Læsetid: 3 min.

Rundt om en litterær institution

27. oktober 1998

'Trykt - og godt' er en værdig titel på et festskrift til en kvalitetsforlægger

FESTSKRIFT
Det er hele den litterære institution, der kommer til orde i forlaget Munksgaards festskrift til Merete Ries i anledning af hendes 60-års fødselsdag. Og med god grund: Merete Ries er i sig selv en litterær institution, mangeårig leder af forlaget Rosinante, som hun selv har skabt og udviklet, nu forlagschef på Munksgaard-Rosinante, hvorfra hun fortsætter sin virksomhed uden slinger i gavotten.
Bogen starter med nogle af Merete Ries' forfattere - Peter Høeg, Jytte Borberg og Carsten Jensen - fortsætter med læsning- og oversættelsesproblematikken for i anden del at tage sig af forlæggervirksomhed - ved blandt andet Gyldendals Johannes Riis og André Schiffrin, indtil 1990 leder af det seriøse amerikanske forlag Pantheon Books - og i tredje del at tage agentvirksomhed og den litterære scouts arbejde under behandling.

Mozart, Shelley og Høeg
Peter Høeg lægger for med en art hommage à lige dele litteraturen og Merete Ries. Et lejlighedsdigt kalder han det selv et sted undervejs. Han kommer højt op - helt op i de sfærer, hvor Mozart fandt musikken - her overført på litteraturen.
... "bogen kommer udefra, som sollys, som ren energi, som vågenhed,/ som potentiale,/ endnu ikke formdannet, endnu ikke skilt ad i sine bestanddele,/ endnu ikke brudt i et farvespektrum,/ og dér møder den en bevidsthed, lille, betydningsløs/."
Så vidt Mozarts/Høegs forestilling om, at musikken/bogen først findes ude i rummet, og at det gælder for den, der kan høre/se lyset om at skrive ned.
Derefter glider vi mere over i Shelley:
"og dette lille menneske, denne gnomagtige personlighed/ tåler ikke lyset, der er ingen af os der kan tåle lyset/ ellers var vi ikke her, på gulvet, som deltager i denne blindebuk i/en mineret kulkælder,/ som vi forsvarer som et værdigt liv/ og derfor undviger vi lyset, vi drejer det ind gennem vores traumer...".
For love and beauty and delight/There is no death nor change./Their might exceeds our organs which endure no light/Being themselves obscure. Skrev Shelley (citeret efter hukommelsen).
Ikke at der skal lyde nogen indvendinger mod at vælge sig illustre forbilleder, det er bare det, at Høegs tekst anbringer sig et sted imellem højt til loftet-teori, kærlighedserklæring og knækprosa - en blanding, der måske forekommer lidt uhåndterlig at bulke ind i et lejlighedsdigt.
Borberg skriver om sit forhold til læserne, Jensen om sit forhold til læsning. Sidstnævnte skal citeres for følgende lille perle:
"Man har så store anlæg for at være ulykkelig, når man er ung, men man er også storsindet, måske fordi ulykken ikke vokser ud af for meget, men af for lidt levet liv."

Forlæggerne
Det er de seriøse kvalitetsforlæggere, der her bringer deres tribut til en seriøs kvalitetsforlægger. Især er André Schiffrins beretning om, hvad der skete, efter at han i protest forlod Pantheon, da der med den forhenværende bankmand Alberto Vitale som økonomichef gik profit i foretagendet på bekostning af kvaliteten. "De eneste bøger, han læste, var regnskabsbøgerne," skriver Schriffrin. "Jeg kan stadig huske det uforstående og i stigende grad ophidsede udtryk, han fik i ansigtet, da han gennemgik titlerne på Pantheons liste. Hvem var disse nobelpristagere, disse fremtrædende historikere, forfatterne til disse sociale og politiske analyser, som han aldrig havde hørt om før?"
Det lykkedes Schriffrin at skabe et uafhængigt forlag, som siden har haft den ene oplagsmæssige succes efter den anden på udgivelser, denne verdens Vitaler ikke giver en chance. (Vitale kørte Random House, hvorunder Pantheon hørte, i sænk. Random House er nu solgt til det kommercielle, tyske forlagskonglomerat, Bertelsmann).
Til netop Merete Ries, der som lille kvalitetsforlægger selv har mærket konkurrencen og klaret sig og sit forlag igennem uden at slå af på kvalitetskravene, er det en god historie at fortælle.

*Trykt - og godt. Kunst, kvalitet og kapital i bogens verden. 117 s., 198 kr. Munksgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her