Læsetid: 3 min.

To træffere

5. oktober 1998

Andrea Vagn Jensen lyser op i ny dansk novellefilm af Peter Gren Larsen

NOVELLEFILM
Siden Dansk Novellefilm blev grundlagt i 1994 med penge fra såvel Det Danske Filminstitut som de to landsdækkende tv-stationer, er der afskibet knap 50 korte fiktionsfilm af vidt forskellig karakter og kvalitet.
Lidt forenklet sagt er det indtil videre de 'små spillefilm', altså de 40-60 minutter lange historier, der har gjort størst indtryk, mens en stor del af dem under 30 minutter har demonstreret, hvor vanskeligt det er at administrere det helt korte format.
De to nyeste film, Jørgen Klubiens The Little Wooden Boy og Peter Gren Larsens Mor(d) i mødregruppen, retter noget op på denne statistik.
Fortællemæssigt må begge siges at være eksemplariske kortfilm, og selv om ingen af dem tilhører den uforglemmelige filmkunst, udfylder de deres begrænsede 'taletid' med talent og charme.

Disney-touch
Jørgen Klubien har en fortid i Danmark som elev ved Designskolen og sanger i Danseorkestret. Siden 1979 har han det meste af tiden opholdt sig i Californien, hvor han har arbejdet som animator, ikke mindst hos Disney Studios. I dag er han ansat ved Pixar i San Francisco.
Tiden i Hollywood er ikke gået sporløst hen over Klubien, hvis debut som instruktør har et umiskendeligt Disney'sk touch. The Little Wooden Boy er en parafrase over Carlo Lorenzis 1800-tals eventyr om dukken Pinocchio, der bliver tryllet levende. Klubien har skelet grundigt til Disneys version fra 1940, og så har han tilsat historien en god portion selvbiografiske elementer.
Klubiens bud på Pinocchio er således en kæk dansk dreng, der drager over havet med præsentationsmappen propfuld af kreative idéer og hjernen snurrende af visioner og eventyrlyst. På nært hold tager Hollywoods drømmefabrik sig ikke helt så romantisk ud, men Pinocchio taber ikke modet. Han snyder sig til en samtale med direktøren, og snart sidder han bænket ved samlebåndet sammen med alle de andre 'æsler'.
Da vi er i eventyrgenren, ender historien godt. Måske for godt. Det er nemlig i den sidste del, filmen taber højde. Konflikter er nu en gang mere interessant filmisk stof end harmoni, og man kunne ønske sig, at Klubien havde bundet en mere elegant sløjfe på sin fortolkning end den tamme udtoning, der med et skuldertræk konkluderer, at stewardessen, som den modne Pinocchio gafler i flyet tilbage til Danmark, er et ganske godt bytte for de bristede illusioner.
Alt i alt er The Little Wooden Boy dog et stykke besnærende animation, der emmer af selvironi og kærlighed til den klassiske tegnefilm, og som undervejs i den stramme fortælling byder på adskillige gode indfald - ikke mindst den danske dronning som cigaretrygende fe!

Morderiske mødre
Økonomisk fortællestil og et godt drive kendetegner også Peter Gren Larsen 15 minutter lange Mor(d) i mødregruppen, et snurrigt appendiks til Gren Larsens spillefilm Baby Doom, der var oppe i biograferne tidligere på året. I den nye film er det igen forældreskabet, der er under tragikomisk behandling, og filmen former sig som intet mindre end en jovial dansk variation over Motorsavsmassakren.
Handling: Det er Camillas tur til at lægge lejlighed til mødregruppens sammenkomst, men inden de tre veninder ankommer med deres afkom, har Camillas mand været i fatal nærkontakt med en Tefalpande.
Først er veninderne en smule rystede, men der skal mere til at slå nybagte mødre ud, og snart kombineres en kreativ udnyttelse af en blecontainer med den medicinstuderende Su-sannes ekspertise til noget, der ligner det perfekte mord.
Stilistisk er der dømt moderne dansk folkekomedie med træfsikre klichéer som den krakilske vicevært og den godmodige betjent, men Gren Larsen krydrer den velkendte formel med en morbid fantasi, der nok skal vække både gru og genkendelsens glæde hos hårdt trængte småbørnsfamilier.
Noget nyt er der ikke under solen, men tempoet er rapt uden at jappe, temmelig mange af replikkerne sidder godt i mundtøjet, og specielt Andrea Vagn Jensens figur (Camilla) rammer balancen mellem det normaldanske og det dybt absurde.

*Little Wooden Boy. Instr.: Jørgen Klubien. 10 min.
*Mor(d) i mødregruppen. Instr.: Peter Gren Larsen. 15 min. Begge vises i Filmhuset i København til 18. okt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her