Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

28. oktober 1998

PET-komité kræver flere åbne døre
*PET-komitéen kritiserer justitsminister Frank Jensens foreslåede undersøgelse af Politiets Efterretningstjeneste (PET) for ikke at være juridisk godt nok.
"Det er glædeligt, at regeringen nu endelig vil have en undersøgelse, og at dørene bliver åbnet en smule på klem," siger Bjørn Elmquist fra PET-komitéen.
"Men det er et meget snævert kommissorium, og med blot tre undersøgere bliver det svært at finde nogle dygtige folk, som ikke allerede er inhabile, fordi de har udtalt sig i debatten," siger han.
"Det gør også, at afhøringerne som udgangspunkt bør være åbne," siger han.
Leder og artikel på forsiden og artikel på side 4

Kosovoflygtninge vender hjem
*Tusinder af etnisk-albanske flygtninge strømmede tirsdag tilbage til deres ødelagte hjem i Kosovo, efter at de frygtede serbiske politi- og hærstyrker foretog en markant sidste-øjebliks tilbagetrækning forud for NATO's tidsfrist tirsdag eftermiddag.
Søndag befandt der sig i alt 14.500 serbiske soldater og politifolk i Kosovo, hvoraf NATO har krævet at få trukket 4500 tilbage. Inden konfliktens udbrud havde Serbien 10.000 mand i provinsen.
Mange af de flygtninge, der tirsdag vendte hjem, har ikke set deres nu nedbrændte boliger i over tre måneder.

Torturofre lades i stikken
*Kommunerne er ikke gode nok til at hjælpe torturofre og flygtninge med krigstraumer, fremgår det af en ny rapport fra Vejle Amt. Undersøgelsen peger på, at en række faggrupper mangler efteruddannelse, så de kan udpege flygtninge med psykiske skader.
"Det kan betyde ødelagte familier og varig offentlig forsørgelse, når torturofre og traumatiserede flygtninge ikke henvises til behandling," siger lederen af rehabiliteringscenter for torturofre i Haderslev Niels Krustrup.
Hver fjerde flygtning, der kommer til Danmark, har så store psykiske skader efter krig og tortur, at de brug for behandling, oplyser Dansk Flygtningehjælp.

Nyrup sætter forbehold til debat
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen opfordrede i går til en mere åben debat om både Danmarks forbehold fra den fælles EU-mønt og om et forstærket EU-forsvarssamarbejde.
"Det er vigtigt, at vi kan diskutere det åbent på Christiansborg med de andre partier, med vore kollegaer i Europa og med befolkningen. Og det er vigtigt, at vi ikke hver gang løber ned i vores forbeholds-huller og siger, at det tør vi ikke, og det vil vi ikke. Det nytter ikke noget," sagde statsministeren, der forudser en folkeafstemning om ØMU'en om et par år.
"Jeg har sagt, at vi får en folkeafstemning om ØMU'en om nogle år. Der er ikke noget nyt i situationen, men der er en ekstra understregning af, at vi - for at værne om vores samfund for fremtiden - har en interesse i at få klarlagt den her situation i den danske befolkning."

LO måtte undvære SiD's stemmer
*Hårdt presset af baglandet undlod SiD's formand at stemme, mens resten af SiD's godt 60 repræsentanter stemte imod, da LO's repræsentantskab stemte om det, der skulle have været en fælles udtalelse i forbindelse med trepartsaftalen. Trods flere ændringsforslag og trods en præcisering af, "at LO vil holde skarpt øje med, om forbedringerne i aktiveringsindsatsen vil opveje virkningerne af de begrænsninger, som det har været nødvendigt at medtage i den samlede treparts-aftale", var det ikke nok til at samle salen.

Greenpeaceaktion mod genfritter
*Aktivister fra Greenpeace anbragte i går et stort gult banner med sort kryds på Daniscos forsøgsmark nær Rødby på Lolland.
Greenpeace's aktion er rettet mod forsøg med en gensplejset kartoffel der har det ene formål at få mere sprøde pomfriter.
"Det er ikke nok med et moratorium for markedsføring af gensplejsede fødevarer. Forsøgene må også udsættes, for at forbrugerne kan tage stilling til, om de vil tage risikoen ved gensplejsning for så absurde formål," siger Jacob Hartmann fra Greenpeace.

Der skal værnes om ældre ansatte
*Seks ud af ti virksomheder tilbyder i dag deres ældre medarbejdere nedsat arbejdstid. Det viser en undersøgelse, som Dansk Management Forum har lavet blandt 423 danske virksomheder, der tilsammen beskæftiger de mere end 350.000 personer.
Men trods virksomhedernes stigende interesse i at fastholde de ældre medarbejdere, så er der fortsat en masse problemer, der skal løses, hvis man skal undgå, at stadig flere vælger efterløn. Det mener lederen af firmaet Senior Consult, Søren Steen-Jensen, der blandt andet rådgiver virksomheder i seniorpolitiske spørgsmål.
"Det vigtigste er at få ændret det fysiske og psykiske arbejdsmiljø. Sætter man tempoet ned og tilbyder medarbejderne et attraktivt og udviklende arbejde, så har man skabt grobunden for, at de ansatte vælger at blive frem for at gå på efterløn," siger han til Politiken.

Købmænd vil have næringsbrev
*Købmændene støtter forslaget om at indføre næringsbrev, så ejere af fødevarebutikker skal godkendes, før de må sælge fødevarer.
De Samvirkende Købmænd (DSK) opfordrer fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) og erhvervsminister Pia Gjellerup (S) til at nedsætte et udvalg med brancherepræsentanter til at forberede et hurtigt lovinitiativ.
Næringsbrevet skal komme svindel og dårlig hygiejne til livs. Seneste har Københavns Kommune beslaglagt 20 tons fødevarer til destruktion på grund af dårlig hygiejne.

Flertal for at privatisere gassen
*Der tegner sig et politisk flertal for salg af det danske naturgasnet. Venstre støtter finansminister Mogens Lykketofts (S) planer om først at samle de kommunale selskaber i ét statsligt selskab og så senere sælge aktierne til private investorer. Dermed er der lagt op til en privatisering til mange milliarder kroner.
Samtidig vil Venstre have regeringen til at spille ud med en samlet gas- og elreform, der fastlægger rammerne for en liberalisering af hele den danske energisektor, oplyser partiets energiordfører, Peter Hansen-Nord, til dagbladet Børsen.

Gymnasieplan skydes i sænk
*Amtsrådsforeningen foreslår i et debatlæg, at det almene gymnasium samt hhx, htx og hf omlægges og samles under et. Foreningens udgangspunkt er, at alle gymasieelever skal gå i en enhedsskole med en fælles kerne af fag, der sikrer en grundlæggende almen uddannelse. Derudover skal eleverne efter interesse kunne vælge mellem en række valgfag.
Ideen vækker dog ikke gehør hos de politiske partier - Socialdemokratiet, De Konservative og Enhedslisten tager skarpt afstand fra oplægget.
"Skal flere unge i gymnasiet, er det uhyre vigtigt, at de nuværende forskellige uddannelsestilbud bevares og styrkes," siger Enhedslistens Søren Kolstrup til Aktuelt.

Kina anholder kritiske røster
*Kinesisk politi har tilbageholdt op mod 40 systemkritikere rundt om i landet de seneste tre dage, oplyste en menneskerettighedsgruppe i Hongkong tirsdag.
15 er stadig i politiets varetægt.
Blandt de anholdte er den mangeårige systemkritiker Qin Yongmin. Myndighederne krævede, at han holder op med at udgive nyhedsbrevet Menneskerettighedsobservatøren.
Formålet med anholdelserne var tilsyneladende at hindre systemkritikerne i at deltage i et møde i den nordøstlige provins Shandong, hvor de ville protestere over forfølgelsen af en anden forkæmper for demokrati, Xie Wanjun.
En talsmand for det kinesiske udenrigsministerium sagde, at han ikke kendte til anholdelserne.
De blev foretaget, kun få uger efter at Kina underskrev en FN-protokol om borgerlige og politiske rettigheder, der skulle hindre vilkårlige fængslinger og garantere forsamlings- og ytringsfriheden.

Netayahu udsætter afstemning
*Israels ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, har på ubestemt tid udskudt en afstemning blandt sine ministre om den nye fredsaftale, indtil palæstinenserne fremlægger en plan om at bekæmpe "terrorisme", meddelte israelsk radio.
Netanyahus regeringsmedlemmer skulle oprindeligt have stemt torsdag om den aftale om land-for-sikkerhed, der blev underskrevet fredag i sidste uge i USA.
I en meddelelse hed det, at palæstinenserne i sidste uge havde indvilget i "inden en uge at komme med en palæstinensisk arbejdsplan for at bekæmpe terrorisme, men her i aften stod det klart, at palæstinenserne ikke lever op til den fastsatte tidsfrist."

Hunde svælger i svenske svin
*Svensk svinekød er nu så billig, at det koster under halvdelen af, hvad hundemad koster i Norge. Og netop det har norske Oddvar og Lajla Høgberg i Eidskog på den norske side af den norsk-svenske grænse taget konsekvensen af.
Et par gange om ugen kører de til Charlottenberg i Sverige for at købe god og billig hundemad - som altså er ensbetydende med svensk ribbenssteg.
"Det er rigtig god mad. Vi spiser selv den samme slags ribbenssteg juleaften," siger Lajla Høgsberg til avisen VG, når talen falder på den svenske udskæring til 16,90 kroner pr. kilo.

Den evige kanslers endelige farvel
*Den tyske Forbundsdag valgte formelt tirsdag Gerhard Schröder som landets 7. forbundskansler i efterkrigstiden - nøjagtigt en måned efter det nationale valg, hvor hans socialdemokratiske parti SPD tilføjede den konservative koalition under Helmut Kohl et stort nederlag.
Forbundsdagen støttede valget af Schröder med 351 stemmer for og 287 imod. Schröder fik mindst syv stemmer fra oppositionspolitikkere. SPD og deres allierede i miljøpartiet De Grønne har et flertal på 21 stemmer i den nye forbundsdag, som i alt har 669 medlemmer.
Forbundspræsident Roman Herzog overrakte senere i Villa Hammerschmidt i Bonn officielt "kansler-dokumentet" til Schröder og ønskede ham held og lykke.
Derefter blev Schröder taget i ed i Forbundsdagen, hvorefter hans 15 ministre blev formelt udnævnt og taget i ed. Tre af de nye ministre er fra miljøpartiet De Grønne.
Den 68-årige Kohl trådte formelt tilbage som kansler mandag efter 16 år ved magten.
Schröder bliver den sidste tyske kansler, der kommer til at regere Tyskland fra Bonn, da regeringshovedstaden flyttes til Berlin næste sommer.

Rettelse
*Der havde sneget sig en forkert billedtekst ind på side fem i gårsdagens Information til artiklen 'Nye retssager på vej mod Pinochet'. Billedet forestiller Chiles afdøde leder Salvador Allende og ikke som billedteksten angiver landets tidligere diktator, Pinochet. Vi beklager fejlen
Red.

Redigeret af Manja Sørensen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu