Læsetid: 2 min.

Politikere erklærer krig mod dårlige tv-stationer

15. oktober 1998

Kvaliteten af lokal-tv er for ringe, mener SF og K, der vil indføre kvalitetskontrol
og strammere tilskudsregler. Censur, siger kristen tv-station

En times udsendelse med en prædikant på en talerstol.
Det har ikke meget med lokal-tv at gøre, mener Brian Mikkelsen, der er mediepolitisk ordfører for de konservative.
Han er ligesom Socialistisk Folkepartis medieordfører Aage Frandsen ved at miste tålmodigheden med nogle af de 55 lokale græsrodsstationer, som tilsammen får 50 millioner kroner årligt i statstilskud.
De to politikere mener, at kvaliteten af udsendelserne ofte er for dårlig, og at indholdet ikke svarer til de intentioner, der ligger bag ordningen om statsstøtte til lokalt producerede udsendelser.
"Midlerne bliver ikke brugt efter hensigten, og vi har derfor ikke fået det lokale islæt i udsendelserne, som var meningen," siger Aage Frandsen, der peger på, at der er givet tilskud til amerikanske film, genudsendelser og udsendelser af en dårlig indholdsmæssig kvalitet.
Begge politikere lægger derfor op til, at den nuværende tilskudsordning skal ændres, så stationerne ikke automatisk modtager tilskud.
I stedet bør de aflægge regnskab for omkostningerne til produktionen, og så skal der indføres en form for kontrol med, om indholdet er lokalt.

Advarer mod censur
Men dermed lægger de to politikere op til sindelagskontrol og censur.
Det mener Poul Bøje, der er formand for Århus Kristne TV. En af de lokale stationer, der bl.a. er blevet kritiseret af det lokale radio- og tv-nævn for at sende missionerende udsendelser uden et lokalt, relevant indhold.
"Hvem skal dog kunne vurdere, hvad der er relevant. Det kan kun ende med, at
vi får lokale smagsdommere, og det vil være ren censur," mener formanden, der finder en prædiken lige så lokal relevant som en politisk tale.
Også medieforsker Preben Sepstrup fra Aarhus Universitet advarer mod, at politikerne går i panik over, at de ikke har fået det lokale tv, de havde drømt om.
"Fjerner man de objektive kriterier for tilskud, så er der kun ordninger tilbage, der vil nærme sig indskrænkning af ytringsfriheden," mener Sepstrup. Han forstår dog godt, at politikerne er kritiske over for lokal tv, som det fungerer i dag: "Men så må de gennemtænke det hele en gang til og lave en bedre lov fremfor at gribe til panik," mener Preben Sepstrup.

Snarlig konference
Trods medieforskernes formanende ord, så ser Aage Frandsen ikke anden udvej end en ændret tilskudsmodel, hvor en vis form for kontrol indgår:
"Hvis vi ikke får rettet op på kvaliteten af de lokale udsendelser, så står jeg med meget dårlige argumenter for at vi skal fortsætte med at give tilskud, og det vil gå ud over alle stationerne".
Brian Mikkelsen lægger da heller ikke skjul på, at han ikke har noget imod at de lokale stationer får færre penge.
Om der vil ske ændringer på området, vil komme frem på den konference om lokalt tv, som Kulturministeriet holder den 22. oktober i København.
Både kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen og socialdemokratiets mediepolitiske ordfører Søren Hansen holder lav profil inden da, men efter konferencen skal de mødes med alle partiernes ordførere på området for at diskutere konkrete indgreb.
"Jeg er ret overbevist om, at der vil komme en ændring af reglerne, selvom der er to år tilbage af det medieforlig fra 1996, der sikrede de små græsrodsstationer statstilskud," siger Aage Frandsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her