Læsetid: 4 min.

Politisk hjernevask i Serbien

27. oktober 1998

Den serbiske leder Slobodan Milosevic sender sit politi ind på dagblad som led
i aktion for at lukke munden på de få frie serbiske medier

Mens den serbiske leder Slobodan Milosevic med den ene hånd kommer med indrømmelser over for Vesten i Kosovo-konflikten, så slår han med den anden hånd ned på de frie medierne i Serbien.
I weekenden rykkede politi ind på det uafhængige dagblad Dnevni Telegraf for at beslaglægge telefoner, møbler og andet udstyr, der skulle dække en kæmpebøde på halvanden million kroner, som udgivere og chefredaktøren på Dnevni Telegraf er blevet idømt.
50 serbiske politibetjente omringede ifølge chefredaktør Slavko Curuvija også hans bolig, men de turde ikke gå ind i lejligheden, fordi der var mange mennesker forsamlet der.
Blandt dem var FN's udsending for menneskerettigheder, tjekken Jiri Dienstbier.
"Jeg har aldrig havde været ude for noget lignende," sagde han om politiets aktion og bebudede en protest til myndighederne i Beograd.
Som følge af politiaktionen kunne Dnevni Telegraf ikke udkomme. Avisen havde ellers lige fået lov til igen at komme på gaden, efter at den sammen med to andre aviser - Danas og Nasa Borba - i den serbiske hovedstad Beograd blev lukket af myndighederne i kølvandet på aftalen mellem Milosevic og den amerikanske fredsmægler Richard Holbrooke den 12. oktober.
Kæmpebøden til Dnevni Telegrafs chefredaktør er et resultatet af en ny serbisk presselov, som blev vedtaget i sidste uge.

Stalinistiske metoder
Det serbiske retsvæsen ventede dårligt nok på, at blækket var blevet tørt på den nye presselov, før en domstol efter få timers lynjustits dømte ledelsen af det uafhængige ugeblad Evroplanjin - der betyder Europæeren -for at bringe et kritisk brev til Milosevic. Tidsskriftets udgivere står også bag Dnevni Telegraf.
Bøden på halvanden million kroner er uhørt høj i Serbien, hvor en månedsløn på 500 kroner er almindelig, og ingen bladudgivere i Serbien menes i stand til at betale en bøde på den størrelse.
Andre chefredaktører har opgivet at sende deres aviser på gaden, fordi de ikke har råd til at betale eventuelle bøder. Chefredaktøren på Dnevni Telegraf, der stod bag det kritiske brev til Milosevic, siger, at han ikke vil betale bøden.
"Det var en skueproces på bedste stalinistiske vis. Den er beregnet på at lukke munden på hele den fri presse," siger chefredaktør Slavko Curuvija.
Bøden er den højeste, man kan blive idømt efter den nye serbiske presselov, og den skal være betalt inden 24 timer.

En pagt med fjenden
Den nye presselov er blevet rost af den serbiske viceministerpræsident Vojislav Seselj, der leder det yderligtgående højreorienterede Radikale Parti. Han gik i foråret i regering med Slobodan Milosevic' socialistparti. Seselj er som leder af en milits mistænkt for at have stået bag krigsforbrydelser i Kroatien og Bosnien-Hercegovina.
I det kritiske brev til Milosevic skrev chefredaktør Slavko Curuvija blandt andet at ved at lade sit socialistparti danne regering med det ekstreme højre, har Milosevic "bevist sin eneste ambition - at blive ved magten om det så indebærer en pagt med sin fjende."
Presseloven giver blandt andet store bøder for udtalelser, der truer Serbien, og den forbyder også serbiske radiostationer at sende udenlandske radiostationers programmer - en praksis som er almindelig blandt de få frie radiostationer, for derved at få adgang til troværdig nyhedsjournalistik.
Den nye presselov er blevet fordømt fra mange sider, som peger på, at den fører Serbien tilbage til den censur, der eksisterede så sent som i 1980'erne.
Den internationale organisation Journalister Uden Grænser opfordrer stormagterne til at presse Serbien til at indføre pressefrihed.

Skal erklære troskab
De få frie medier i Serbien har hidtil været et af få områder uden for præsident Milosevic' kontrol. I forvejen kontrollerer han det landsdækkende radio og tv, som er den vigtigste informationskilde for serberne. Tidligere på året bragte Milosevic de hidtil uafhængige universiteter ind under staten.
Milan Prodanovic, der underviser på universitetet i Novi Sad 70 kilometer fra Beograd siger, at han for to uger siden skrev under på en erklæring om, at han vil efterleve den nye lov.
Erklæringen ser Milan Prodanovic som et forsøg på at disciplinere universiteterne, der senest for to år siden var udgangspunkt for store demonstrationer mod Milosevic. Flere universitetsansatte har i den seneste tid nægtet at skrive under på erklæringen og er blevet fyret.
"Det, der foregår i øjeblikket i Serbien, er politisk hjernevask. Vi lever som i tiden efter Anden Verdenskrig. Det er ren stalinisme," siger Milan Prodanovic, der også er medlem af ledelsen i det lille oppositionsparti Borger-Alliancen.

Ingen opposition
Han siger, at Milosevic i øjeblikket befæster sin magt ved at undertrykke de frie medier og universiteterne, men at den serbiske leder også skrider ind mod pressen, for forhindre serbere i at få at vide, at Serbien er gået med til indrømmelser til Vesten i Kosovo-konflikten. De 2.000 observatører i Kosovo ligner måske ikke en indrømmelse, men sådan kan de nemt opfattes i den stærkt nationalistiske atmosfære i Serbien, hvor enhver udenlandsk indblanding er uønsket.
"Ingen i Serbien ved rigtig, hvad Milosevic har skrevet under på. Kun de tre nu lukkede aviser har skrevet om det," siger han.
Han siger også, at NATO's trussel om at bombe giver nationalisterne en undskyldning for at slå ned på de demokratiske kræfter. Han er ikke optimist med hensyn til oppositionens muligheder for at svare igen på Milosevic seneste angreb.
"Milosevic opererer i et klima af apati blandt serberne," siger Milan Prodanovic, der ikke tror på oppositionens muligheder.
"Vi har ingen rigtig opposition i Serbien i dag," siger han. I hans parti står det så slemt til, at partiet for eksempel har problemer med at betale for sine kontorer i Beograd.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu