Læsetid: 4 min.

Fra svinestien

30. oktober 1998

DET VAR GRIMT at høre formanden for Danske Slagterier, svineproducent Jørgen Laursen Vig, i radioavisen onsdag eftermiddag. Så grimt, at man først rigtig troede på det, da man så det bekræftet på tryk i flere torsdagsaviser.
"Det er utrolig ærgerligt, at amerikanerne er i færd med at ødelægge et marked, som vi har brugt omkring seks år på at bygge op. For det er klart, at kommer varerne til Rusland gratis, er der ingen, der vil købe lignende produkter hos os," lød slagteriformandens formulering i Jyllands-Postens udgave.
Det, Laursen Vig taler om, er en bøn fra det katastroferamte Rusland om hurtig fødevarehjælp. Russerne har - siger talsmænd for det amerikanske landbrugsministerium - anmodet USA om "betydelige mængder" kød, ris og andre kornprodukter.
Anmodningen kommer i en situation, hvor mange almindelige russere nu er alvorligt nødlidende som følge af økonomiens sammenbrud. Købekraften er i dag en fjerdedel af, hvad den var før sommerens kollaps. En russisk pensionist - hvis hun stadig er så heldig at få sin pension udbetalt - skal leve for tre kroner om dagen. Mindst 50 ud af Ruslands 150 millioner indbyggere angives i dag at leve under fattigdomsgrænsen. Hertil kommer, at det bliver stadig sværere at få adgang til fødevarerne, selv hvis man har penge at betale med. Ikke alene er årets kornhøst 40 procent under normalen - på grund af tørke nogle steder og oversvømmelse andre - også distributionen af de producerede fødevarer er ved at gå i stå. Dels fordi selve distributionssystemet som alt andet er ved at bryde sammen, dels fordi nogle regioner har indført udførselsforbud i håb om dog at kunne mætte egne munde.
Ruslands ministerpræsident Jevgenij Primakov hævder godt nok, at der ikke bliver tale om regulær sult i Rusland til vinter, men at stadig flere er sultne, er der ikke tvivl om. Nødhjælpsorganisationer som Folkekirkens Nødhjælp anser situation for så alvorlig, at man i disse dage lægger planer for en fødevareindsats i Skt. Petersborg-området.

DET ER I den nødsituation, den amerikanske regering har besluttet at opkøbe 110.000 tons svinekød og 140.000 tons fjerkræ fra amerikanske farmere og sende det til Rusland som fødevarehjælp. Og det er ved modtagelsen af den nyhed, at Danske Slagteriers formand er blevet så indædt rasende - fordi amerikanerne ved at forære svinekød til russerne ødelægger danske svineproducenters milliardmarked.
Kynismen taler stort set for sig selv. Og giver et alt for klart billede af, hvordan man i verdensøkonomiens eneste tilbageværende smørhul - EU - fortsat tænker mest på at værne egne interesser og privilegier frem for at bruge sin økonomiske styrke til at løfte nødlidende regioner ud af krisen.
Jørgen Laursen Vig har naturligvis sine argumenter. Han kan henvise til, at danske svineproducenter allerede står til store tab - et forventet gennemsnitligt underskud i år på 100.000 kr. til hver eneste svinefarm. Det skyldes bl.a., at de senere års voksende svineeksport til Rusland allerede er brudt sammen. Danmark stod før krisen for en trediedel af EU's samlede eksport af svinekød til russerne, og derfor er der nu markant overskudsproduktion og dramatisk fald i svinepriserne. Klageråbene fra de danske svineproducenter trængte ud gennem murene, da Landsudvalget for Svin i tirsdags holdt møde om de forventede milliardtab.
Men Laursen Vig og hans kolleger glemmer et og andet. Således den perspektiverende omstændighed at de danske svineproducenter lige har haft fire fede år - f.eks. en halv million i gennemsnitligt overskud til den enkelte i '97. Og at denne voksende indtjening og fortjeneste bl.a. skyldes eksportvæksten til Rusland, muliggjort af regulær nødhjælp - ikke til russerne, men til de danske svineproducenter i form af en klækkelig EU-eksportsubvention. Set med russiske øjne er der tale om, at det seneste tiårs åbning mod markedet
har fået Vesten til at oversvømme Rusland med statssubventionerede svineprodukter, som russiske landmænd af gode grunde ikke har kunnet konkurrere med. EU-støtten til danske svineproducenters eksport har altså været direkte medvirkende til at undergrave russernes egen landbrugs- og fødevareindustri. Så meget for det 'frie marked', som Vesten har lokket russerne over i.

DE DANSKE svineproducenters attitude netop nu er grim. Men det, der gør sagen egentlig tragisk, er, at Laursen Vig har fuldstændig ret i sine anklager mod amerikanerne. Det er nemlig helt rigtigt - som Laursen Vig hævder - at den kvarte million tons kød til Rusland først og fremmest opkøbes af den amerikanske regering for at understøtte amerikanske svineproducenter og bringe deres svinepukkel ned og afregningsprisen op. Og at det sker netop nu, fordi der snart er midtvejsvalg, hvor det også handler om at vinde de amerikanske farmeres stemmer. Spørger man nødhjælpsfolk og ernæringseksperter er der
således ingen tvivl om, at man kunne hjælpe russerne meget bedre, hvis man direkte sendte dem de store mængder korn og andre vegetabilske produkter - i stedet for som nu først at lade det gå omvejen gennem svin og kyllinger. Den slags kaldes "nødhjælp baseret på eksportørens behov". Allerbedst ville man hjælpe, hvis man startede - som Folkekirkens Nødhjælp nu gør - med at gå ind på det russiske marked og købe ind af de fødevarer, som faktisk findes en del steder, og så distribuere dem til de ubemidlede og nødlidende.
Nå, vi skylder at notere, at Laursen Vigs humør er
i bedring. Provokeret af USA er EU's landbrugskommissær Franz Fischler nu ved at forberede en fødevarepakke til russerne. Rygterne vil vide, at der kommer godt med svinekoteletter i den. jsn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her