Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

22. oktober 1998

Marxister til tops i italiensk regering
*Den italienske regeringschef Massimo D'Alema præsenterede i går Italiens nye regering - en regering, hvor marxister for første i et halvt århundrede kan sætte sig på ministerposter.
Samtidig bliver den 49-årige D'Alema den første tidligere kommunist i Vesteuropa, der sætter sig i spidsen for en regering.
D'Alema præsenterede sin nye ministerliste for landets præsident, Oscar Luigi Scalfaro, der i mandags overdrog ham opgaven at danne en levedygtig regering.
Opgaven fik D'Alema efter, at den forrige under Romano Prodi måtte træde tilbage efter en knivskarp afstemning om finansloven for næste år, der betød, at Prodi blev nedstemt med blot én stemme den 9. oktober.
Reaktionen på den venstredominerede regering var overvejende positiv.

Syrien stopper PKK-støtte
*En ulmende krise Syrien og Tyrkiet blev afværget sent tirsdag, da Syrien forpligtede sig til at stoppe støtten til Kurdistans Arbejderparti (PKK).
Aftalen blev underskrevet efter to dages intense forhandlinger mellem syriske og tyrkiske diplomater, og ifølge den lover Syrien, at PKK-oprørere og PKK-lederen Abdullah Ocalan ikke længere får lov til at operere på syrisk område. Samtidig anerkender Syrien, at PKK er en "terrororganisation" og vil lukke PKK-baser på syrisk område.
Tyrkiet har længe krævet, at Syrien indstiller støtten til de kurderne, der kæmper for selvstændighed i det sydøstlige Tyrkiet.

SF og EL: Nyrup løber fra løfte
*SF og Enhedslisten anklager regeringen for at være i færd med at bryde forliget om den økonomiske pinsepakke, som de to partier sikrede regeringen flertal for.
Det sker ifølge de to venstrefløjspartier, fordi boligminister Jytte Andersen (S) har sagt, regeringens foreslåede ringere boligstøtte til lavtlønnede modsvares af pinsepakkens skattelettelser til den samme gruppe. De to partier har nu hasteindkaldt finansminister Mogens Lykketoft til møde om sagen.
"Ellers må statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) inddrages. Vi vil ikke acceptere, at regeringen gennem anden lovgivning udhuler den sociale profil, som vi aftalte i forbindelse med pinsepakken," siger SF's Jes Lunde.
Jytte Andersen har foreslået at spare 700 millioner kroner på boligstøtten over de næste fem år. Et beløb der skal hentes med 583 millioner kroner på boligydelsen (til pensionister) og 117 millioner kroner på boligsikringen (til ikke-pensionister).

Mælkefusion lagt på is
*En fusion af landets to største mejeriselskaber, Kløver Mælk og MD Foods, synes helt utænkelig, efter at et stort flertal i Kløver Mælks repræsentantskab onsdag besluttede, at Kløver skal forblive et selvstændigt dansk mejeriselskab.
Beslutningen medførte, at Kløver Mælks formand, gårdejer Knud Harck, straks meddelte, at han forlader sin post.

Bortvisning af muslim var i orden
*Østre Landsret fastslog i går, at AMU-centeret i Kolding var i sin gode ret til i 1996 at bortvise en muslimsk mand. Mohammed Hassan Elmi deltog i perioden maj 1995 til sommeren 1996 i et AMU-kursus på AMU-center Trekantområdet i Kolding. Som troende muslim skal han bede fem gange om dagen. Sammen med syv andre muslimer på centret havde han udset sig et afskærmet område ved kantinen til den daglige bøn, men de blev flere gange henvist til at gøre det andre steder end på centrets fællesarealer, for eksempel i klasselokaler, værkstedslokaler eller garderober. Det krav efterlevde han ikke og blev dermed bortvist - hvilket Østre Landsret finder i orden, fordi AMU-centret ikke at forskelsbehandlede Mohammed Hassan Elmi på grund af hans religion. De fastsatte retningslinjer for muslimers religionsudøvelse på centret handlede alene om, at der ikke måtte bedes på fællesarealer. De anviste lokaler må anses for fuldt ud egnede til bedesteder, og de er hidtil blevet brugt af andre muslimer på centret, slår dommen fast.

Greenpeace-folk får bøder
*Tre Greenpeace-aktivister skal hver betale 20.000 kroner i bøde, efter at de i august lænkede sig til en norsk olieborerig 120 sømil fra den norske kyst.
Aktionen var et led i miljøorganisationens kampagne for at få olieselskaberne til at standse yderligere olieefterforskning.
Trioen vil anke dommen, der faldt ved en domstol i Norge, hvor de stod tiltalt for at have trængt ind på et lukket område og at have nægtet at følge ordrer til at forlade stedet.

Lægekritik af sygehusplaner
*En sammenlægning af sygehusene i Hovedstadens Sygehusfællesskab (HS) og Københavns Amt bør afvente en hovedstadsreform, mener de københavnske læger.
I en fælles udtalelse fra de to københavnske lægeforeninger betegnes det som hastværk at foretage en sammenlægning nu, som sundhedsministeren har bebudet inden 1. januar 2000.
Københavns Lægeforening og Lægekredsforeningen for Københavns Amt, der tilsammen tæller 600 læger som medlemmer, vil have "et seriøst analysearbejde" for at finde det bedst mulige grundlag for en ny sygehusstruktur i hovedstaden.

Dødstallet stiger efter oliebrand
*Antallet af omkomne ved en voldsom brand i en olierørledning ved byen Warri i det sydlige Nigeria steg tirsdag til mindst 700. Der er endnu inge officielle dødstal, men lokale medier siger, at dødstallet nemt kan stige til mindst 1.000. Katastrofen opstod, da en olierørledning brød sammen for tre dage siden og tusindvis af liter olie løb ud - olien blev på uforklarlig vis antændt. Mange af de omkomne er kvinder og børn, som var i gang med at samle olien op, da branden opstod.

Skærpet kontrol med dyretransport
*Fødevareministeriet skærper nu kontrollen med transport af levende dyr.
Det sker, efter at det tyske politi den 28. september stoppede en tysk lastvogn med danske svin, der var på vej fra Jylland til Tyskland. En tilkaldt dyrlæge konstaterede, at selv om bilen højest måtte lastes med 424 svin, så viste fragtpapirerne, at der var 741 dyr med.
EU-regler giver i forvejen myndighederne mulighed for at inddrage den ansvarlige vognmands autorisation til at fragte levende dyr, hvis han overtræder reglerne om beskyttelse af dyr under transport.

Pesticidrester i vandboringer
*Plantegiften BAM, der bl.a. stammer fra de tidligere udbredte havegifte Prefix og Casoron G, er fundet i 27,5 procent af de undersøgte boringer i 1996 - I 15 procent af tilfældene er grænseværdien for drikkevand overskredet.
Det fremgår af "Vandforsyningsstatistik 1997", der udgives af Danske Vandværkers Forening. Samtidig viser beregningerne, at vandbruget er faldet med 21 procent i løbet af de seneste 10 år.

For få midler til fri forskning
*Forskningsrådene, der giver støtte til forskeres projekter, kritiserer, at stadig flere af de økonomiske midler går til politisk valgte programmer på bekostning af den fri forskning.
Mens 65 procent af forskningsrådenes midler i 1997 var til fri uddeling, vil procentdelen i 1999 nå ned på 49. I totale tal er der tale om et fald fra knap 700 mio. kr. til 527 mio. kr., mens rådenes midler totalt holder sig på lidt over en milliard kroner.
Forskerne frygter, at udhulingen af de frie midler vil føre til en dårligere grundforskning, og opfordrer Danmarks Forskningsråd til at prioritere den fri forskning på næste års finanslov.

Rudaizky kan ikke fratages poster
*Den socialdemokratiske gruppe i Københavns Borgerrepræsentation har ingen retlige midler til at tvinge borgerrepræsentant Finn Rudaizky (S) til at forlade sine udvalgsposter i kommunen.
Det fastslog Kommunernes Landsforening (KL) i går.
"En kommunalpolitiker har krav på at beholde de poster, han er udpeget til i forbindelse med konstitueringen. Det fremgår af den kommunale styrelseslov. Han kan beholde posterne valgperioden ud, hvis han altså selv ønsker det," siger kontorchef i KL Hans Otto Jørgensen til Ritzau.
Finn Rudaizky er faldet i unåde hos partifællerne efter, at han gentagne gange har markeret særstandpunkter.
S-gruppeformanden Johannes Nymark sagde i går, at man vil tage KL's udmelding til efterretning.

Systemfejl
*Den økonomiske krise får nu EU-Kommissionen til at nedjustere forventningerne til udviklingen i både den danske og det øvrige EU-områdes økonomi.
Hvor EU-Kommissionen tidligere i år regnede med en økonomisk vækst i Danmark til næste år på 2,8 pct., ventes nu kun en stigning på 1,9 pct.
For i år har EU-Kommissionen nedjusteret sine forventninger til forløbet i Danmarks økonomi med 0,3 pct. point til en fremgang på 2,4 pct.
Den Danske Bank finder trods justeringen, at EU-Kommissionens nye økonomiske prognose er alt for positiv. Det siger afdelingsdirektør Per Hviid til RB-Børsen.
"Substansen i prognosen er baseret på begivenheder, der ligger en-to måneder tilbage, og der er sket meget i den internationale økonomi i den mellemliggende periode," siger han.
For hele EU-området venter EU-kommissionen næste år en økonomisk vækst på 2,4 pct. mod tidligere ventet tre pct.

Gyldne løfter i kølvandet på Auken & Co.
*Med miljøminister Svend Auken i spidsen og pressen som vidne inspicerede Folketingets miljøudvalg i går det svineri, som kemikaliefabrikken Prom har efterladt sig i Viemose på Sydsjælland. Og det skortede ikke på hverken foragelse eller løfter om hjælp fra de tilstedeværende politikere.
Synligt berørt af miljøsvineriet erklærede udvalgsformand Steen Gade, at Storstrøms Amt ikke skal stå alene tilbage med regningen for Proms svineri - et løfte som miljøminister Svend Auken også afgav.
"Man skal til Østeuropa for at finde noget, der minder om det. Det ligner det gamle DDR eller Polen. Jeg mener, sagen er så speciel, at vi skal hjælpe økonomisk. Det kan der forhåbentlig opnås enighed om på tværs af partiskel. Vi skal blot sikre os, at det ikke danner præcedens, så alle andre amter kommer og vil have støtte til oprydning," sagde Steen Gade og skyndte sig at tilføje, at staten dog ikke skal betale hele regningen på 13 mio. kr,1. som Kommunekemi kræver for en oprydning.
"Nej, det vil ikke være klogt. Vi skal ikke sende det signal til amterne, at de ikke har noget ansvar," sagde Steen Gade.
Miljøminister Svend Auken er dog parat til at betale hele regningen, hvis der kan findes en løsning, der ikke danner præcedens, så andre amter finder på at sende miljøregninger videre til staten.
Onsdag skal Folketinget tage stilling til sagen, men allerede nu ventes der at være flertal for at støtte Storstrøms Amt.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her