Læsetid: 2 min.

S-toppen stod bag ny tjeneste

30. oktober 1998

Den tredie hemmelige efterretningstjeneste blev etableret af AIC, "Firmaet" og ledende politikere fra Socialdemokratiet og de borgerlige partier

Det var et tæt samarbejde mellem Arbejdernes Informations Central (AIC) og Arne Sejrs private efterretningsorganisation Firmaet, der fra 1948 udgjorde den såkaldte Tredie hemmelige Efterretningstjeneste - ved siden af Forsvarets og Politiets.
AIC og Firmaet samarbejdede op gennem 1950'erne og begyndelsen af 1960'erne om overvågning og registrering af lovlig politisk aktivitet på den danske venstrefløj.
Det kan Information i dag dokumentere.
AIC deltog sammen med fremtrædende socialdemokratiske og borgerlige politikere i etableringen af Firmaet i 1948 og samarbejdede uformelt med denne organisation.
I starten af 1950'erne blev det uformelle samarbejde formaliseret ved dannelsen af et såkaldt kontaktudvalg mellem AIC og Firmaet. I dette udvalg sad AIC-lederen, den senere overborgmester Urban Hansen, den senere socialdemokratiske minister Niels Matthiasen og muligvis senere udenrigsminister Per Hækkerup (S). Firmaet var repræsenteret ved Arne Sejr, landsretssagfører Jens Buhl og en af Firmaets nøglemedarbejdere, Niels Türmer Larsen.
Formålet var at koordinere kampagner, operationer og udveksling af oplysninger til bekæmpelse af kommunisterne og generelt til brug i den psykologiske krigsførelse.
Blandt de politikere, der medvirkede ved etableringen i 1948 var - ifølge en beretning fra en tidligere operationsleder i Firmaet, som Information er i besiddelse af - finansminister H.C. Hansen, forsvarsminister Rasmus Hansen og den daværende leder af AIC, Urban Hansen.
Desuden deltog konservative toppolitikere som Ole Bjørn Kraft og Aksel Møller, Venstre-folk som den senere statsminister Erik Eriksen og senere forsvarsminister Harald Petersen samt en række indflydelsesrige personer i datidens danske samfund, bl.a. tidligere medlem af Frihedsrådet, professor dr. med. Erik Husfeldt, der var med i Informations repræsentantskab samt kommandør P. A. Mørch fra Marinens Efterretningssektion.
Samarbejdet mellem AIC og Firmaet resulterede bl.a. i, at oplysninger om medlemmer af DKP blev videresendt til CIA i USA allerede i februar 1949. Disse oplysninger kom fra registre og materiale hentet fra De samvirkende Fagforbunds (i dag LO) arkiver. Leveringen af oplysninger fra AIC til CIA fortsatte op gennem 1950'erne.
Firmaet arbejdede i øvrigt tæt sammen med souschefen i Forsvaret Efterretningstjeneste kommandør P. A. Mørch - bag om ryggen på FE-chef oberst Lunding - indtil 1962-63. Ifølge et 1963-notat i kommandør Mørchs privatarkiv og FET's arkiv i Rigsarkivet var "Arne Sejrs informationstjeneste legaliseret, aftalt med og godkendt af ledende politikere".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her