Analyse
Læsetid: 5 min.

Persson varsler sparetider

8. oktober 1998

Sverige nye socialdemokratiske mindretalsregering vil føre en stram finanspolitik, som nok skal vinde markedets tillid, mens det kommer til at knibe med vælgernes

Efter at den socialdemokratiske statsminister Göran Persson tirsdag præsenterede sin regering, begynder de nye linjer i svensk politik at aftegne sig.
Forhandlingerne om efterårets "rød-grønne" statsbudget mellem socialdemokrater, Vänsterpartiet og Miljöpartiet er ført til ende, og Carl Bildt, der er leder af det konservative parti Moderaterne, har bebudet en mistillidsdagsorden mod Persson.
Den socialdemokratiske mindretalsregering er indstillet på et langsigtet samarbejde med Miljöpartiet og Vänsterpartiet, men ingen af de to partier er med i regeringen. Og de bliver heller ikke repræsenteret i ministerierne - i hvert fald ikke til at begynde med.
Bildts mistillidsdagsorden er et yderst usædvanligt indslag i svensk politik, men i praksis får den ingen betydning. Persson får den støtte, han har brug for som statsminister. Ifølge Bildt selv er pointen, at få afklaret regeringens parlamentariske grundlag og at få det skrevet ned på papir.
Bildt mener nemlig, at Persson burde have stillet sin post til rådighed for forhandlinger efter socialdemokraternes store valgnederlag og ikke bare fortsætte på posten, som om intet var hændt.
Det bliver dermed mest et spørgsmål om at få ført til protokols, hvilke partier der stemmer på Persson, hvilke der undlader at stemme, og hvilke der stemmer nej.
"Unødig demonstrationspolitik," mener socialdemokraterne om Bildts optræden.
I den regeringserklæring, Persson fremlagde i tirsdags, talte han ligesom under valgkampen om vigtigheden af "sunde finanser" - dvs. lav inflation, lav rente, fortsat vækst, overskud på statsbudgettet og fortsat nedbringelse af statens gæld.
Han valgte også at betone et "socialt ansvar" i forbindelse med "vital udvikling". Det skal fortolkes som en tilslutning til den politik, Tony Blair og Bill Clinton taler så varmt for.

Sparsommelighed og solide finanser kan der også være god brug for. I mandags faldt den svenske krone til sit laveste niveau i tre år, samtidig med at aktiekurserne gik ned med 4,2 procent. Målt fra årsskiftet er aktiekurserne faldet med 18 procent. Det menes hovedsageligt at kunne forklares med de almindelige rystelser i verdensøkonomien og til en vis grad også med usikkerheden over for regeringsdannelsen og budgetforslaget.
Spørgsmålet om tilslutning til den europæiske valutaunion, ØMU'en, skal ifølge Persson afgøres ved et valg eller en folkeafstemning, og der skal indledes en stor informationskampagne om ØMU'en. Desuden pointerede Persson især fire punkter i regeringserklæringen med henblik på fremtiden:
*Sverige skal være et foregangsland, når det gælder en "bæredygtig udvikling". Det handler om, at den økonomiske udivkling skal finde sted under hensyntagen til miljøet - noget, som Persson har valgt at kalde 'det gröna folkhemmet' med energibesparende teknik og genbrugstænkning. I den forbindelse vil han også satse på udvikling af miljøvenlige biler i samarbejde med svensk bilindustri.
*Sveriges rolle i Østersøen skal styrkes for at skabe en "dynamisk vækstregion". Samarbejdet med Rusland, de baltiske stater og Polen skal udvides, og det samme gælder Øresundsregionen. I sin tale til det svenske folk - en ny svensk tradition, lanceret af TV 4 - påpegede statsminsiteren, at Østersø-området er den region, der har den hurtigste vækst i Europa. En satsning på det skal derfor også ses som en måde at fremme udviklingen i Sverige på.
*Sverige skal også indtage en "førerposition som IT-land" med fortsat satsning på teknisk udvikling.
*Og Sverige skal være "en førende vidensnation". Regeringen har opstillet et mål for beskæftigelsen på 80 procent af arbejdskraften. Tidligere har målsætningen været at mindske arbejdsløsheden. Det kunne ligne en teknisk løsning, men den indebærer, at arbejdsløsheden ikke længere kan skjules ved hjælp af uddannelsesprogrammer og andre forholdsregler. Nu gælder det om at skabe nye arbejdsmuligheder.

Desuden skal der - som et direkte resultat af den lave valgdeltagelse - gøres noget ved demokratispørgsmålet.
Regeringserklæringen har ikke været genstand for forhandlinger med de to støttepartier. Derimod indeholdt den nogle af resultaterne af de budgetforhandlinger, som socialdemokraterne i al hast har gennemført med Miljöpartiet og Vänsterpartiet. De tre partier er blevet enige om et budgetforslag, og har alle erklæret sig tilfredse med forhandlingerne - en første prøve på samarbejdsevnen i det nye flertal i Riksdagen.
Resultatet af forhandlingerne er først og fremmest en noget lavere skat for lavtlønnede og en mindre sænkelse af ejendomsskatten. Kommuner og amter får en milliard kroner mere i tilskud for 1999 til sundheds- og omsorgsudgifter. Børnetilskudet hæves, og pensionerne samt boligtilskuddet til pensionister øges.
Der bevilges flere penge til bevarelse af naturskove samt til allergi-sanering af skoler og børneinstitutioner. Desuden skal ligestillingsspørgsmål prioriteres højere.
To arbejdsgrupper med deltagelse af alle tre partier skal tage sig af spørgsmål om henholdsvis beskæftigelse og arbejdstid. Både Vänsterpartiet og Miljöpartiet har krævet en arbejdsuge på 35 timer, og formålet med arbejdsgruppen er at undgå en konflikt på dette område.
I sin tale til det svenske folk påpegede Göran Persson også, at den lave valgdeltagelse og tilbagegangen for hans parti betyder, at "vi må ændre politikken og vores måde at arbejde på."
Han er efter valget blevet udsat for en meget hård personkritik.
Kritikken har ind imellem har haft meget ubehagelige overtoner. Den bunder naturligvis i utilfredshed med valgresultatet fra forskelligt hold samt i den almindelige politikerlede, som valgresultatet også var udtryk for.
I forbindelse med Riksdagens åbning tirsdag præsenterede statsministeren sin nye regering. Syv ministre er blevet sat fra bestillingen. Ny udenrigsminister bliver Anna Lindh, som før var miljøminister; den tidligere udenrigsminister Lena Hjelm-Wallén bliver vicestatsminister.
En nyskabelse er et stort erhvervs- eller vækstministerium - en sammenlægning af fire ministerier, der skal ses som en opmuntring til erhvervslivet.
Lederne af dette ministerium bliver to tidligere kontroversielle navne: Björn Rosengren og Mona Sahlin.
Rosengren var tidligere formand for TCO (Tjänstemännens Centralorganisation) - en post, som han for flere år siden blev tvunget til at trække sig fra efter en sag om en regning fra en pornoklub. Mona Sahlin var tidligere minister og statsministerkandidat, men blev fældet af letsindig omgang med kreditkort. Begge betragtes nu tydeligvis som rehaliteret og tilgivet af statsministeren. Hermed er det nye svenske regeringsprojekt søsat. Socialdemokraternes samarbejde med Miljöpartiet og Vänsterpartiet er indledt uden nævneværdige gnidninger og med positive reaktioner fra alle tre partier efter de indledende budgetforhandlinger.
Men spørgsmålet er, hvor længe regeringen kan samarbejde med to partier, der er modstandere af EU. Som sikkerhedsventil er der i regeringserklæringen åbenhed til alle sider.
Oppositionens krav om nyvalg vil formentlig snart stilne af. Carl Bildts mistillidsdagorden vil blive nedstemt, og markedet - både nationalt og internationalt - vil falde til ro.
Og det politiske liv vil snart være tilbage i den normale gænge.

Men hvordan de seneste ugers politiske spil og regeringserklæringen berører almindelige mennesker, kan man spekulere over, når man går ud på gaden i et gråt og koldt Stockholm og møder de stressede indbyggere.
Den mere humane og varme politik, som mange vælgere med deres stemmeafgivning efterlyste i valget, er der ikke mange spor af i regeringserklæringen.
Der er heller ikke gjort meget for at imødekomme den utilfredshed med det politiske etablishment, som vælgerne gav udtryk for. Dertil kræves nok mere, end at statsministeren erklærer sig bekymret og siger, at han vil prioritere demokratispørgsmålet.
At genvinde markedets tillid til svensk politik vil nok lykkes relativt hurtigt, men at genvinde vælgernes tillid - det kommer til at tage tid.

Lars Vikström er svensk freelance-journalist

Oversat af Birgit Ibsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her