Udenrigsministeren ville dog ikke præcisere, hvor mange, der eventuelt skal afsted.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her