Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

5. oktober 1998

Jugoslavien vil gengælde angreb
*Jugoslaviens øverste forsvarsråd meddelte søndag, at landet vil forsvare sig med "alle tilrådighed stående midler" mod luftangreb fra NATO, oplyste det statslige nyhedsbureau, Tanjug.
Rådet, hvis formand er Jugoslaviens præsident, Slobodan Milosevic, holdt møde, efter at Milosevic havde rådført sig med russiske udsendinge, og den russiske regering har advaret mod, at NATO-angreb kunne "underminere hele systemet for internationale forbindelser".
Meddelelsen kommer netop, som NATO har truet med at angribe Serbien, der er en del af Jugoslavien, hvis ikke det efterkommer FN's opfordring til at standse kampene og trække de serbiske styrkler tilbage fra Kosovo-provinsen.
Den russiske regering meddelte i en erklæring søndag, at ethvert NATO-angreb på Jugoslavien vil være et brud på FN's regler, medmindre sådan et angreb er sanktioneret af FN's sikkerhedsråd.

Dansk Folkeparti ikke ind i varmen
*Dansk Folkeparti vil gerne ind i den politiske varme, men intet tyder på, at weekendens landsmøde bragte partiet nærmere dette mål.
For selv om partiets topfolk med Pia Kjærsgaard i spidsen stærkt opfordrede regeringen til at tage Dansk Folkeparti med i efterårets forhandlinger om næste års finanslov, er det fortsat uklart, hvad partiet har at tilbyde.
På årsmødet blev der med hovedemnerne vold og sundhed gjort et forsøg på at tegne et mere nuanceret billede af partiet, der hidtil har bygget sin eksistensberettigelse på kampen mod flygtninge og EU.
Det havde to formål: At kapre flere stemmer fra Socialdemokratiet og de konservative, som i partiets egen selvforståelse udgør fremtidens vælgergrundlag. Og for det andet at gøre det sværere for regeringen at afvise partiet med henvisning dets højre-ekstremistiske synspunkter.

Ritt truer med EFdomstol i dåsesag
*EU-kommissær Ritt Bjerregaard er parat til at trække miljø- og energiminister Svend Auken (S) for domstolen i Luxembourg, skriver Jyllands-Posten søndag.
Det sker for at få afsluttet en årelang strid om, hvorvidt Danmark har ret til at forbyde salg af øl og sodavand på dåser.
Sagen er på EU-Kommissionens dagsorden på onsdag, hvor kommissionen på Ritt Bjerregaards opfordring vil beslutte at tage det dramatiske skridt mod Danmark, erfarer bladet.
Kommissionen vil om kort tid sende en såkaldt "begrundet udtalelse", som giver den danske regering en frist på to måneder til at få bragt dansk praksis i overensstemmelse med EU's regler.
Ifølge Jyllands-Postens kilder har jurister i centraladministrationen advaret miljøministeren mod at fastholde den stejle holdning over for kommissionen. De frygter, at Danmark vil tabe en retssag.

Letland lemper statsborger-love
*Lettere går ind for en lempelse af statsborgerskabet for det baltiske lands etnisk-russiske mindretal, fremgik det søndag af de næsten færdige opgørelser over valg- og folkeafstemningsresultatet fra lørdagens valg.
Resulatet af afstemningen vil forbedre Letlands forhold til Rusland og fremme Letlands ønsker om medlemskab af EU, vurderer iagttagere.
Ved parlamentsvalget gav vælgerne en lille føring til den tidligere ministerpræsident Andris Skeles nye parti. Skele blev for 16 måneder siden vippet af pinden som ministerpræsident.
Det ser nu ud til, at en koalition mellem Skeles Folkeparti, det regerende midterparti Letlands Vej og det nationalistiske Fædrelands og Frihedsparti kan danne en ny regering.
Med 92,2 procent af stemmerne optalt støttede 52,9 procent af vælgerne lempelserne af landets statsborgerskabslove, mens 44,9 procent stemte for at hindre ændringerne i at blive til virkelighed.
Det forholdsvis komfortable flertal af vælgerne, der støttede ændringerne, kom som noget af en overraskelse for de fleste analytikere, der havde ventet et tæt opløb.

Skridt til rigsretssag mod Clinton
*Retsudvalget i Repræsentanternes Hus ventes mandag at tage det første skridt til rigsretssag mod den amerikanske præsident, Bill Clinton, på grund af den såkaldte sex-og-løgn-skandale.
Republikanerne råder over et flertal på 21-16 i det polariserede udvalg. Og det ventes at godkende, at der er grundlag i den særlige anklager Kenneth Starrs rapport til at indlede undersøgelser af, om der kan rejses sag mod præsidenten.
Republikanerne hæfter sig i særlig grad ved, at Clinton tilsyneladende løj under ed om sit sex-forhold til tidligere Hvide Hus-praktikant Monica Lewinsky. De bygger deres konklusioner på Starrs rapport om affæren samt stakke af frigivne dokumenter om sagen, hvoraf den anden portion blev offentliggjort fredag.

Gallup: Nyrup i modvind
*Vælgerne er langtfra begejstrede for statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) præstation det seneste år. Få dage før sin åbningstale i Folketinget giver de ham så dårlige karakterer, at regeringschefen ligger i bunden på sit eget regeringshold viser en undersøgelse som Gallup har lavet for Berlingske Tidende søndag.
Nyrups gamle rival miljøminister Svend Auken (S) vurderes til at være i langt bedre form, og han belønnes med et lille hop op ad skalaen.
Samlet kommer Auken ind på en fjerdeplads, mens Nyrup - og finansminister Mogens Lykketoft (S) - går mest tilbage og nu ligger på en fjerdesidste plads.
Samtidig må statsministeren konstatere, at Auken er den suverænt mest populære minister blandt de socialdemokratiske vælgere.
I det særlige S-kapløb ligger Nyrup kun nummer fem og overgås af fødevareminister Henrik Dam Kristensen, socialminister Karen Jespersen, forsvarsminister Hans Hækkerup og indenrigsminister Thorkild Simonsen.

Bekymring for miljøet aftagende
*Færre danskere frygter i dag for miljøets tilstand end for ti år siden.
Institut for Konjunktur-Analyse, IFKA, har for De 3 Stiftstidender og JydskeVestkysten spurgt et antal danskere om deres bekymringer. Tallene viser, at hver anden af de adspurgte er meget bekymrede for miljøet, mens det for ti år siden var tre ud af fire.
57 procent er meget bekymrede for kriminalitet, og 55 procent er bekymrede over ventelisterne til sygehusene.
Mindre end hver fjerde er bekymret over det høje skattetryk eller indvandrere og flygtninge, skriver aviserne.

Færøerne vil være medlem af FN
*Færøernes landsstyre agter så snart, befolkningen via folkeafstemning har vedtaget en suverænitetsaftale med Danmark, at søge om selv-stændigt medlemskab af FN.
"Det har i mange år været partiet Republikanernes ønske, og det er planen, at så snart vi har opnået vores selvstændighed, så agter vi at melde os ind i FN," siger den færøske landsstyresmand for selvstyresager, Høgni Hoydal ifølge Ritzaus Bureau.
Færøernes lagting (parlament) vedtog fredag aften med et flertal på 18 ud af 32 mandater, at landsstyret (regteringen) nu skal gå i gang med at forberede en suverænitetsaftale med Danmark.

Mubarak ind i syrisk-tyrkisk strid
*Egyptens præsident Hosni Mubarak mødtes søndag i den syriske hovedstad, Damaskus, med præsident Hafez Assad i et forsøg på at få de eskalerende spændinger mellem Syrien og Tyrkiet under kontrol, sagde embedsmænd og diplomater.
Mubarak talte lørdag i telefon med både Assad og den tyrkiske præsident, Suleyman Demirel. Det ventes, at den egyptiske leder mandag flyver til Tyrkiet for at drøfte krisen med den tyrkiske ledelse.
Forholdet mellem Tyrkiet og Syrien er i de seneste uger forværret dramatisk. Syrien er blevet mere og mere utilfreds med Tyrkiets voksende militære samarbejde med Israel, mens Tyrkiet bliver mere og mere utilfreds med, hvad tyrkerne betegner som Syriens støtte til kurdiske oprørere.

Doping-beskyldninger undersøges
*Den italienske olympiske komite, CONI, vil starte en undersøgelse af beskyldningerne om forsøg på at dække over dopingmisbrug i italienske fodbold, ligesom topklubben i Serie A, Parma får undersøgt sine forhold.
De to undersøgelser ledes af sagføreren Ugo Longo, som står i spidsen for CONI's interne dopinganklagemyndighed.
Longo vil mandag starte afhøring af tidligere ansatte fra det italienske laboratorium, Acqua Acetosa, som beskyldes for at have dækket over positive dopingtest efter en serie A fodboldkamp mellem Udinese og Roma.

Prodi til præsident efter nederlag
*Den italienske ministerpræsident, Romano Prodi, bebudede søndag, at han vil mødes med Italiens præsident mandag morgen.
Hans finanslov for næste år er blevet stemt ned af hans regeringspartner, 34 kommunister.
Prodi vil mødes med præsident Oscar Luigi Scalfaro mandag klokken 9.30 for at diskutere den tilspidsede situation.
Prodi kan vælge at trække sig i løbet af ugen. En anden mulighed er, at præsident Scalfaro beder Prodi om at prøve at finde et ny parlamentarisk opbakning for at holde regeringen ved magten.
Uden flertal for finansloven er fremtiden for landets centrumvenstre-regering i alvorlig fare.

Oktoberfest-gæster var ikke tørstige
*Der kom flere gæster til årets Oktoberfest i München i det sydlige Tyskland, end sidste år. Til gengæld var gæsterne knapt så tørstige - eller så villige til at betale - som tidligere.
Det blev konklusionen, da arrangørerne søndag på den sidste dag af den 16 dage lange Oktoberfest gjorde status.
Antallet af gæster til den 165. Oktoberfest steg med 100.000 i forhold til sidste år, så der i år kom 6,5 mio. mennesker. De brugte 450 mio. mark (ca. 1, 710 mia. kr.) alene i de mange ølstuer. Dertil kommer de penge, der er lagt på hoteller og i forretninger.
De mange drak fem mio. liter øl, hvilket er 200.000 liter færre end sidste år.

Australiens premierminister presset trods genvalg
*Den konservative australske premierminister, John Howard, vil ikke kunne nyde sin valgsejr fra lørdagens valg længe.
Han står over for endnu et vigtigt valg, nemlig valget til posten som partiformand, der ventes inden for de kommende måneder, skriver nyhedsbureauet Reuter.
Inden lørdagens parlamentsvalg mente analytikere og regeringskilder, at den ambitiøse unge skatteminister, Peter Costello, ville handle og få sine ledelsesambitioner ført ud i livet, hvis ikke Howard vandt en knusende sejr.
Men selv om stemmerne søndag ikke var fulstændigt talt op, så det ud som om, at Howard vil få et flertal på mellem seks og otte mandater i det 148-pladsers underhus, hvilket er et dramatisk sving fra det flertal på 44 mandater, han vandt ved valget i marts 1996.
Liberale partikilder sagde efter valget, at Costello vil fremtsætte sin udfordring senest i april eller maj næste år, når parlamentet har vedtaget Howards omstridte skattereformplan, et emne, som fyldte meget i Howards valgkamp.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu