Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

7. oktober 1998

Nyrup: Krisen kræver reformer
*Udsigten til en usikker verdensøkonomi får regeringen til at sætte mere skub i reformerne af velfærdssamfundet.
Sådan lød hovedbudskabet i statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) åbningstale, der ikke havde noget konkret bud på, hvordan regeringen i øvrigt vil håndtere virkningerne af den igangværende globale økonomiske krise og det forventede underskud på den danske betalingsbalance.
Nyrup nøjedes med at sige, at regeringen "uden tøven" vil fastholde den nuværende stramme politik og understregede samtidig, at denne kurs skal kombineres med en hårdere prioritering af velfærdsgoderne.
Ud over de bebudede reformer på arbejdsmarkedet, efterløn, førtidspension og boligstøtte lagde statsministeren også op til en ny kurs på en række andre områder - blandt andet voksen- og efteruddannelsessystemet, arbejdsmiljøet og dagpengeområdet.

FN kommer Irak i møde
*FN's generalsekretær, Kofi Annan, fremlagde sent mandag for første gang en detaljeret plan for, hvordan FN's sanktioner mod Irak kan ophæves. Og på en række punkter er der tegn på opblødning i forhold til Irak.
Planen lægger nemlig op til, at bevisbyrden ændres, så det ikke kun er Irak, der skal bevise, at det har ikke masseødelæggelsesvåben, men at FN's våbeninspektører også skal have en del af bevisbyrden.

NATO er klar til angreb
*Den amerikanske præsident, Bill Clinton, udpegede tirsdag den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, som hovedansvarlig for konflikten i Kosovo og advarede om, at NATO er parat til at gribe ind mod ham.
"Det er en humanitær krise, som kan blive en katastrofe," sagde Clinton om situationen i Kosovo, hvor flere hundrede er dræbt, og mellem 200.000 og 300.000 er drevet på flugt.
Clinton sagde, at den amerikanske udsending Richard Holbrooke under sit besøg i Beograd søger en sidste gang at gøre klart for Milosevic, at flere krav skal opfyldes, hvis han vil undgå at blive mål for en militær aktion. Der skal indgås våbenhvile, de serbiske sikkerhedsstyrker skal trækkes ud af Kosovo, der skal være fri adgang for humanitær bistand, og det Kosovo-albanske befolkningsflertal skal have ret til selvstyre.

Barsebäck-aftale kommer på plads
*Den svenske regering regner med, at man allerede inden årsskiftet vil indgå en aftale med Barsebäcks ejere, Sydkraft, om en frivillig afvikling af atomkraftværket.
Ifølge Sydsvenska Dagbladet er de to parter ved at være enige om, hvilken kompensation Sydkraft skal tilbydes for lukningen af den ene af Barsebäcks to reaktorer.
Den svenske regerings forhandler, Kaj Janérus, har udtalt, at han tror på, at parterne er nået til en aftale inden årsskiftet. Lukningen af hele Barsebäck kommer til at koste seks til syv milliarder svenske kroner (4,6 til 5,4 milliarder danske kroner).

Sammenstød på Vestbredden
*Det kom tirsdag til sammenstød mellem snesevis af stenkastende palæstinensere og israelske soldater i den omstridte by Hebron på Vestbredden. Det skete samtidig med, at den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, indledte en ny runde forhandlinger med de israelske og palæstinensiske ledere i et forsøg på at skabe fremskridt i fredsprocessen forud for et planlagt topmøde i Washington senere i denne måned.
Soldaterne affyrede gummikugler og tåregas mod de unge palæstinensere, mens palæstinensisk politi også forsøgte at holde demonstranterne i ave, sagde vidner.
Lignende sammenstød har fundet sted dagligt i byen siden onsdag i sidste uge, da den israelske hær indførte udgangsforbud for omkring 20.000 palæstinensere, som bor i den israelsk-kontrollerede sektor af Hebron.

Clinton nærmer sig rigsretssag
*Med stemmerne 21 republikanere for og 16 demokrater mod besluttede retsudvalget i Repræsentanternes Hus tirsdag, at det skal undersøges, om der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod præsident Bill Clinton i forbindelse med præsidentens sexaffære.
Mod demokraternes ønske besluttede retsudvalget, at undersøgelsen skal være ubegrænset, både tids- og omfangsmæssigt. Det betyder i realiteten, at også andre dele af den særlige undersøgelsesdommer Kenneth Starrs efterforskning kan tages i betragtning. Det gælder eksempelvis Clintons Whitewater-ejendomsspekulationer og spørgsmål om valgfinansiering, selvom Starr i løbet af fire år ikke har kunnet anklage Clinton for noget i denne forbindelse.

Moralen vantrives blandt EU-ansatte
*Det står sløjt til med moralen blandt EU-funktionærer eller også har de bare taget godt ved lære af Europaparlamentarikerne. Under alle omstændigheder kunne Europa-Kommissionens formand, Jacques Santer, i går afsløre, at der i løbet af de sidste tre år har været ikke færre end end 49 disciplinærsager mod EU-funktionærer, hvoraf otte er blevet fyret. En del af diciplinærsagerne endte med degradering til lavere poster.
Tallene blev fremlagt under en debat i Europa-Parlamentet om svindel.

Flere dele af Solvognen dukker på
*Dele, der hører til en af de største danske kulturskatte, Solvognen, er fundet af arkæologer tæt ved Solvognens oprindelige findested i Trundholm Mose.
Arkæologer fra Nationalmuseet og Odsherreds Museum fandt mandag vigtige dele til Solvognens hjul. Ti dele til hjulets krans og to eger er det foreløbig blevet til, og arkæologerne fortsætter udgravningerne i håb om at finde flere dele til nationalklenodiet.
Solvognen, der regnes for et af verdens mest værdifulde klenodier fra bronzealderen, blev fundet i 1902 af en opsynsmand under pløjning på den statsejede mosejord.
"Chancerne for at finde mere er større end i 1902, for i dag har vi metaldetektorer," siger arkæolog Arne Hedegaard Andersen fra Odsherreds Museum i Nykøbing Sjælland til Holbæk Amts Venstreblad.

Le Pens immunitet ophævet
*Europa-Parlamentet besluttede tirsdag med overvældende flertal at ophæve Jean-Marie Le Pens parlamentariske immunitet, så lederen af det yderliggående franske højreparti Front National nu kan blive retsforfulgt ved en tysk domstol.
Årsagen til parlamentets aktion var en anmodning fra den offentlige tyske anklager, efter at Le Pen på en pressekonference i München i december 1997 havde gentaget sine tidligere påstande om, at mordet på fem milllioner jøder i nazistiske gaskamre var "en detalje i Anden Verdenskrigs historie".

Sahlin er tilbage i svensk toppolitik
*Sveriges statsminister, Göran Persson, gennemførte tirsdag en omfattende rokade i sin socialdemokratiske mindretalsregering, som fortsætter trods Socialdemokratiets store valgnederlag for to uger siden. Rokaden kom samtidig med, at han fremlagde sin åbningstale i den svenske Riksdag.
Den nye regering bliver samtidig et comeback for Mona Sahlin, der for tre år siden måtte trække sig ud af svensk politik på grund af en skandalesag. Mona Sahlin bliver erhvervsminister. Dette ministerium er blevet helt omorganiseret og bliver et slags superministerium med en række områder, som hidtil har ligget i andre ministerier, der nu er nedlagt. Mona Sahlin blev for tre år siden tippet til statsministerposten, men måtte trække sig efter at have brugt statens kreditkort til private indkøb.

Fortsat EU-strid om CO2
*Det lykkedes ikke EU's miljøministre i går at nå frem til en konkret anbefaling for, hvor stor en del af industrilandenes CO2-reduktioner, der fremover skal gennemføres på hjemmefronten. På klimatopmødet i Kyoto i december 1997 blev det besluttet, at international handel med CO2-kvoter kun skal betragtes som "et supplement" til industrilandenes hjemlige initiativer for at nedbringe udslippet af CO2.
EU fortolker denne formulering i Kyoto-protokollen således, at handel med forureningskvoter derfor højst må udgøre 50 procent, og at hvert enkelt land skal lægge hovedindsatsen på reelle energibesparelser hjemme. Miljøminister Svend Auken (S) havde sammen med Tyskland og Østrig ønsket, at tirsdagens rådsmøde skulle resultere i en vedtagelse om "mindst 50 procent hjemme". Men det var der ikke flertal for.

Amterne advarer mod Farum-model
*Formanden for Amtsrådsforeningen, amtsborgmester Kresten Philipsen (V), advarer amter og kommuner mod at benytte partifællen Peter Brixtoftes model med at sælge ud af fast ejendom for at opnå en hurtig forbedring af økonomien.
"Det er naivt at tro, at man kan klare sine økonomiske problemer ved at sælge ud af fast ejendom for derefter at leje det igen. Det har en positiv virkning på kort sigt, også i Farum, men ikke på lang sigt," siger amternes formand til DR-Radio Syd.
"De der giver sig af med den slags må være meget sikre på, at de selv vil holde op i politik relativt hurtigt," siger han. Udtalelsen falder efter Sønderjyllands amtsråd mandag aften sagde nej til et forslag fra Fremskridtspartiet om at sælge amtsgården i Aabenraa.

Sau Paulos politi skyder efter alt
*Politibetjente i Sao Paulo har på kun syv år dræbt 4.745 mennesker og såret 14.693 andre. Det synes politiledelse er i overkanten og vil nu undervise betjentene i, hvordan den indiske jurist og fredsaktivist Mahatma Gandhi med sine ikke-volds-principper løste konflikter. Politichefen for Sydamerikas største by siger i, hvad der vist bedst kan betegnes som en mild underdrivelse, at det er nødvendig at få betjente til bedre at "lægge bånd på sig selv i kritiske situationer".

Forældre og pædagoger har fået nok
*6.800 børn i Esbjerg blev i går passet af enten bedsteforældre eller taget med på arbejde, da byens 106 daginstitutioner og skolefritidsordninger lukkede i protest mod bebudede nedskæringer.
60 af institutionerne blev allerede tirsdag morgen fysisk blokeret af forældre, der på den måde sparede pædagogerne for at nedlægge arbejdet. Hvor forældrene ikke blokerede blev arbejdet nedlagt.
Det er forslag om at skære åbningstiden ned med op til seks timer om ugen, der har fået forældre og pædagoger til at gå i aktion. Pædagogerne besluttede på et fagligt møde med 889 stemmer for og 94 mod, at de ville fortsætte arbejdsnedlæggelserne onsdag i de institutioner, hvor forældrene ikke bloker. Samtidig meddelte forældrene, at de også vil blokere institutionerne onsdag og torsdag, hvor Esbjerg byråd tager stilling til besparelserne.
Også i Hvidovre var samtlige fritidshjem samt ni børnehaver og vuggestuer samt tre folkeskoler lukket i protest mod kommunens planer om, at at børn i de mindre klasser fremover skal gå i skole 30 timer om ugen.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her