Læsetid: 2 min.

Speget spil bag ny SF-borgmester

24. oktober 1998

Trods massivt borgerligt flertal lykkedes det SF's Knud Thorgaard, at overtage borgmesterposten i Ebeltoft

Skidt med partiprogrammet, når bare personen er den rigtige. Sådan ræssonerede de borgerlige partier i Ebeltoft byråd, som sammen med socialdemokraterne blev enige om at udpege SF'eren Knud Thorgaard til byens førstemand.
I forhandlingerne natten mellem torsdag og fredag stod det klart, at kun hvis Knud Thorgaard blev borgmester, kunne de tre øvrige partier sikre sig hver en udvalgsformandspost.
Knud Thorgaard afløser Venstres Birthe Schaumann, der døde forleden.
Efter hendes død var der lagt op til at Else Terkelsen, formand for Venstres gruppe på seks byrådsmedlemmer, skulle overtage posten. Men så meddelte SF, at de ikke støttede den løsning, og dermed gik der taktik i den.
Til sammen har Venstre og Borgerlisten 12 byrådsmedlemmer ud af 19, og kunne dermed mageligt fordele alle poster mellem sig. Men de to partier har det bare ikke så godt med hinanden, fordi Venstre i 1993 splittede Borgerlisten og opstillede egen liste.
Borgerlisten i Ebeltoft har siddet på borgmesterposten 1970-1998, da den tidligere Borgerliste-repræsentant, Venstres Birthe Schaumann, satte sig i borgmesterstolen med støtte fra SF og socialdemokraterne. I det spil blev Borgerlistens seks mandater holdt helt udenfor indflydelse, hvilket nu hævner sig.
Ved at pege på SF i en ny fælles konstitueringsaftale kunne Borgerlisten få en attraktiv udvalgsformandspost og dermed styrke sin position i byrådet.
Venstres eneste mulighed for at få borgmesterposten var derfor at samarbejde med socialdemokraterne, da de tilsammen råder over et spinkelt flertal på 10 mandater. Men socialdemokraterne kunne godt se, at de i en sådan aftale reelt ville miste deres formandspost for det meget attraktive socialudvalg, som i det meget komplicerede spil ville gå til enten SF eller Borgerlisten.
Derfor gik socialdemokraterne med i spillet om at pege på SF, så de kunne beholde denne post.
Tilbage stod Venstre med valget om at holde på deres borgmesterkandidat med risiko for, at de andre partier delte posterne mellem sig - eller gå i en fælles aftale og få en udvalgsformandspost. Venstre valgte det sidste.

Politisk tæft
Den 58-årige Knud Thorgaard har været medlem af Ebeltoft byråd i 20 år, og han bliver af de andre partier betegnet som en samarbejdets mand, der har pondus og politisk tæft, hvilket de har måttet sande de seneste dage.
Den helt store taber i spillet er Venstres Else Terkelsen, der ikke kun mistede forhåbningerne om at blive borgmester. Hun oplevede ligeledes at blive snigløbet af de øvrige Venstre-medlemmer, der gik med til, at SF fik borgmesterposten.
Thorgaard bliver SF's fjerde borgmester. De øvrige sidder i Vejle, Nakskov og Helsinge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her