Læsetid: 2 min.

Nyrup tager afstand fra Stavad-oplæg

21. oktober 1998

Statsministeren efterlyser præcision i velfærdsdebatten, og afviser S-forslag fra Ole Stavad om opdeling af hjemmehjælp i grundydelser og tillægsydelser

Poul Nyrup Rasmussen frygter nu, at den omfattende debat af velfærdssamfundet i Socialdemokratiet kan skabe utryghed i befolkningen. Samtidig afviser statsministeren den opdeling af hjemmehjælpen i en grundydelse for alle og en tillægsydelse, som mere velstillede kan købe sig til, som partiets næstformand Ole Stavad har foreslået.
"Når man siger, at velfærdssamfundet ikke har råd til nogle ydelser, så skal man være meget præcis, ellers risikerer man, at der sendes chokbølger af utryghed af sted til befolkningen, sådan er socialdemokratiet ikke skruet sammen," siger Nyrup Rasmussen til Information.
Partiformanden understreger, at "Socialdemokratiet er værnet for velfærdssamfundet." Samtidig erkender Nyrup, at der er et behov for justeringer og moderniseringer af den velfærd, danskerne kender i dag.
Næstformand Ole Stavad er langt mere direkte end regeringschefen. I et interview med Information stiller han problemstillingen på spidsen.
"Hvor trækker vi grænsen for de offentlige tilskud, når vi ved, at der bliver flere og flere pensionister og flere og flere af dem har en højere indkomst end de fleste lønmodtagere har i dag. Vil det så ikke være klogt at velstillede pensionister konsekvent skal betale for tillægsydelser inden for den del af hjemmehjælpen, der handler om rengøring," siger Ole Stavad.
Nyrup mener ikke, der er grund til at dele hjemmehjælpen op i en grundydelse og en tillægsydelse. Han taler istedet om forbedring af ledelse og arbejdsmiljø for hjemmehjælpere
"Vi skal gøre os meget klart, at hjemmehjælpen i dag er en af de hårdest belastede arbejdsgrupper i vores land. Der er brug for at kommunerne både arbejdsmiljømæssigt og ledelsesmæssigt gør mere for, at hjemmehjælperne kan udføre deres job," siger han.

Kvalitet og penge
Statsministeren henviser til undersøgelser, der fortæller, at der er meget store forskelle på, hvor mange penge de enkelte kommuner bruger på at tilbyde hjemmehjælp til deres borgere. På den baggrund mener han, at bedre tilrettelæggelse af arbejdet kan spare mange ressourcer.
"Fornyelsen af velfærdssamfundet er i meget meget høj grad også en diskussion af, hvordan vi tilrettelægger arbejdet så vi får mere kvalitet for de samme penge", siger Poul Nyrup Rasmussen og slår fast, at hans parti ikke vil gøre op med princippet om, at alle skal have ret til de samme ydelser, det såkaldte "universalitetsprincip".
Stavad har sammen med et fire andre fremtrædende socialdemokrater udformet et debatoplæg om fremtidens velfærd til fredagens og lørdagens møde for nordiske socialdemokrater på LO-Skolen i Helsingør.
Fredag eftermiddag taler Nyrup selv for de nordiske partikammerater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her