Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

20. oktober 1998

Søfolk slipper for skærpet straf
*Enhedslisten kalder det "uacceptabelt", at statsadvokaten i Sønderborg har besluttet at frafalde anken mod fire danske søfolk, som har været tiltalt for at have gennemtævet en sort blindpassager og smidt ham over bord i hajfyldt farvand 40 kilometer fra Vestafrikas kyst.
"Det er fuldstændig uacceptabelt, at denne sag ikke føres igennem ved Vestre Landsret," siger partiets retspolitiske ordfører, Søren Søndergaard.
Statsadvokaten har opgivet sagen, efter at den hovedtiltalte - en 54-årig styrmand - døde i fredags. På den baggrund har vicestatsadvokat Marianne Damm vurderet, at det efter styrmandens død ikke længere er muligt at få Vestre Landsret til at skærpe straffene. Styrmanden blev i oktober 1997 idømt 10 måneders ubetinget fængsel for grov vold mod blindpassageren, hvis videre skæbne er uvis. Volden fandt sted på fragtskibet "Karen Clipper" i marts 1994. Tre søfolk blev idømt betingede domme for deres medvirken til at kaste den blinde passager udenbords - domme som både anklager og forsvarer fandt for milde.

Flere anklager mod Pinochet
*Den spanske dommer Baltasar Garzon udvidede mandag sin anholdelsesordre mod Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet til at omfatte anklager om folkemord, tortur og terrorisme mod 94 personer af forskellig nationalitet - Garzon har tidligere beskyldt Pinochet for at være indblandet i tortur og mord på 79 mennesker. Med tilføjelsen blev det klart, at der ikke kun er tale om drab på spanske statsborgere, men også på personer fra Argentina, Chile, USA og Storbritannien.

Attentat truer fred på Vestbredden
*Israel truede i går med at forlade fredsforhandlingerne, medmindre palæstinenserne stiller med sikkerhedsgarantier. Det skete efter et palæstinensisk granatangreb på en israelsk busstation i går.
Talsmænd for ministerpræsident Benjamin Netanyahus kontor sagde, at granatangrebet, hvorved 64 mennesker blev såret i byen Beersheba i det sydlige Israel, understregede behovet for en skrappere palæstinensisk indsats over for militante enheder, inden der kan indgås nye fredsaftaler. Topmødet mellem Yasser Arafat og Benjamin Netanyahu, som finder sted i USA blev trods angrebet i grå forlænget endnu en dag.

Italiensk regering er snart på plads
*Partierne i Italiens centrum-venstre blok Oliventræet, der støtter Massimo D'Alemas kandidatur til ministerpræsidentposten, indgik mandag en regeringsaftale med centrumpartiet UDR og moderate kommunister, meddelte en talsmand for det Grønne Parti.
"Vi har givet D'Alema et regeringsprogram, som han vil overrække til præsidenten. Alle partier er tilfredse med det udførte arbejde," sagde parlamentslederen fra det Grønne Parti, Mauro Paissan, efter forhandlingerne.
"Vi håber, at vi vil blive i stand til at danne en ny regering på kortest mulig tid," tilføjede han.

Hundredvis dræbt under oliebrand
*Adskillige hundrede mennesker er omkommet ved en voldsom brand i en olierørledning ikke langt fra oliebyen Warri i det sydlige Nigeria.
Mandag lå det officielle dødstal på 500, men journalister i området siger, at det snarere drejer sig om 600 og, at dødstalle stiger time for time.
Det er fortsat usikkert, hvad der var skyld i branden. Embedsmænd fra det officielle olieselskab PPMC siger, at olierørledningen er blevet saboteret af medlemmer af det etniske ijaw-folk - de har i den seneste tid gennemført aktioner mod olieselskabet med krav om bedre økonomiske forhold. Men flere øjenvidner til søndagens katastrofe mener, at manglende vedligeholdelse af olieledningen også kan være årsagen til søndagens katastrofe.

Militært oprør i Georgien
*Georgiens hær blev mandag sat i alarmberedskab, efter at et par hundrede officerer og soldater fra hæren har gjort oprør og erobret flere pansrede mandskabsvogne, kampvogne og våben. Oprørerne kræver præsident Eduard Sjevardnadses afgang og er ledet af en tidligere rebel, Akaki Eliava, der er loyal mod den afdøde ekspræsident Zviad Gamsakhurdia. Ifølge Reuters udbrød der mandag kampe mellem oprørere og regeringshæren udenfor Georgiens næststørste by, Kutaisi, hvor regeringshæren er opstillet.

Prom-direktør skal anholdes
*Den ene af de to tidligere direktører på kemifabrikken H&C Prom Kemi, Claus Prom, risikerer at blive anholdt, hvis han sætter fod på dansk jord. Claus Prom nægtede fra sin bopæl i England at modtage stævningen til en retssag mandag i Vordingborg. Dommeren efterkom anklagerens krav om, at der udstedes anholdelsesordre på Claus Prom. Claus Prom er tiltalt for i alt otte overtrædelser af miljøloven og affaldsbekendtgørelsen - overtrædelser, der i følge anklageren har sparet Proms daværende ledelse for mindst 2.8 millioner kroner. Anklageren har kræve fængsels- og bødestraf i sagen.

DA afviser udvidet barselsorlov
*Det vækker ikke gehør hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA), at Socialdemokratiet nu er på banen med et forslag om tre måneders barselsorlov til mænd.
Forslaget indgår i et debatoplæg fra Socialdemokratiets Ligestillingsudvalg, og det er godkendt i partiets hovedbestyrelse og forretningsudvalg.
Partiet foreslår, at forældrene fremover hver får tre måneders barsel. De kan så afgøre, hvem af dem der skal have yderligere tre måneders orlov. På den måde vil et forældrepar tilsammen kunne få op til ni måneders barsel, mens det i dag maksimalt kan blive til syv måneder.
"I de seneste år har vi gennemført en række reformer med overskriften "Orlov", og efter vores opfattelse er der ikke basis for yderligere orlovsregler i en periode, hvor virksomhederne især har brug for yderligere arbejdskraft," siger Thomas Philbert Nielsen, underdirektør i DA.

Skarp kritik af dansk FN-politik
*FN-forbundet kritiserer både regeringen og Folketinget for at føre Danmark ud på en slingrekurs i forhold til FN ved at støtte truslen om en intervention i Kosovo uden et FN-mandat.
"I udenrigsministerens tale ved FN's generalforsamling var der et signal om, at det internationale samfund kan reagere uden Sikkerhedsrådets udtrykkelige mandat, hvilket er et skred i dansk FN-politik," hedder det i en meddelelse fra FN-forbundet.
"At gribe til magtanvendelse udenom eller på tværs af Sikkerhedsrådet er kortsynet og direkte skadeligt for den internationale retsorden. Folketingets accept af en trussel om intervention uden FN-mandat må derfor ikke gentages," siger FN-forbundet.

Salmonella iudenlandske æg
*Forbrugerne har langt større risiko for at få et æg med salmonella, hvis de køber udenlandske æg, end hvis de køber danske. Det siger Det Danske Fjerkræråd, som i denne uge vil opfordre Folketingets Fødevareudvalg og fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) til at sikre, at udenlandske æg underlægges den samme skrappe kontrol som danske æg, skriver Politiken mandag.
"Vi har selv foretaget nogle prøver på udenlandske æg, og de viste, at der var meget høje forekomster af salmonella. Havde der været tale om danske æg, var de blevet sendt til varmebehandling eller kasseret," siger Thorkil Ambrosen, afdelingschef i Det Danske Fjerkræråd.
Veterinær- og Fødevaredirektoratet bekræfter, at der ikke føres salmonellakontrol med de udenlandske æg.

Socialdemokrat undgår eksklusion
*Den socialdemokratiske gruppe i Københavns Borgerrepræsentation besluttede mandag aften, at gruppemedlem Finn Rudaizky, der i en afstemning har gået egne veje, IKKE skal ekskluderes af gruppen.
Til gengæld indstiller gruppen, at Rudaizky udtræder af den socialdemokratiske gruppe samt at han fratages sine tillidsposter.
Rudaizky selv nægter at udtræde af gruppen.

Ros til dansk energipolitik
*Der er ros til den danske energipolitik i en rapport fra Det internationale Energiagentur (IEA). IEA har gennemgået den danske energipolitik og konkluderer i sin rapport, at det er lykkedes at indføre vedvarende energi og kraftvarme samt at investere i miljøforbedringer uden, at det har ført til egentlige prisstigninger, hedder det i rapporten, der blev offentliggjort i går.

Mejerigiganter fortsat uenige
*Danmarks to største mejeriselskaber, MD Foods og Kløver Mælk, står fortsat langt fra hinanden i spørgsmålet om et tættere samarbejde og en mulig fusion.
På et fælles bestyrelsesmøde mandag afviste Kløver Mælk således en model fra MD Foods for et fremtidigt samarbejde, der bygger på de samme principper, som landets to største slagteriselskaber for nylig enedes om.
Mens MD Foods længe har været fortaler for en fusion, har et flertal i Kløver Mælks bestyrelse været imod.
Tirsdag aften har en række Kløver-leverandører, der ønsker yderligere samarbejde med MD, indkaldt til stormøde i Helle-Hallen ved Varde.

Danske kræftpatienter til Tyskland
*Danske kvinder kan nu modtage strålebehandling i Tyskland, når de er blevet opereret for brystkræft på et hospital i Sønderjyllands Amt.
Sønderjyllands Amts økonomiudvalg besluttede mandag at indlede et samarbejde med Sct. Franziskus hospital i Flensborg om strålebehandlingen, så danske kvinder hurtigere behandles.

Flygtningestrømmen fortsætter fra Kosovo
*Rapporter om nye serbiske granatangreb fik mandag hundredvis af Kosovo-albanere til at flygte fra deres hjem, og FN aflyste to planlagte flyvninger med nødhjælp til den serbiske provins. Etniske albanere sagde til nyhedsbureauet Reuter, at de var flygtet fra deres hjem i Kisna Reka, Berisha og Trpeza i et område vest for provinshovedstaden Pristina. Flugten fandt sted efter, at jugoslaviske artilleri-enheder var blevet sendt til området og nye kampe var brudt ud.
"Der var meget skyderi og mange granateksplosioner sidste nat," sagde den 68-årige Hasan Berisha, der flygtede sammen med sin familie og bekendte fra landsbyen Berisha, hvor alle landsbyboere har samme efternavn.
En diplomat sagde, at en serbisk styrke på størrelse med en bataljon var rykket ind i Komorane-området med kampvogne, artilleri og infanteri, efter at tre serbiske politimænd blev dræbt og to andre blev såret i Orlate i nærheden af Berisha.
Kilder i det serbiske militær bekræftede over for vestlige diplomater, at der var blevet sendt kampvogne og artilleri til regionen, men de insisteretede på, at en stor del af styrken var blevet trukket tilbage igen. De optrappede kampe mellem separatiske oprørere og den jugoslaviske hær fandt sted samtidig med, at en første gruppe af OSCE-observatører foretog deres første rundrejse i den serbiske provins for at forberede indsættelsen af i alt 2.000 OSCE-repræsentanter.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her