Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

27. oktober 1998

Milosevic bøjer sig for pres
*Jugoslaviens præsident, Slobodan Milosevic bøjede sig i går for det stigende internationale pres og garanterede i følge diplomatiske kilder, at alle serbiske styrker trækkes tilbage fra Kosovo.
"Hvis tilbagetrækningen gennemføres inden for 24 timer, vil NATO ikke gøre alvor af truslen om at bombe militære jugoslaviske mål," lød det fra kilder
Vestlige observatører sagde i weekenden, at de både havde set sikkerhedsstyrker og partisaner forstærke deres stillinger, som om de forberedte sig på nye kampe. Men udviklingen ændrede sig mandag efter weekendens maratonmøder mellem den øverstbefalende for NATO's styrker i Europa, den amerikanske general Wesley Clark, og lederen af NATO's militære komité, den tyske general Klaus Naumann samt Milosevic.

FN: Stop jagten på serbiens aviser
*FN's særlige udsendning i det tidligere Jugoslavien, Jiri Dienstiber, opfordrede i går de serbiske myndigheder til at stoppe klapjagten på landets uafhængige medier og foreslog samtidig, at man etablerer en OECD-baseret tv-kanal, der skal bidrage til at opbygge tilliden blandt folk i Kosovo.
Det sker efter, at de serbiske myndigheder har beordret flere uafhængige aviser lukket og tildelt dem urimelig høje bøder for at have forbrudt sig mod et dekret, der blandt andet forbyder medierne at gengive udenlandske medierapporter.

Irak brugte nervegas i missiler
*En FN-rapport fastslog i går, at amerikanske undersøgelser bekræfter, at Irak har anvendt den dødelige nervegas VX i missilsprænghovede - ifølge rapporten bekræftes de amerikanske undersøgelser af lignende franske laboratorieundersøgelser. Prøverne er taget fra forskellige steder på en skrotplads for sprænghoveder i Irak.
Frankrig har ifølge rapporten fundet et "affaldsprodukt" fra en nervegas på en af sine undersøgte dele, som kunne være VX eller en anden nervegas som sarin eller soman.
Irak har indrømmet, at det har fremstillet missilsprænghoveder med sarin, men Irak har benægtet, at det inden Golf-krigen i 1991, var i stand til at anvende VX i våben eller indføje det i missilsprænghoveder. Rapporten til FNs Sikkerhedsråd kom fra 17 eksperter i kemiske våben fra syv lande i FN's særlige kommission, som har været ansvarlig for at afvikle Iraks masseødelæggelsesvåben.

Italien sænker renten
*Den italienske nationalbank sænkede i går renten med en procent - fra fem til fire procent - så den nu er den laveste siden 1972. Italien har længe været under pres for at sænke renten og tilnærme sig den tyske rente på 3,3 procent, men har hidtil værget sig.

Grønlændere i PET's søgelys
*En række grønlandske politikere melder sig nu i rækken af potentielle ofre for Politiets Efteretningstjenestes uretmæssige registrering af politisk aktive.
Det gælder blandt andet det nuværende landstingsmedlem Johan Lund Olsen fra det venstreorienterede parti IA, der mener, at han blev skygget, da han i 80'erne jævnligt aflagde besøg på den russiske ambassade. Også tidligere landstings- og landsstyremedlem Moses Olsen fra Siumut og den tidligere formand for fagforbundet SIK, Jens Lyberth, mener sig overvåget. Der er nu fremsat krav om, at Landsstyret beder den danske regering undersøger sagen.

3.000 aromastoffer under lup
*EU vil udarbejde en positivliste over tilladte aromastoffer i løbet af de kommende fem år. Ialt 3.000 aromastoffer skal undersøges for sundhedsskadelige virkninger - og har de nogen fjernes de fra positivlisten. Alene i Danmark anvendes der 2.392 forskellige aromastoffer.
Blandt andet Danmark har presset på for at få udarbejdet en positivliste over tilladte aromastoffer.

Alvorligt iltsvind i Sønderjylland
*Orme og muslinger på bunden af de sønderjyske fjorde er døden nær på grund af alvorligt iltsvind. Det gælder i sær de dybe områder af Aaberå Fjord, den indre del af Flensborg Fjord og det sydlige Lillebælt mellem Als og Ærø. Det viser de nyeste målinger fra Sønderjyllands Amt.
Store områder har været uden ilt siden maj-juni. Derfor regner amtet med, at der kun er ganske få bunddyr tilbage i disse områder. Iltsvindet er dog ikke så slemt som i Mariager Fjord sidste år, da både bunden og overfladen var ramt af iltsvind.

For meget snavs i fødevarebutikker
*Fordærvede fødevarer og dårlig hygiejne i fødevarebutikker optræder så hyppigt, at fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) og erhvervsminister Pia Gjellerup (S) vil overveje en ordning, hvorefter virksomheder skal godkendes til at sælge fødevarer.
"Vi skal finde en løsning, der rammer de virksomheder, som ikke overholder reglerne, men som ikke medfører øget bureaukrati," siger Henrik Dam Kristensen.
I dag er det kun virksomheder, der forarbejder fødevarer, der skal godkendes af myndighederne, mens virksomheder, der udelukkende videresælger fødevarer, f.eks. grønthandlere og købmænd, ikke skal godkendes.
Levnedsmiddelkontrollen i København har på det seneste beslaglagt 20 ton fødevarer, der skal destrueres på grund af dårlig hygiejne.
På den baggrund har Københavns Kommune bedt fødevareministeren om at genindføre tidligere tiders næringsbrev for butiksindehavere, så man kan komme den dårlige hygiejne til livs.

Tøjfirma vil dårlig omtale til livs
*Den svenske tøjkoncern Hennes & Mauritz, der sidste år fik alvorlige skrammer i imaget, efter en svensk tv-udsendelse dokumenterede brug af børnearbejdere, forsøger nu at rette op på det blakkede omdømme. Koncernen lægger ifølge Berlingske Tidende op til uafhængig kontrol af koncernens produktionssteder.
Initiativet hilses velkommen af den danske fagbevægelse.
"Hvis Hennes & Mauritz tillader uafhængig kontrol af deres varer, går koncernen videre end nogen anden tøjkæde. Eksempelvis siger sportstøjsgiganten Nike nej til uafhængig kontrol," siger faglig sekretær i LO, Erik Nielsen.

Iransk udvist fortsat forsvundet
*Den iranske mand, der sammen med sin kone og seks-årige søn blev udvist fra Danmark den 14. oktober, er fortsat forsvundet.
Mandag orienterede den 30-åriges advokat, Farhad Nekmaran, Udenrigsministeriets Flygtningesekretariat om mandens skæbne. Advokaten vil endvidere anmode Flygtningenævnet om at genoptage sagen og bede Folketingets Folketingets ombudsmand om at gå ind i sagen.
"Ifølge en folketingsbeslutning har ombudsmanden været afskåret fra at gå ind i asylsager siden den 1. januar 1997, med mindre ombudsmanden gør det af egen drift, og det vil jeg opfordre ham til," siger advokat Farhad Nekmaran.
Den 30-årige flygtede fra Iran, fordi han var eftersøgt af politiet for at have været med til at kopiere og uddele dele af Salman Rushdies "De Sataniske Vers".

Peru og Ecuador indgår fredsaftale
*Peru og Ecuador underskrev mandag en historisk fredsaftale, der skal løse den langvarige grænsestrid i det olierige jungleområde mellem de to latinamerikanske lande. En strid, der senest udviklede sig til krigshandlinger i 1995.
Perus præsident, Alberto Fujimori, og Ecuadors præsident, Jamil Mahuad, underskrev den formelle fredsdeklaration, hvorved den sidste større grænsestrid i Latinamerika skulle være løst.

Portugisisk oksekød under lup
*Ifølge Reuter overvejer EU-Kommissionen et eksportforbud mod portugisisk oksekød, da man frygter kogalskab. Portugal er tidligere blevet kraftigt advaret om, at landets kontrol af dyrefoder er utilstrækkelig, selv om der i år er blevet registreret op mod 60 tilfælde af kogalskab - eller BSE - i landet.

Jeltsin er 'sygelig træt'
*Efter lægernes råd aflyste Ruslands præsident, Boris Jeltsin, mandag sin en-dagsrejse til Wien tirsdag, hvor han skulle have diskuteret EU-bistand til sit kriseplagede land. Lægerne betegnede overraskende åbent Jeltsins tilstand som sygelig træt - fysisk som psykisk.

Nyrup & Co. går tilbage
*De to regeringspartier er gået stærkt tilbage siden folketingsvalget den 13. marts i år, mens Venstre topper blandt vælgerne og nu er det største parti i Danmark.
Det viser en meningsmåling, som Vilstrup Research har lavet. Tilsammen har Socialdemokratiet og de radikale mistet næsten otte procentpoint siden valget. Hvis der var valg nu, ville Socialdemokratiet kun få 28,6 procent af stemmerne. Alene den seneste måned har partiet tabt tre procentpoint. De Radikale er nede på 3,4 procent. Venstre får opbakning fra 31,3 procent af vælgernes.

Vildfaren stork i familiepleje
*En ung vildfaren stork er kommet i pleje hos en autoriseret storkeplejer ved Kolding, efter at fuglen midt i september blev skilt fra sin familie under rejsen til Afrika. Dansk Ornitologisk Forening har dateret familiens opløsning til den 13. september. Mens forældreparret og de tre søskende fløj videre til varmen og føden, turnerede den enlige, unge stork i Jylland og på Fyn.
I sidste uge var den nået til Svendborg, hvor den indlogerede sig i et maskinskur. "Der er noget galt, når en stork overnatter i et maskinskur," fortæller biolog Knud Flensted, Dansk Ornitologisk Forening. Derfor blev storken fanget af Falck og sat i pleje, til vinteren er omme.

Netanyahu vil bygge videre på Vestbredden
*Ministerpræsident Benjamin Netanyahu fastslog, at Israel ikke har lovet at stoppe de jødiske bosættelser på Vestbredden i forbindelse med den nye aftale med palæstinenserne, som blev underskrevet fredag i Washington efter ni dages intense forhandlinger med USA som mægler.
"Vi bygger over hele landet og også i Jerusalem," sagde han til israelsk radio og forsikrede dermed Israels højrekræfter om, at bosættelserne fortsætter trods USA's protester. USA har opfordret den israelske regering til at holde pause i opførelsen af nye bosættelser.
Netanyahu har imidlertid insisteret på, at Oslo-fredsaftalen på ingen måde fastlægger begrænsninger for israelske byggerier i Østjerusalem eller på resten af Vestbredden.
Samtidig blev der skabt fornyet frygt for sabotage mod fredsaftalen, da en israelsk vagt ved et elektrisk anlæg fundet dræbt i den israelsk kontrollerede del af Hebron på Vestbredden. Benjamin Netanyahu overlevede med støtte fra israels socialdemokrater et mistiildsvotem stillet af landets politiske højrefløj.
Mistillidsvotumet blev stillet, fordi Netanayhu har indgået fredsaftalen, der betyder, at Israel skal trække sig tilbage fra yderligere 13 procent af Vestbredden til gengæld for palæstinensiske sikkerhedsgarantier.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her