Læsetid: 1 min.

Sponsor-aftaler skal frem i lyset

27. oktober 1998

Forskningsminister Jan Trøjborg (S) lover offentlighed om sponsor-professorater

Forskningsminister Jan Trøjborg (S) vil undersøge behovet for helt nye retningslinier omkring universiteternes sponsoraftaler med private virksomheder.
Initiativet kommer som en reaktion på den sag, som Søndagsmagasinet på DR1 kunne fortælle om en sponsoreret epilepsiprofessor på Århus Universitet, der hovedsagelig har anbefalet præparater fra sin private sponsor i medicinalindustrien. Vel at mærke uden at offentliggøre sit tætte forhold til den private virksomhed.
"Hemmeligholdelse er helt uacceptabelt. Jeg ser med stor alvor på emnet og vil undersøge, om der er brug for et nyt regelsæt for sponsoraftaler. Der må ikke herske nogen tvivl om åbenheden omkring sponsoraftaler på universiteterne," siger Jan Trøjborg til Information.
I de senere år har private sponsoraftaler vundet hastigt frem på de danske universiteter. Stadigt flere professorer bliver finansieret direkte af private virksomheder. Universiteterne har samtidigt fået færre penge til fri forskning i de senere år.
Kritikere peger på, at universiteterne derfor i stigende omfang må ud og finde ressourcer andre steder. Ifølge Forskningsrådene er bevillingerne til den frie forskning faldet med hele 25 procent i perioden 1997-99.
På Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet er hver femte professor f.eks. betalt af eksterne sponsorer.

Råd til at sige nej
SF's forskningsordfører Christine Antorini mener ikke, at sagen omkring den århusianske epilepsi-professor er enestående. Mange sponsorerede forskere er i lommen på private økonomiske interesser, siger hun.
"Der mangler klare spilleregler for industriens indflydelse på den sponsorerede forskning. Forskerne skal have råd til at sige nej til forskningsopgaver fra private investorer, men det kræver, at den offentlige andel af forskningsmidlerne øges", siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her