Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

3. oktober 1998

Danske F-16 fly klar til Kosovo
*Med et folketingsflertal i ryggen er regeringen parat til at stille fire F-16 fly plus reserver til rådighed for NATO til både angrebs- og forsvarsopgaver i en eventuel straffeaktion imod Serbien.
Samtidig holder regeringen muligheden åben for at gøre det hen over hovedet på eventuelle protester fra Rusland og dermed de normale FN-spilleregler.
Det tilkendegav udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) fredag efter et møde i Folketingets udenrigspolitiske nævn.

G7-landene skal afværge krise
*Den amerikanske præsident, Bill Clinton, foreslog fredag, at de syv førende industrinationer sammen med Den Internationale Valutafond, IMF, skal tage "en række nye mekanismer i brug", således at man kan få afsluttet den globale økonomiske stagnation.
Den amerikanske præsident sagde på en pressekonference, at de nye mekanismer skal drøftes på IMF's årsmøde i Washington i weekenden, og at hans finansminister, Robert Rubin, og USAs nationalbankchef, Alan Greenspan, skal tage kontakt til G-7 landene for at drøfte, hvordan man bedst stiller nye økonomiske midler til rådighed for de lande, der er blevet ramt af den finansielle krise.
Artikel på forsiden og tema side 7

Utilfredsheden ulmer i SiD
*Flere og flere SiD-afdelinger er utilfredse med aftalen mellem LO og DA om arbejdsmarkedsreformens tredje fase, og efter al sandsynlighed skal SiD's formand Poul Erik Skov Christensen på et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i SiD forklare hvorfor han i LO har støttet LO's aftale med DA, som blandt andet betyder, at ledige ryger ud af dagpengesystemet efter fire år mod fem år.
Indtil nu har 70 ud af SiD's 294 afdelinger støttet indkaldelsen til det ekstraordinære møde, som formanden for Belysningsarbejdernes Fagforening i København, David Gibson, står bag.
"Det er ikke vores intention at vælte Poul Erik Skov Christensen. Men utilfredsheden blandt fodfolket er utrolig stor," siger David Gibson.
Nyhedsanalyse her på siden

Unge kvinder er i lav kurs
*Hver anden private og hver tredje offentlige virksomhed frasorterer unge kvindelige jobansøgere, fordi de kan få børn, fremgår det af en undersøgelse, som Ingeniørforbundet har fået foretaget blandt 300 private og 100 offentlige virksomheder.
Arbejdsgiverne opfatter barselsorlov som en så stor belastning, at kvinden pr. definition taber til den mandlige ansøger, selv når alle andre kvalifikationer er ens.
Ligestillingsrådet er ikke overrasket over undersøgelsen, der for første gang dokumenterer, at kvinder frasorteres på grund af deres evne til at få børn. Rådet støtter derfor Ingeniørforbundet, der mener at udvidet barsels- og forældreorlov til mænd kan komme en del af forskelsbehandlingen til livs.
Artikel side 4

Bombeeksplosion i Ecuador
*En bombe eksploderede sent torsdag uden for USA's konsulat i den ecuadorianske havneby Guayaquil. Ingen kom noget til ved eksplosionen, der ifølge lokalt politi forårsagede mindre skader på bygningen.
En anden eksplosion rystede et stormagasin, hvor demonstranter senere plyndrede forretninger. Politiet har ikke foretaget arrestationer i forbindelse med sprængningerne, der fandt sted under en landsdækkende strejke mod økonomiske nedskæringer.

Fagligt forbund skrotter partistøtte
*Regeringens indgreb i forårets storkonflikt og den forhøjede partistøtte, får nu Blik- og Rørarbejderforbundet til at overveje at skrotte partistøtten til Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten efter næste Folketingsvalg.
Afgørelsen falder søndag, når forbundets medlemmer på kongressen tager stilling til spørgsmålet, som er rejst på baggrund af, at partierne i dag har fået firedoblet den statslige partistøtte i forhold til for et par år siden - og indgrebet i storkonflikten.

Politifolk skal på sprogskole
*Politiet og de fremmedsprogede i Odense har så store sprog- og kommunikationsproblemer, at politiledelsen i Odense nu har valgt at tage fat om "ondets rod" og sende 15 frivillige politifolk på skolebænken i arabisk.
De 15 betjente og kontorfunktionærer hos politiet skal deltage i et 12 ugers kursus i arabisk, der starter 21. oktober.
"Vi må erkende, at det er vigtigt for politiet, at vi kan kommunikere ordentligt med de fremmedsprogede og følge med i deres interne samtale, når der er behov for det," siger personalechef hos Odense Politi, vicepolitiinspektør Peder Pedersen, til Ritzaus Bureau.

Proms affald koster millioner
*Oprydningen efter aktiviteterne på Proms kemiske fabrik i Viemose på Sydsjælland kom fredag et skridt videre, da Storstrøms Amt åbnede indkomne tilbud på EU licitationen på fjernelsen af ca. 3.200 tons affald efter II og C Prom Aps' konkurs i foråret 1997.
Kommunekemi, der var den eneste tilbudsgiver, afgav et tilbud på 12.805.866 kr. for at fjerne de mange tons farligt affald på den nu nedlagte fabriksejendom i Viemose, oplyser Storstrøms Amt.
Kommunekemis tilbud indebærer, at affaldet fjernes i løbet af de fire første måneder af 1999, forudsat at vintervejret ikke lægger hindringer i vejen.
Tilbuddet skal nu granskes af amtets teknikere og jurister med henblik på, at amtsrådet i november kan tage endelig stiling til fjernelse af de mange tons affald.

Bedre styr på madbakterier
*Sundhedsstyrelsen ønsker bedre overblik over, hvor mange danskere, der smittes af sygdomme forårsaget af bakterier i mad. På den måde håber myndighederne tidligere at opdage epidemier, og dermed kan forbrugerne hurtigere advares.
Derfor ønsker Sundhedsstyrelsen, at landets 15 mikrobiologiske laboratorier fremover indberette oftere og oplyse om flere typer bakterier, end de er forpligtet til i dag.
"I dag er laboratorierne kun forpligtet til at oplyse resultaterne af deres prøver hver tredje måned. Det skal ændres, så det sker mindst en gang om ugen," siger overlæge på Seruminstituttet Peter Gerner-Smidt.
Desuden bør de 15 laboratorier, som ligger på landets sygehuse, og som sammen med Seruminstituttet står for diagnosticeringen af samtlige afføringsprøver, oplyse om flere typer af bakterier, end det er tilfældet i dag.

Frit lægevalg ved arbejdsskader
*Efter kritik af Arbejdsskadestyrelsens valg af læger i forbindelse med sagsbehandlingen af konkrete sager, har styrelsen besluttet at indføre et nyt system snarest muligt. Fremover skal den enkelte have mulighed for at vælge mellem tre forskellige læger, hvis der er behov for en lægeundersøgelse ved sagsbehandlingen.
I andre sager, hvor Arbejdsskadestyrelsen anmodes om en udtalelse, skal den, der vil have udtalelsen, i fremtiden selv vælge en læge inden for det speciale, som styrelsen peger på.
Kritikken af den gældende praksis har bl.a. gået på uheldige sammenfald mellem læger hos Arbejdsskadestyrelsen og forsikringsselskaberne.

Udlandet sidder på dansk ferie
*Tre udenlandske koncerner har sat sig på så godt som hele det danske rejsemarked, efter at de tre danske charterselskaber Larsen Rejser, Simons Charterkompagni og Herning Charter fredag blev overtaget af det schweiziske Kuoni Travel - en af Europas rejsegiganter.
Den schweiziske koncern har købt 75 procent af det nye fusionselskabs aktiekapital på i alt seks millioner kroner. Den sidste bid sidder Lars Larsen på, der også er det nye selskabs bestyrelsesformand.
Dermed er et bemærkelsesværdigt hurtigt skred sket. På godt et årti er en hel branche forvandlet fra at være dansk erhvervslivs folkelig flagskib til i dag at være næsten fuldstændigt på udenlandske hænder.

Sudan udsætter våbenhvile
*Forhandlinger om en våbenhvile mellem Sudans muslimske regering og de kristne oprørere i Sydsudan er blevet udsat på ubestemt tid. Det meddelte, Gillian Wilcox, talsmand for FN i Nairobi fredag aften.
En forlængelse af den gældende våbenhvile skulle bane vej for, at internationale hjælpeorganisationer kan fortsætte med at bringe mad og medicin frem til hungerssramte områder i Sudan.
Men Gillian Wilcox sagde, at der ikke er aftalt nye forhandlinger om en våbenhvile for regionen Bahr el Ghazal, der er hårdest ramt af sult.
En tre måneder lang våbenhvile mellem regeringen i Khartoum og oprørsstyrken SPLA udløber den 15 oktober.

40 kvæstet ved gaseksplosion
*Flere end 40 mennesker blev fredag kvæstet, da en gasflaske eksploderede på en markedsplads i den lille italienske by Abbitegrasso godt 100 kilometer sydvest for Milano. Blandt de kvæstede var et kun otte måneder gammelt barn. Værst gik det ud over en mor, hendes datter og en ældre kvinde, som ventede på mad fra den fortovsrestaurant, hvor den eksploderede gasflaske stod.

Monaco vil i Europarådet
*Det lille fyrstendømme Monaco vil formelt ansøge om at blive medlem af Europarådet. Det meddelte en talsmand for Europarådet, der har hovedsæde i Strasbourg. fredag.
Monaco vil fremføre sin ansøgning Europarådets ministermøde den 21. oktober, hvor ansøgninger fra Armenien, Aserbajdsjan og Georgien også skal behandles.
For at blive medlem skal lande opfylde visse politiske krav og anerkende menneskerettighederne.
Ansøgninger fra Serbien og Hviderusland, der ikke opfylder Europarådets krav, er blevet stillet i bero.

Milosevic under hårdt pres
*De serbiske myndigheder er under stigende diplomatisk og militært pres, efter at verdenssamfundet har truet med en militær indgriben for at få standset massakrerne i Kosovo-provinsen i Serbien.
Hektisk diplomatisk aktivitet fortsatte fredag i både NATO, EU, FN og i Beograd for at finde en løsning.
NATO's forsvarsministre vil efter al sandsynlighed holde et ekstraordinært møde onsdag i næste uge for at diskutere en samlet militær intervention i Kosovo-krisen, oplyste diplomatiske kilder i alliancens hovedkvarter i Bruxelles fredag.
USA's forsvarsminister, William Cohen, har bebudet, at han vil gøre ophold i Bruxelles onsdag på vej til Asien, og kilderne understregede, at Cohen ikke vil foreslå et møde i NATO, medmindre han har en klar og meget håndfast plan med i mappen. Flere NATO-lande deriblandt Danmark har tilkendegivet, at man er klar til aktion i Kosovo
Serberne understregede fredag i Beograd, at de opfyldte alle internationale krav til trods for, at alle fakta beviser det stik modsatte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her