Læsetid: 2 min.

Det store black-out

30. oktober 1998

Afsnit om F.W. de Klerks ansvar for forbrydelser er streget over med sort - kommissionen gav efter på grund af trussel om retssag

de Klerk
Sydafrikas sidste hvide apartheid-præsident, F.W. de Klerk, optræder ikke med et langt synderegister i Sandheds- og Forsoningskommissionens, TRC's rapport.
Afsnit, hvor de Klerk anklages for at have skjult sin viden om bombeangreb mod hovedkvarteret for en kirkeorganisation og en fagforening i slutningen af 1980'erne, er streget over med sort i rapporten.
Kommissionen indvilgede i at fjerne afsnittet på grund af en trussel om, at de Klerk ville gå rettens vej for at stoppe offentliggørelsen. Det lykkedes med andre ord de Klerk at opnå, hvad ANC ikke kunne.
TRC's formand, ærkebiskop Desmond Tutu, har dog erklæret, at han ikke har opgivet at få de Klerks navn tilføjet listen på ca. 200 enkeltpersoner og institutioner, der anklages for grove overtrædelser af menneskerettighederne.
De Klerk fastholder, at han intet kendte til de nævnte bombeeksplosioner, før medlemmer af sikkerhedsstyrkerne senere trådte frem og erklærede, at de stod bag. F.W. de Klerk, som kom til magten efter et internt "kup" i det regerende Nationalistparti i 1989, har fået sin plads i historien som den hvide leder, der endelig indså, at apartheid-systemet ikke fungerede, og at en politisk løsning med landets sorte flertal måtte findes.
Han chokerede alle ved at frigive Nelson Mandela fra et næsten 30-årigt fængselsophold i 1990 og ved samme år at hæve forbuddet mod ANC. Sammen med Mandela iværksatte han den proces, der blev kronet med Mandelas indsættelse som præsident og afholdelsen af et frit parlamentsvalg i 1994.
De Klerk fungerede som Mandelas vice-præsident et par år efter magtskiftet, men forlod politik sidste år. Han har - i modsætning til Botha - offentligt undskyldt for de lidelser, apartheid har været årsag til. Men i lighed med Botha opfatter han sig ikke som personlig ansvarlig for de forbrydelser, sikkerhedsstyrker har begået.

Samfundets ansvar
Mens TRC således ikke holder de Klerk ansvarlig, lægger rapporten ikke skjul på, at hele Sydafrikas hvide samfund bærer et ansvar - også erhvervslivet, kirkerne og medierne.
"Apartheid ville ikke have været mulig uden den stille billigelse, som omfattede hele det hvide samfund", hedder det således.
Rapporten citerer et vidneudsagn fra apartheid-statens måske mest berømte agent, Craig Williamson, hovedmanden bag "en beskidt krig, der dræbte og lemlæstede tusindvis af unge sorte mænd og kvinder":
"Vi fik penge fra banker, der endda gav os kreditkort til vores hemmelige operationer. Vore præster bad for vor sejr, vore universiteter uddannede os til krig, og vor propaganda blev bragt af medierne".
Som det hedder i rapporten:
"Disse sektorer, som generelt ikke var direkte involveret i grove menneskeretsovertrædelser, var del af en struktur, der var skabt til at beskytte en mindretals-races rettigheder og privilegier".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu