Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

26. oktober 1998

Fagbevægelsen skal undersøges
*Justitsminister Frank Jensen (S) erklærer sig nu villig til at lade fagbevægelsens registrering af kommunister på de danske arbejdspladser indgå i en undersøgelse af Politiets Efterretningstjeneste (PET).
Efterretningstjenestens registrering af aktive på venstrefløjen skal undersøges, men justitsministeren vil kun lade fagbevægelsen indgå i undersøgelsen, hvis det viser sig, at der har været et ulovligt samarbejde mellem PET og fagbevægelsen.
Venstres retspolitiske ordfører Birthe Rønn Hornbech har opfordret justitsministeren til at lade fagbevægelsens efterretningstjeneste og dens virke omfatte af undersøgelsen. Lørdag fortalte DR2, at fagbevægelsen under den kolde krig havde sin egen efterretningstjeneste, som registrerede kommunister blandt tillidsfolkene ude på de danske arbejdspladser.
Kommentar på forsiden

Kr.F advarer mod store klasser
*Regeringens planer om at hæve klassekvotienterne i folkeskolen gør det umuligt at leve op til folkeskolelovens målsætninger om individuel undervisning.
Det siger Kristeligt Folkeparti i en resolution fra sit hovedbestyrelsesmøde i Fredericia.
"Vi påskønner, at regeringen udviser sparebestræbelser, men vi skal ikke spare os fattige. En højere klassekvotient vil føre til stigende pædagogiske og sociale problemer, som meget hurtigt vil æde de sparede læretimer op," siger partiet.
"Spareplanerne på folkeskoleområdet er endnu et eksempel på, at det er de kortsigtede økonomiske hensyn, der sætter regeringens dagsorden," hedder det i resolutionen.

Taliban har hundredvis af gidsler
*Afghanistans Taliban-milits har taget hundredvis af landsbyboere som gidsler, efter at den kortvarigt kontrollerede Andarab-dalen i den nordlige del af landet, sagde lokale ledere til det franske nyhedsbureau, AFP, søndag.
Landsbybeboere, der har klaget til oppositionsstyrkerne over tilfangetagelsen, sagde, at 760 mænd blev taget som gidsler mandag af Taliban, inden den fundamentalistiske milits blev fordrevet fra området af styrker under ledelse af kommandanten Ahmed Shah Masood.
FN og menneskeretsorganisationen Amnesty International har beskyldt Taliban for at have begået drab på hundredvis af etniske Hazarere - mænd, kvinder og børn - efter at de indtog Mazar-i-Sharif.
Landsbyboerne i Andarab-dalen frygter, at de 760 gidsler er blevet dræbt af Taliban.

SPD: Ja til aftalen med de grønne
*Med overvældende flertal godkendte de tyske socialdemokrater søndag regeringsaftalen med det venstreorienterede miljøparti De Grønne og banede dermed vejen for, at Gerhard Schröder tirsdag i Forbundsdagen i Bonn kan aflægge ed som landets nye forbundskansler. Det er første gang i 16 år, at Tyskland får en socialdemokratisk kansler.
De to kommende regeringspartier har et flertal i Forbundsdagen på 21 mandater.
Kongressen var indkaldt for ved en afstemning at få godkendt det 50-sider lange regeringsgrundlag, der blev underskrevet tirsdag med miljøpartiet. Programmet er først og fremmest udarbejdet af SPD, der som det største parti klart dominerede under forhandlingerne med De Grønne.
De Grønne, der lørdag næsten enstemmigt godkendte regeringsgrundlaget, får tre ministerposter i den nye forbundsregering.

EU søger stærk udenrigschef
*EU-landene er på jagt efter en stærk politisk personlighed, der med stor pondus kan bevæge sig ud på verdensscenen og tegne en langt skarpere udenrigspolitisk profil, end Den Europæiske Union hidtil har haft.
Denne hr. eller fru FUSP, som profilen i spidsen for den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik populært kaldes, skal med tiden også tegne et EU med en helt ny forsvarspolitisk profil, hvis det ellers går, som EU-lederne har talt om på weekendens topmøde i den østrigske ferieby, Pörtschach.
"Hvis vi vil have Europa til at matche amerikanernes tyngde - også på vores eget kontinent - må vi være parate til at handle i militære situationer," sagde den britiske premierminister Tony Blair, da han på topmødet lagde op til diskussionen om at give EU en forsvarspolitisk arm.
Blair fastslog, at lektien fra Bosnien og senest Kosovo har vist, at EU er alt for splittet og ubeslutsomt, når det gælder om at håndtere kriser i Europa.
Det er på forhånd uklart, hvor mange problemer den nye forsvarsdiskussion vil udløse i forhold til Danmarks forbehold over for forsvarspolitisk samarbejde i EU.
Artikel på forsiden og analyse her på siden

Et irakisk barn dør hvert 9. minut
*Et irakisk barn dør hvert niende minut på grund af de økonomiske sanktioner, der blev indført mod Irak efter landets invasion af Kuwait i 1990, skrev en irakisk avis søndag.
Ugeavisen Al-Musawir Al-Arabi citerede statistik, der viser, at 11 gange så mange børn dør på grund af diarre i dag, som før sanktionerne blev indført i 1990. Samtidig dør 24 gange så mange børn som følge af fejlernæring.
Ifølge avisen dør 128 ud af i alt 1000 børn, inden de fylder fem år.
"Et barn dør hvert niende minut på grund af de uretfærdige sanktioner, hed det i bladet, der henviser til akut mangel på medicin og mad."
Iraks sundhedsminister, Umeed Madhat Mubarak, sagde i august, at over en million irakiske børn er døde som følge af sanktionerne.

Korea-aftale ét skridt nærmere
*Syd- og Nordkorea tog lørdag et lille, men måske betydningsfuldt skridt på vejen mod at få etableret en permanent fred på Den Koreanske Halvø. Efter fire dages forhandlinger i Geneve i Schweiz indgik delegationerne fra de to koreanske stater samt Kina og USA en aftale om proceduren for de videre forhandlinger. Parterne blev enige om at nedsætte to komiteer - én med henblik på at skabt en varig fredstilstand og en anden, der skal bidrage til at mindske spændingen mellem de to nabolande. Teknisk set er de to koreanske stater fortsat i krig, idet den våbentilstand, der blev indgået efter Koreakrigen i 1953, stadig har gyldighed.
Parterne mødes i januar til den næste forhandlingsrunde i Geneve.

Frank Dahlgaard indstilles ikke
*EU-modstanderen Frank Dahlgaard fra Det Konservative Folkeparti optræder ikke på den liste over EU-kandidater, som partiets hovedbestyrelse foreslår til valget til EU-Parlamentet den 10. juni næste år.
"Vi har lægt vægt på at levere en liste, hvor vælgerne er fuldstændig klar over, hvilken konservativ europæisk politik de får. En liste hvor man går ind for ophævelse af EU-forbehold, herunder ØMU-forbeholdet," siger Per Stig Møller, formand for hovedbestyrelsen, til Ritzau.
Frank Dahlgaard mener, at hver femte konservative vælger - svarende til 65.000 - er nej-siger, og de er nu tvunget til at stemme på Junibevægelsen eller Dansk Folkeparti.
Den endelige kandidatliste vedtages på Det Konservative Folkepartis Landsråd den 7.-8. november. Der vil Frank Dahlgaard bede om at komme på listen og lade en hemmelig afstemning afgøre, om han skal være på listen.
Heller ikke Lene Espersen, de konservatives EU-ordfører, optræder på listen, selv om der har været rygter om, at partiet ville bruge hende som spidskandidat.

LO er positiv over for dansk økonomi
*En stabil arbejdsmarkedspolitik er forudsætningen for en fortsat vækst og stigende beskæftigelse. Manglende overskud på betalingsbalancen bør derfor ikke få politikerne til at handle i panik, mener LO.
I en endnu ikke offentliggjort prognose vurderer LO dansk økonomis fremtidsudsigter som ganske positive.
For trods udsigten til en lavere vækst end forventet, så vil jobfremgangen fortsætte, renten forblive på et rekordlavt niveau, ligesom fremgangen i EU vil have en positiv effekt på dansk økonomi som følge af stigende eksport og beskæftigelse.
Det er den afdæmpede eksportudvikling, der er hoved-årsagen til det manglende overskud på betalingsbalancen, men alt tyder på, at eksporten til stige i takt med, at opsvinget får fat i andre europæiske lande. Derfor er forringelsen af betalingsbalancen kun af forbigående karakter, mener LO.
LO regner med, at beskæftigelsen frem til år 2001 vil vokse de kommende tre år, men i et lavere tempo end hidtil skønnet.

Moderat baskisk parti står til sejr
*Det moderate Baskiske Nationalistiske Parti stod søndag til at vinde ved regionalvalget i Spaniens Baskerland.
Ifølge et exitpoll får partiet mellem 27 og 29 pct. af stemmerne.

Far og søn på dødsruten
*Iklædt sort lædertøj - jakke og bukser - samt sort styrthjelm blev liget af en 86-årig mand lørdag kørt rundt i Frederikssund på bagsædet af en Harley-Davidson motorcykel. Den gamle mand var død to dage forinden på byens hospital, skriver Berlingske Tidende søndag.
En portør havde hørt en motorcykel starte og så på bagsædet liget af en 86-årig mand, som den afdødes 37-årige søn forinden havde fået lov at tage afsked med i dødsværelset. Det forsvundne par blev efterlyst over politiradioen i regionen, mens man grundede på, hvad meningen kunne være. Et par timer senere svingede den flotte Harley op foran politistationen - stadig med den afdøde 86-årige fastspændt på bagsædet med en bøjle og gummisnor.
Politiet lod Falck bringe den afdøde tilbage til hospitalet. Sønnen kom i forhør som sigtet for usømmelig omgang med lig. Han havde blot kørt sin far en minderunde til steder, han holdt af og skulle tage afsked med før begravelsen.

Ny FN-resolution om Kosovo
*FN's sikkerhedsråd har vedtaget en ny Kosovo-resolution, der bemyndiger NATO-fly og europæiske observatører til at sikre en afslutning på kampene i den serbiske provins, men den giver ikke grønt lys for magtanvendelse om nødvendigt. Resolutionen blev vedtaget af 13 af de i alt 15 medlemslande i Sikkerhedsrådet.
Rusland og Kina undlod at stemme ved afstemningen om den nye resolu-tion, som er et nyt påbud til Jugoslaviens ledelse om at ændre politik i Kosovo. Resolutionen bemyndiger NATO til at overvåge udviklingen i Kosovo, men den nævner ikke muligheden for magt-anvendelse. USA og Storbritannien gjorde det efter afstemningen øjeblikkeligt klart, at NATO vil anvende magt om nøvendigt.
Resolutionen blev vedtaget samtidig med, at NATO's øverste generaler øgede presset på Jugoslaviens ledelse for at få den til at trække sine væbnede styrker ud af Kosovo-provinsen inden en tidsfrist fra den vestlige alliance udløber tirsdag.
"NATO's øverstkommanderende, general Wesley Clark, og general Klaus Naumann, der er formand for NATO's militærkomité understregede over for Milosevic og Perisic, at der ikke var tale om forhandlinger, men om diskussioner om overholdelsen af FN's resolutioner," sagde en vestlig diplomat.
"NATO-delegationen var i Beograd for at fortælle, at resolutionen ikke bliver overholdt og for at gøre det helt klart, at aktiveringsordren for NATO-luftangreb fortsat er gældende," sagde diplomaten.
Leder på forsiden

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu