Læsetid: 0 min.

Nyrup kunne lære af de unge

7. oktober 1998

Socialdemokratiets yngste folketingsmedlem, 24-årige Jeppe Koefod, er kritisk over for statsministerens foreslåede stramninger af levevilkårene for bl.a. studerende

"Statsministerens åbningstale henvendte sig i hvert fald ikke til min generation. Den var lidt kedelig," siger det 24-årige socialdemokratiske folketingsmedlem Jeppe Koefod til Information.
"Det er jo også en åbningsredegørelse med streg under redegørelse. Mange emner var kun med, fordi statsministeren skal sige lidt om alt. Og det gør talen tung og kedelig. Det kunne være federe, hvis statsministeren i stedet fortalte, hvad regeringen egentlig ønsker med fremtidens samfund - og undlod at gennemgå alle de tekniske detaljer," siger Jeppe Koefod om oplevelserne fra sin første åbning af Folketinget. Han blev i februar valgt ind som repræsentant for Socialdemokratiet på Bornholm.

Den sociale arv
Åbningstalen indeholdt dog enkelte lyspunkter. Jeppe Koefod mener, det var positivt, at statsministeren tog hul på diskussionen om, hvordan den sociale arv kan brydes på arbejdsmarkedet og i uddannelsessystemet. At børn af socialt dårligt stillede forældre ofte også selv bliver socialt marginaliserede. Den unge socialdemokrat mener imidlertid ikke, at regeringens foreslåede reformer er tilstrækkelig vidtgående.
"Jeg er lidt betænkelig over for regeringens arbejdsmarkedsreform - især omkring stramningerne af dagpengereglerne. Umiddelbart mener jeg ikke, at arbejdsmarkedsreformen vil hjælpe de allerdårligst stillede. Der er derfor brug for en yderligere målrettet indsats for de svageste grupper i det danske samfund. Der er noget paradoksalt ved, at vores samfund bliver stadigt rigere, men samtidig udstøder stadig flere mennesker. Det ville være flot og tiltrængt, hvis vi i Danmark kunne bryde dét mønster - hvis vi kunne sikre, at alle mennesker fik del af den danske velfærd."
"Problemet er, at de fleste politikere i dag hovedsageligt interesserer sig for arbejdsmarkedets behov - i stedet for at forsøge at indrette arbejdsmarkedet efter befolkningens behov. Der mangler nogle faste holdningsmæssige målsætninger i dansk politik. Jeg føler, at den politiske debat alt for ofte kommer til at handle om forvaltning og økonomi," siger Koefod.

Generationskonflikt
Sammen med tre andre unge socialdemokrater offentliggjorde Koefod i sommer et debatoplæg om børnefamiliernes vilkår. De har lavet kaffeklubben Café au Lait, hvor de udformer modsvar til de midaldrende politikeres vanetænkning om velfærdsstatens fremtid.
"Jeg oplever en generationskonflikt i Socialdemokratiet mellem os unge og de midaldrende politikere. Vi unge skal bruge utrolig meget energi på at overbevise de ældre socialdemokrater om, at verden ikke længere hænger sammen som dengang, Danmark var et klart industrisamfund. Hvis vi ikke formår at skabe ny interesse for partipolitik blandt unge ser det meget sort ud for fremtiden. Så vil rekrutteringsgrundlaget for de næste årtiers politikere og ministre blive alt for snævert."
"Jeg tror dog, at det kan lykkes at genskabe et partipolitisk engagement. Vi unge tager for eksempel udgangspunkt i, at arbejdsmarkedet skal indrettes efter børnefamiliernes behov. Og at uddannelsessystemet skal indrettes efter de unges livsstil og ønsker. Jeg tror, det er vigtigt, at vi vender tingene lidt på hovedet, hvis Danmark skal blive et egentlig foregangsland. Det nytter ikke noget, at vi blot falder tilbage på nogle argumenter, man kunne bruge i et hvert andet land, når vi diskuterer fremtidens velfærdssamfund. Vi bliver nødt til at turde springe ind i det næste århundrede med nogle idéer, som måske i dag virker irrationelle ud fra en snæver arbejdsmarkedlogik. Det er vigtigt, at Socialdemokratiet holder fast i, at vi rent faktisk vil noget og tør noget i fremtiden," siger Jeppe Koefod.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her