Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

6. oktober 1998

Danskere bør forlade Kosovo
*Danskere og andre EU-borgere, der opholder sig i Jugoslavien, opfordres til at forlade landet. Det oplyste Udenrigsministeriet i København mandag eftermiddag i en ildevarslende erklæring, der formentlig kun sigtede til et muligt NATO-angreb på de serbiske styrker i Kosovo og andre steder i Jugoslavien.
"De borgere, der vælger at forblive i Jugoslavien, bør forberede sig på at forlade landet med kort varsel og holde sig i kontakt med deres ambassade," lød det i meldingen, som kom umidelbart efter offentliggørelsen af FN's rapport om situationen i Kosovo.
NATO's generalsekretær, Javier Solana, sagde mandag, at "Jugoslaviens præsident, Slobodan Milosevic, har ikke levet op til FN's resolutioner om Kosovo, og NATO er klar til angreb, hvis han ikke agter at gøre det."
Artikel side 5

Efterlønnere skal have lov at arbejde
*Regeringen vil - ifølge TV 2 Nyhederne - give efterlønnere mulighed for at arbejde så meget, de har lyst til. I dag kan efterlønnere højst arbejde 200 timer om året, før de får ballade med a-kasse-systemet og dermed risikerer at miste efterlønnen. Fremover skal de kunne arbejde uden begrænsning, men til gengæld skal indtægten modregnes i efterlønnen.
Ifølge TV 2 Nyhederne - der ikke angiver nogen kilde til historien - vil statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) have forslaget med i sin redegørelse ved Folketingets åbning tirsdag.

Auken står fast i dåsesag
*Danmark står med meget stærke argumenter i en forestående retssag mod EU-Kommissionen om at undgå dåseøl på butikshylderne.
Det mener miljøminister Svend Auken. Han har derfor ikke tænkt sig at bløde op over for EU i striden om det danske returflaske-system, selv om en retssag ved EF-domstolen tilsyneladene kan blive en realitet.
Auken erkender, at hvis domstolen lægger mest vægt på argumenter om varers frie bevægelighed på det indre marked, så er det danske dåseforbud i fare.
"Juraen i sagen er meget vanskelig. Men erfaringen viser, at EF-domstolen i sine afgørelser som oftest tager miljøets parti," siger han.

Aktiefald verden over
*Et fald på de internationale markeder smittede mandag af på både aktie- og obligationsmarkedet herhjemme, hvor børsen ligesom i udlandet reagerede skuffet over manglende konkrete udspil fra weekendens G7-topmøde i Washington til at løse den globale økonomiske krise.Aktieindekset i Hongkong faldt med over fire pct., mens aktierne i Japan faldt med ca. to pct. til de laveste kurser i 12 år.
Mandag sluttede KFX-indekset over de vigtigste aktier på Københavns Fondsbørs således 0,51 point (0,27 procent) lavere end fredag i kurs 189,53. En smule bedre end resultatet på de øvrige europæiske markeder.
De danske obligationer genvandt styrke hen mod lukketid mandag, men endte alligevel med et lille fald.
Leder på bagsiden og artikler side 4 og 5

Le Pen risikerer retsforfølgelse
*Efter al sandsynlighed mister lederen af det franske højreparti Front National, Jean-Marie le Pen, sin parlamentariske immunitet i dag, når Europa-Parlamentet tager stilling til spørgsmålet. Der er nemlig politisk flertal for at ophæve Le Pens immunitet, så han kan retsforfølges i Tyskland for at have udtalt, at de nazistiske gaskamre var "en detalje" i Anden verdenskrig.
Le Pen selv mener som sædvanlig, at han er offer for politisk forfølgelse. Han kan nu se frem til en retssag i Tyskland, hvor det er ulovligt at rejse tvivl om massemordet på jøderne.

Røde Kors millioner fordeles
*Allerede mandag anviste Dansk Røde Kors de første 3,3 mio. kr. af de godt 17 mio. kr., der blev indsamlet søndag. Største enkelte beløb 650.000 kr. gik til Sydsudan, hvor borgerkrig, sult og tørke har drevet tusinder på flugt.
Ellers er pengene brugt til hjælp i det tidligere Jugoslavien, Vietnam, Litauen, Hviderusland, Afghanistan og Bangladesh. 500.000 kr. bruges til at styrke sociale aktiviteter i Danmark.

Salmonellafund i svinebesætning
*Den multiresistente salmonella-bakterie DT 104 er fundet i en svinebesætning på Sjælland, som har leveret svin til Steff-Houlberg slagteriet i Ringsted. Her blev der i slutningen af august konstateret DT 104 i svinemørbrad.
Der er usikkert, om det er den besætning, der leverede den pågældende svindemørbrad, så Føde og Veterinærdirektoratet fortsætter med at undersøge alle de besætninger, der har leveret kød til slagteriet. Med det seneste fund er der konstateret i alt 26 husdyrbesætninger med DT 104 i Danmark.

Anwar for retten den 2. november
*Det står nu klart, at retssagen mod Malaysias tidligere finansminister Anwar Ibrahim indledes den 2. november. Det besluttede en malaysisk dommer mandag. Højesteretsdommeren Augustine Paul sagde, at retten vil behandle fire af fem korruptionsanklager mod Anwar, som samtidig nægtede sig skyldig i samtlige 10 anklager, hvoraf fem er i forbindelse med homoseksualitet, der er en forbrydelse i Malaysia. Anwar bar en særlig krave for at støtte nakken, da han i en politibil ankom til retten i Kuala Lumpur. Da han blev fremstillet for en dommer i tirsdags, havde han et blåt øje og et sår på en arm.
Han benyttede lejligheden til at anklage malaysisk politi for at have slået ham i hovedet og nakken under varetægtsfængslingen.

Doping-syndere slipper billigt
*Selvom flere lande er positive overfor et dansk forslag om at skærpe straffen for doping, så tvivler formanden for Danmarks Cykle Union, Peder Pedersen, på, at det internationale cykelforbund, UCI, vil gå så langt overfor den den internationale olympiske komite, IOC.
"Det er klart, at man ikke kan straffe sig ud af problemerne, men hårdere straffe vil også virke præventivt. Og det er i hvert fald et helt forkert signal, UCI sender, når de forkorter straffene til de schweiziske Festina-ryttere," sagde Peder Pedersen i går efter mandagens kongres i det internationale cykelforbund, UCI, i Maastricht.
Det schweiziske forbund havde givet otte måneders karantæne, som UCI efterfølgende har nedsat til syv måneder.

Grundloven bør revideres nu
*Medmindre at statsminister Poul Nyrup Rasmussen selv lægger op til en grundlovsrevision i dagens åbningstale, vil Kristeligt Folkeparti fremsætte beslutningsforslag om sagen i den nye folketingssamling.
"Men vi lader meget gerne vores forslag ligge i skuffen, hvis statsministeren tirsdag bebuder, at regeringen vil tage et initiativ i sagen. Det er en langsom og kompliceret affære at ændre grundloven, og sådan bør det naturligvis også være. Men netop derfor er det væsentligt, at vi nu kommer i gang," siger de kristeliges formand Jann Sjursen.
SF har tidligere foreslået en lignende forfatningskommission.

Hygum afviser kritik af a-kasser
*Arbejdsminister Ove Hygum (S) afviser kravet fra Venstres politiske ordfører, Ulla Tørnæs, om, at man bør adskille a-kasser og fagforeninger. En beretning fra Rigsrevisionen viser ellers, at det er dyrere for a-kassemedlemmerne, når deres a-kasse har fælles administration med fagforeningen, end når den ikke har.
Ove Hygum argumenterer med, at de a-kasser, som Rigsrevisionen har undersøgt, ikke er ens. Tværtimod har nogle af de dyre, samadministrerede a-kasser en mere indviklet ledighedsstruktur, som kan være årsag til den dyrere administration.

Syv kultfanatikere brændt ihjel
*Syv medlemmer af en sydkoreansk dommedagssekt brændte mandag sig selv ihjel i en varevogn som led i en ceremoni. Ceremonien blev ledet af den 53-årige pastor Woo Jong-min, og sektmedlemmerne mente ifølge politiet, at deres sjæle nu har fået evigt liv.
Sydkorea huser en lang række fanatiske sekte, som er baseret på dommedagsforestillinger, og det skønnes, at de tilsammen har mere end 200.000 medlemmer.

Amnesty: USA hykler
*Amnesty beskylder i en rapport 'Rights for All' USA for at være dobbeltmoralsk, når det kommer til menneskerettigheder.
"Selv om USA hævder, at det går forrest i kampen for menneskerettighederne, er landet ude af stand til at sikre selv de mest elementære civile rettigheder for landets egne borgere," hedder det i Amnestys rapport. Den amerikanske dobbeltmoral giver sig blandt andet udtryk ved, at USA er hurtig til at kritisere overtrædelser af menneskerettigheder i lande, som anses for fjendtlige, men uvillige til at gøre noget, når overgrebene begåes af USA's venner - eller når amerikanske økonomiske og politiske interesser kan bringes i fare.

Monty Python på tysk
*To 45 minutters episoder af Monty Pythons Flying Circus, som alle troede gået tabt, er dukket op under oprydning i det tidligere medlem Terry Jones' kælder.
Og de to afsnit er for feinscmeckere. De blev optaget for tysk tv i 1971 under titlen
Fligender Zirkus. Og i to gange 45 minututter render de rablende briter rundt og afsiger replikker på gebrokkent tysk.
Oprindeligt troede de seks medlemmer nemlig, at de skulle lave en brtisk-tysk komedie på engelsk. Det var først, da de nåede frem, at det gik op for dem, at det skulle foregå på tysk.
Og i sidste øjeblik blev replikkerne oversat til tysk og skrevet ned på papskilte, som blev læst op under optagelserne.
Briternes humor faldt dog aldrig helt i tyskernes smag, men nu får de en chance til. Opdagelsen kommer som de fem resterende medlemmer forbereder et comeback

De hjemløse forsvinder ikke ved lov..
*En del af Københavns godt 5.000 hjemløse var i går mødt op på Rådhuspladsen for at minde politikerne om, at det ikke er alle, der nyder godt af det såkaldte opsving, der farer hen over Danmark - men tilsyneladende svinger uden om de hjemløse.
For mens arbejdsløsheden falder, og det tilsyneladende går bedre og bedre, så vokser antallet af hjemløse støt, så der i dag er godt 10.000 på landsplan, der ikke har fast tag over hovedet.
Og med den nye sociallov er der udsigt til yderligere nedskæringer - ikke mindst i Københavns Kommune - på herberger, forsorgshjem og væresteder.
"Med den nye sociallov er det blandt andet målet at afskaffe hjemløseproblemet ved at afskaffe begrebet herberg, samtidig med at væresteder bliver lukket ned. Men hjemløse forsvinder ikke, bare fordi man nedlægger de steder, der er beregnet for hjemløse. Det er en forfejlet strategi, det er det samme som at fjerne sikkerhedsnettet under de hjemløse og sende dem direkte på gaden" sagde Rene Nielsen fra Københavns hjemløse Radio og en af mændene bag "Hjemløsedagen". De hjemløse håber, at få politikerne til at genoverveje de bebudede besparelser, og ikke bare skære alle hjemløse over den kam, der hedder, at "det er de hjemløse selv, der ikke vil have hjælp."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her