Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

1. oktober 1998

FN-hastemøde om Kosovo-massakre
*Storbritanniens udenrigsminister Robin Cook meddelte i går, at han hasteindkalder FN's sikkerhedsråd til møde i dag på grund af forlydender om massakrer i Kosovo. Op mod 20 mennesker er fundet massakreret af serberne i den centrale del af Kosovo. På mødet i dag vil man fordømme massakrerne.
Samtidig understregede Robin Cook, at NATO allerede i begyndelsen af næste uge kan træffe en beslutning om en aktion i Kosovo, når FN's generalsekretær, Kofi Annan, aflægger rapport for Sikkerhedsrådet.

Radikale tror på forlig med Venstre
*Trods Venstres umiddelbare begejstring for regeringens oplæg til arbejdsmarkedsreformen, så mener De Radikale, at der fortsat er områder i et kommende forlig med Venstre, der kan vække stridspunkter til live.
"Vi mangler stadig at se på førtidspensionen og efterlønnen. De områder er mindst lige så vigtige for de radikale. Lad os se, om ikke de spørgsmål bliver mere dramatiske," siger den radikale arbejdsmarkeds- og socialpolitiske ordfører, Anders Samuelsen, der mener, at venstreformanden Anders Fogh Rasmussens pludselige sociale engagement er interessant.
"Venstre er jo ved at overhale de radikale venstre om," siger Anders Samuelsen.

Den tysk-franske akse består
*Den kommende tyske forbundskansler, Gerhard Schröder, og den franske præsident, Jacques Chirac, mødtes onsdag for at bekræfte betydningen af det særlige tysk-franske forhold.
"Med hensyn til det tysk-franske forhold og opbygningen af Europa er vi fuldstændig enige, fastslog den franske præsident efter mødet med Schröder i Paris.
Schröder og Chirac enedes om at nedsætte særlige arbejdsgrupper, der skal forberede reformerne af EU's institutioner og ændringen af EU's finansiering. I lyset af finanskrisen erklærede de begge, at der er brug for regulering af de internationale markeder og kapitalstrømmen.

Optøjer på Vestbredden
*Otte palæstinensere og tre israelske soldater blev onsdag såret ved to bombeeksplosioner i byen Hebron på den israelsk besatte Vestbred, sagde vidner.
De to hjemmelavede bomber i Hebron blev kastet imod en israelsk militærjeep i den jødiske bosættelse i det centrale Hebron. Alle tre soldater i køretøjet blev såret.
Bombeeksplosionerne fandt sted samtidig med, at der var sammenstød mellem israelere og palæstinensere i forbindelse med en begravelse af et medlem af den radikale gruppe Hamas.

Rusland går mod statsstyret økonomi
*Ruslands nye regering vil styrke statens styring med økonomien, sagde ministerpræsident Jevgenij Primakov i går. Han tilføjede, at det ikke er en kursændring væk fra reformpolitikken.
"Der er ikke tale om et skridt tilbage, men snarere om et skridt frem mod en omdannelse af økonomien, herunder en markedsbaseret ændring, men med en styrkelse af statsstyringen," understregede den russiske regeringsleder, der ikke kom nærmere ind, hvilke ændringer den russiske økonomi skal undergå.
Men Primakov understregede, at den russiske økonomi skal geares til at tage større sociale hensyn og kommer dermed kritikken af de tidligere markedsreformer imøde.

Grækenland styrker forsvarspagt
*Den græske forsvarsminister Akis Tsohatzopoulos fastslog i går, at Grækenland ikke agter at bøje sig det mindste i forhold til Cypern - tværtimod vil man fortsat "udbygge forsvarspagten med den græskcypriotiske del af Cypern, sålænge Tyrkiet fortsætter sin ekspansionistiske politik i forhold til den delte østat."
"Både det græske og cypriotiske folk er velbevandrede i Tyrkiets ekspansionistiske politik og trusler. En klar forsvars- og afskrækkelsespolitik over for Tyrkiet er svaret," sagde ministeren, der onsdag kom til den græske del af Cypern.

Antibiotika i frugt og grønt
*Frugt og grønt fra Holland, Belgien og Spanien kan være sprøjtet med midler, der indeholder antibiotika, viser svenske undersøgelser.
Ifølge avisen Svenska Dagbladet sprøjter man i Holland og Belgien blomsterne på pære- og æbletræer med antibiotikatypen stretomycin, som også er et velkendt lægemiddel til både dyr og mennesker. I Spanien sprøjtes blandt andet agurker, tomater, æbler, pærer og citrusfrugter med antibiotikatypen casugamycin.
Herhjemme vil Veterinær- og Fødevaredirektoratet undersøge, om de sprøjtede fødevarer også sælges i Danmark.
Forbrugerrådet opfordrer alle forbrugere til at købe danske varer, indtil spørgsmålet er afklaret. I informationscentret 'Grøn Information' siger sekretariatsleder Nis Peter Nissen, at hvis de svenske undersøgelser er rigtige, ligger der sandsynligvis også frugter og grøntsager i danske butikker sprøjet med antibiotika.

Præstekritik af isolation
*Præsterne i landets fængsler opfordrer justitsminister Frank Jensen (S) til helt at opgive isolationsfængsling af varetægtsfanger.
"Vi kan bevidne, at isolation opleves som ydmygende, umenneskelig og nedværdigende," skriver Fængselspræsteforeningen i et høringssvar til justitsministeren.
Et udvalg under Justitsministeriet foreslår, at isolationsfængsling højst må vare fire måneder i de groveste sager, der kan give fængsel i seks år eller mere. Dog foreslår udvalget også, at det i "særlige tilfælde" bør være muligt at overskride grænsen på de fire måneder.
Men fængselspræsterne mener, at isolationsfængsling implicerer så mange varige lidelser, at det bør droppes.

Flere klager til ombudsmanden
*Flere og flere borgere klager til Folketingets Ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, over de afgørelser de offentlige myndigheder træffer. I 1997 modtog Ombudsmanden 3.524 klager mod 610 flere end sidste år.
Tallene fremgår af Ombudsmandens nye beretning for året 1997. I gennemsnit afviser Hans Gammeltoft-Hansen dog to tredjedele af klagerne med det samme, fordi de for eksempel omhandler emner, der kan indbringes for en domstol. De resterende klager fører i gennemsnit 10-12 procent af sagerne til en henstilling eller kritik af de offentlige myndigheder. I 1997 måtte Hans Gammeltoft-Hansen frem med pegepinden i 85 tilfælde. Den store synder var - traditionen tro - Justitsministeriet. Kronjuristerne var således på kant med loven i 14 tilfælde sidste år.

Raketangreb på Kabul
*Den afghanske hovedstad, Kabul, blev onsdag udsat for et raketangreb, da en raket slog ned i udkanten af byen nær lufthavnen, sagde vidner.
Der var ikke umiddelbart oplysninger om tilskadekomne ved angrebet, der faldt sammen med en pressekonference, som den fundamentalistiske Taliban-milits havde indkaldt til i lufthavnen.
På pressekonferencen var lokale journalister inviteret til at interviewe fem soldater, som havde sluttet sig til Taliban efter at have kæmpet sammen med oppositionsstyrkerne under Ahmad Shah Masood.

Røde Kors mangler indsamlere
*Dansk Røde Kors frygter et dårligt resulat fra dette års indsamling, hvis ikke flere indsamlere tilmelder sig. Kun fire dage før indsamlingen, som finder sted på søndag mangler der stadig indsamlere - især i hovedstadsområdet og i Århus, Odense og Aalborg. Man kan melde sig som indsamler hos Røde Kors på tlf. 38383838.

Lærere er klar til konflikt
*Lærerne vil gerne være med til at udvikle deres arbejdstidsaftale sammen med kommunerne Men hvis arbejdsgiverne regner med, at de kan få lærerne til at undervise mere mod mindre tid til forberedelse, så forregner de sig.
Det slog formanden for Danmarks Lærerforening, Anni Herfort, helt fast på lærernes kongres, der begyndte onsdag i Kolding.
"Vi ved, at staten, amterne og kommunerne arbejder for en øget fleksibilitet i arbejdstidsaftalerne på undervisningsstederne. Målet er at øge den del af arbejdstiden, som anvendes til undervisning. Men det er et urealistisk udspil fra arbejdsgiverne," sagde Anni Herfort. Der er lagt op til hårde forhandlinger til foråret, når overenskomstforhandlingerne går i gang.

Fortsat uro i Albanien
*Albaniens nyudpegede ministerpræsident, Pandeli Majko, indledte onsdag forhandlinger om at få dannet en ny koalitionregering i Albanien samtidig med, at tusinder sluttede sig til den seneste regeringsfjendtlige demonstration, arrangeret af oppositionen med Sali Berisha i spidsen. Majko sagde tirsdag, at den politiske krise nu "er afsluttet". Men hans optimisme deltes af Det Demokratiske Parti, der ledes af den tidligere præsident Sali Berisha.

Brandmænd siger nej til Falck
*20 kommunale brandmænd i Vojens har sagt deres stillinger op i protest mod kommunens planer om at overlade brandslukningen til Falck.
"Vi står af, hvis vi skal arbejde for et privat selskab, som har specialiseret sig i at tjene penge både på os og på at redde liv og værdier," siger brandmændenes tillidsmand, Niels Schultz.

'Han må have slået sig selv'
*Malaysias ministerpræsident Mahathir Mohamad advarede onsdag mod umiddelbart at tage den fængslede viceministerpræsident Anwar Ibrahims påstande om politivold for gode varer.
"Anwar har måske skadet sig selv for at påkalde sig sympati og skabe et indtryk af, at han er blevet tortureret," sagde Mahathir, der dog lovede at undersøge påstandene nærmere efter betydeligt internationalt pres - ikke mindst fra USA.
Den tidligere finansminister og viceministerpræsident blev fyret den 2. september i år efter at have kritiseret Mahathirs økonomiske politik. Den 20. september blev han arresteret og står nu anklaget for korrutipn og homoseksualitet.
Da han mødte op i retten var det med et blåt øje, og hans advokat fortalte umiddelbart efter retsmødet, at Anwar var blevet slået i fængslet og derefter nægtet lægehjælp i fem dage.
Det er kommet bag på ministerpræsident Mahathir Mohamad og hans regering, at Anwar nyder så stor opbakning i befolkningen, som de utallige demonstrationer har vist. Og Mahathir Mohamad fastholder krampagtigt, at Anwar er skyld i den politiske uro, og at han med beskyldningerne om politivold kun er ude på at vække yderligere sympati.
"Jeg tør ikke direkte sige, at han har planlagt det, men det er muligt, at han har med forsæt har opført sig, så politiet måtte bruge magt," sagde Mahathir.
En læge, der har undersøgt Anwar, sagde onsdag, at det er hans overbevisning, at den fyrede finansminister har været udsat for et overgreb i politiets varetægt.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her