Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

21. oktober 1998

Iransk udvist fortsat forsvundet
*Iraneren Mohammad Jawad Nikjo, der sammen med sin kone og seks-årige barn blev udvist fra Danmark i sidste uge, er fortsat forsvundet. Advokaten til familiens pårørende i Danmark har nu bedt udenrigsministeriet om at finde ud af, hvad der er sket med ham. Mohammad Jawad Nikjo og familie flygtede til Danmark i 1996, fordi han frygtede for sit liv efter at have været med til at uddele tekster fra den Salman Rushdies De Sataniske Vers. Flygtningenævenet vurderede dog, at hans foreteelse kun ville medføre et par måneders fængsel i Iran, og i sidste uge blev han og familie sendt tilbage til Iran.
Straks efter ankomsten til Irans hovedstad, Teheran, blev familien anholdt, men løsladt 12 timer senere. Men kun tre timer senere blev Mohammad hentet af politiet igen. Siden har han været forsvundet, har hans kone, Panteha, oplyst pr. telefon.

50 danskere sendes til Kosovo
*Udenrigsminister Niels Helveg Petersen oplyste i går, at Danmark bidrager med ca. 50 personer til det internationale korps på 2.000 observatører, som Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa sender til Kosovo for at overvåge, om serberne overholder fredsaftalen.
De første danske observatører vil være klar i næste uge, mens resten bliver fundet i løbet af få uger. Der bliver fortrinsvis tale om personer med en militær eller politimæssig baggrund.
På trods af fredsaftalen er der fortsat meldinger om kampe i området, og mange flygter fortsat.
Analyse på forsiden

Vækstfremmer-forbud i EU
*EU-Kommissionens overraskende udspil, der lægger op til EU-forbud mod en række antibiotiske vækstfremmere, modtages positivt af det danske landbrug.
"Det vil gøre det langt lettere for danske landmænd at gennemføre deres frivillige aftale om at afvikle vækstfremmerne helt inden år 2000," siger Landbrugsraadets præsident Peter Gæmelke til Radioavisen.
Ifølge flere danske medier vil Kommissionen sandsynligvis acceptere det midlertidige danske forbud mod vækstfremmeren virginiamycin og et finsk forbud mod vækstfremmerne tylocin og spiranycin.
Udspillet fra kommissionen er overraskende, fordi EU tidligere på året rejste tvivl om det videnskabelige belæg for det danske forbud mod virginiamycin, men kommissionen synes indstillet på at lade tvivlen komme forbrugerne til gode.

Frynsegoder skal beskattes
*Dansk Folkeparti foreslår, at de danske Europa-parlamentarikeres frynsegoder beskattes i Danmark.
"Europa-Parlamentets medlemmer ser ikke ud til selv at kunne indse, at det strider mod al moral at skovle ubeskattede frynsegoder til sig. Folketinget må derfor gribe ind og beslutte, at i hvert fald de danske medlemmers frynsegoder skal beskattes," siger Kristian Thulesen Dahl.
Artikel side 4

Massebegravelse efter oliebrand
*De flere hundrede lig efter søndagens brand i en olieledning i Nigeria blev i går begravet i en massegrav. Det officielle dødstal er på 450 men lokale medier rapporter om mindst 500 døde og flere kvæstede, der ikke vil overleve de alvorlige forbrændinger.
Der hersker fortsat usikkerhed om, hvad der var skyld i branden, men flere vidner siger, at det skyldes olieledningens dårlige stand.

Ny regering på plads i Tyskland
*Den kommende tyske forbundskansler, Gerhard Schröder, underskrev tirsdag en regeringsaftale med miljøpartiet De Grønne, som vil give Tyskland den første centrum-venstre regering i 16 år.
Schröders socialdemokratiske parti har under regeringsforhandlingerne med miljøpartiet fået tilgodeset de fleste af deres valgløfter om en skattereform og nye jobskabende initiativer. De Grønne har dog fået sat flere fingeraftryk på den 51 sider lange regeringsaftale - blandt andet en klar forpligtelse til at udfase Tysklands brug af atomkraft. SPD og De Grønne ventes at godkende aftalen ved to separate partikonferencer i den kommende weekend.
Artikel side 5

Salmonella i franske perlehøns
*Ved en rutinemæssig kontrol af fødevarer for salmonella af typen Typhimurium DT 104, multiresistent, er der fundet en positiv prøve i et parti frosset perlehønebryst fra Frankrig, oplyser Fødevareministeriet.
Varepartiet er importeret af Dencon Food i Haderslev og er videresolgt til restaurationer og institutioner, og der er ifølge ministeriet derfor "næppe" nået perlehønebryst fra varepartiet ud til almindelige forbrugere.

Friskoler fortsat under lup
*Undervisningsminister Margrethe Vestager (R) nærer fortsat mistanke om, at tre muslimske friskoler ikke bruger de offentlige tilskud efter hensigten - nemlig at undervise eleverne.
Mistanken er ikke blevet svækket af de redegørelser, som de tre skoler har givet for deres økonomiske forhold, oplyste ministeren tirsdag efter et samråd i Folketingets uddannelsesudvalg.
"Materialet viser, at der er tale om det, vi ville kalde ret usædvanlige transaktioner i forhold til de fri skolers formål. Men materialet har ikke en sådan karakter, at vi har fået svar på alle vores spørgsmål. Derfor undersøger vi nu, hvad vi skal have af supplerende materiale for at kunne træffe en konklusion om, hvorvidt skolerne stadig er tilskudsberettigede," sagde Margrethe Vestager.

Tyrkiet og Syrien forhandler fortsat
*Det ser ud til at Syrien og Tyrkiet er indstillet på at løse den seneste krise ved hjælp af diplomatisk værkstøj og ikke militært isenkram.
Efterretningsfolk og diplomater fra de to lande fortsatte i går mandagens forhandlinger.
Det er Syriens påståede støtte til de militante kurdere i separatistbevægelsen Kurdistans Arbejderparti (PKK), som drøftes. PKK en kæmper væbnet kamp for et kurdisk hjemland i det sydøstlige Tyrkiet, og den tyrkiske regering beskylder Syrien for at hjælpe de militante kurdere. Tyrkiet har sendt store militærstyrker til grænseområdet.

Amnesty: Kulegrav Pinochets fortid
*Adskillige menneskerettigsorganisationer, deriblandt Amnesty International, opfordrede tirsdag Storbritannien til at gennemføre sin egen separate efterforskning af Chiles tidligere diktator Pinochets fortid, så han vil kunne blive retsforfulgt i London, hvis det ikke lykkes at få en udlevering til Spanien i stand.
Amnesty International henviser til en lov fra 1988, der gør det muligt for de britiske myndigheder at retsforfølge alle, som har stået bag tortur - uanset om det er foregået i udlandet.
Artikel side 5

Makedonsk opposition fører
*Makedoniens højreorienterede opposition tog en klar føring efter første runde af parlamentsvalget søndag, fremgik det af de første officielle resultater, der blev offentliggjort af statens valgkomite tirsdag.
Valgkomiteen sagde, at VMRO DPMNE - Den Demokratiske Alternative Koalition - havde fået 37,69 procent af stemmerne, mens det regerende socialdemokrati, SDAM, og dets socialistiske partnere havde fået 27,94 procent af stemmerne. Anden valgrunde finder sted den 1. november.

Senile skal udstyres med chip
*Et folketingsflertal er parat til at forbyde plejehjemmene at låse senildemente inde, men vil samtidig gøre det lovligt at udstyre de gamle med elektronik, så de kan spores, når de løber bort.
Det fastslog socialminister Karen Jespersen tirsdag efter et møde med partierne bag bistandsloven.
Landets plejehjem har længe været ude i, hvad ministeren kalder "en meget mørk gråzone" med håndteringen af de senildemente, fordi man på den ene side har haft ansvaret for at passe på dem, men på den anden side ikke har haft udtrykkelig lovmedhold til f.eks. at låse dem inde eller at bruge tvang, når de skulle hentes hjem fra gaden - noget, som der også er lagt op til at blåstemple.

Sellafield-udslip på vej til Danmark
*Radioaktive udslip fra det britiske atom-anlæg Sella-field ventes allerede i år at nå Østersøen, skriver Forskningscenter Risøs nyhedsbrev RisøNyt i dag.
Det drejer sig om det radioaktive stof technetium-99, der er fundet i stigende koncentrationer ved anlæggets udløb i det Irske Hav. Forskerne forventer, at man i løbet af kort tid vil finde en stigende koncentration i danske hummere.
I 1997 blev stoffet sporet ved Norges kyster - forskerne mener, at det allerede i år vil nå Østersøen, næste år Barentshavet og i år 2001 den Østgrønlandske Havstrøm.
Umiddelbart er stoffet ikke sundhedsfarligt - heller ikke, hvis man spiser mange hummere - men den stigende koncentration af stoffet kommer kun måneder efter, at man på ministertopmødet i juni i den europæiske havkonvention OSPAR besluttede, at de radioaktive udledninger fra Sellafields skal nedbringes hurtigst muligt og standes helt inden år 2020.

Systemfejl
*De seneste måneders økonomiske krise har ramt Ruslands indbyggere hårdt - så hårdt, at næsten en tredjedel - 30,1 procent - af de 148 millioner russere nu lever under den officielle fattigdomsgrænsen. På bare to måneder har rublens frie fald sendt 11,6 mio. mennesker - 7.8 procent - under fattigdomsgrænsen - i august var 'kun' 22,3 procent af den russiske befolkning registreret som fattige.
Tallene stammer fra Ruslands statistiske kontor og viser endvidere, at de fleste russeres løn er blevet reduceret med op til 60 procent på grund af inflationen, siden regeringen i august opgav at forsvare rublen overfor dollaren.
Nyhedsanlyse her på siden og side 3

Utilfredse studenter fylder Paris' gader
*Mere end hundredtusind gymnaiselever gik tirsdag på gaden for endnu engang at demonstrere for 'flere lærere, mindre klasser og bedre udstyr i skolerne.'
Politiet var udkommanderet i stort antal og flere steder kom det til alvorlige sammenstød mellem de studerende og ordensmagten.
Den franske regering støtter formelt de studerendes krav, og landets undervisningsminister Claude Allegre ventes i dag at fremlægge forslag i parlamentet til undervisningsreformer.
"Vi må opfylde de studerendes krav, og jeg forventer, at vi vil gøre det," sagde ministeren tirsdag til tv-stationen TF1.
Det var anden gang inden for en uge, at utilfredse franske studerende protesterede mod manglen på kvalitet i deres undervisning. Torsdag i sidste uge var der ligeledes store demonstrationer over hele landet.
I Sydfrankrig blev flere motorveje tirsdag blokeret, mens butiksejere i Paris lukkede af frygt for uroligheder og tyverier, som skæmmede demonstrationerne i sidste uge.
Artikel side 5

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her