Læsetid: 0 min.

Rent drikkevand kan koste tocifret milliardbeløb

29. oktober 1998

Følgeudgifterne ved at bruge sprøjtegifte kan vise sig så store, at økologisk landbrug er fremtidens løsning. Det regnestykke er økonomer i gang med

ØKONOMIEN
De tider er forbi, da udgiften til drikkevand udelukkende bestod i rør og pumper.
Den stigende forurening af grundvandet har så store omkostninger for samfundet - og dermed for forbrugerne, at det kan være langt billigere at omlægge dansk landbrug til økologisk drift.
Det regnestykke er en projektgruppe på Den Kongelige Veterinær og Landbohøjskole i gang med at beregne.
Helt konkret går opgaven ud på at vurdere følgeomkostningerne, hvis landbruget fortsætter sit brug af pesticider og næringssalte.
"Vi laver samfundsmæssige beregninger på, om tabet for landbruget ved at droppe pesticider bliver opvejet af miljøgevinster," siger lektor på landbohøjskolen, Alex Dubgaard, der leder projektet, som skal afleveres til det såkaldte Pesticidafviklingsudvalg.
Udvalget er nedsat af Energi- og miljøminister Svend Auken med den opgave at finde løsninger på, om og hvordan pesticider kan afvikles i fremtiden.

To-cifrede milliarder
For halvandet år siden anslog et andet udvalg - Drikkevandsudvalget nedsat af Miljøministeriet - udgiften ved at sikre rent drikkevand til 6,5 milliarder kroner over de næste ti år.
Men de beregner tog udgangspunkt i en grad af forurening, som allerede i dag er overgået.
Forureningen er langt mere alvorlig, og udvalgets rapport over udgifterne medregnede kun de direkte omkostninger ved at lukke boringer, og afværge konkrete forureningstrusler.
Nu taler vandværkerne selv om et tocifret milliard-beløb.
Men ingen kender tallet, fordi der er så mange ubekendte størrelser i regnestykket, men et er sikkert: Der venter store milliard-udgifter forude.
"Generelt ser det værre ud, end dengang Drikkevandsudvalget kom frem til en udgift på 6,5 mia. kroner," siger lektor Alex Dubgaard, der pointerer, at der i hans projekt indgår mange flere parametre. Her skal omkostninger ved sundhedseffekter blandt andet indgå.
I projektet indgår to scenarier. Et hvor pesticider bliver forbudt i fremtiden, og et hvor dansk landbrug helt overgår til økologisk drift.
Alex Dubgaard vil endnu end ikke anslå de udgifter, som vandforsyningen kan få som følge af pesticidforurening.
Han skal have en rapport færdig sidst på efteråret, og derefter vil han lade det være op til Pesticidafviklingsudvalget at tolke og formidle de relevante oplysninger.
Alex Dubgaard vedgår, at der bliver tale om skønsmæssige beregninger. Simpelthen fordi der eksisterer så lidt viden om de konkrete omkostninger ved forurening.

Marker bliver sprøjtefrie
Men vandforsyningen står allerede med helt konkrete udgifter til at sikre rent drikkevand.
Fire steder i landet bliver vandet renset, og langt flere vil komme til de kommende år, vurderer Danske Vandværkers Forening.
Det koster en til tre kroner pr. kubikmeter, at rense vand, hvilket skal lægges oven i de omkring tre kroner, som vandværkerne normalt tager for en kubikmeter vand - før de forskellige afgifter til stat og kommune.
En af de nye udgifter er muligheden for at indgå dyrkningsaftaler med landbruget, som forårets Vandmiljøplan II åbnede op for. På jorden over særligt udsatte drikkevandsmagasiner kan amtet, kommunen og de lokale vandværker betale landmændene for ikke at bruge pesticider.
Claus Vangsgård fra Danske Vandværkers Forening er leder af det første større projekt, der går ud på at friholde et areal på 300-400 hektar for sprøjtegifte.
"Prisen bliver nok 1.000-2.000 kroner pr. hektar om året i kompensation til landmændene, og det vil øge vandprisen med en til to kroner pr. kubikmeter," siger projektleder Claus Vangsgård.
Danske Vandværkers Forening anslår, at vandprisen vil stige 30 til 50 øre om året for alle forbrugere, hvis de mest udsatte drikkevandsområder skal holdes sprøjtefrie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her