Læsetid: 3 min.

Ujævne drømmespor

23. oktober 1998

Ti måneder på motorcykel gennem det australske vildnis

REJSEBOG
Grusveje med vaskebræt-overflade. Giftige slanger og hvide hajer. Bidende sandfluer og livsfarlige gopler. Utilnærmelige aboriginere og excentriske Aussies. Øde strækninger, hvor man er prisgivet, hvis der går hul på vanddunken. Voldsomme svingninger i vejret. Hedebølger og skybrudsregn. Sådan forestiller mange sig Australien, det tyndt befolkede kontinent down under.
At billedet ikke er langt fra sandheden, bekræftes i Australiens hjerte er rødt, en rejsebog om ti måneders motorcykeltur hele vejen rundt om den enorme 'ø'. I foråret 1996 satte Anne Kvist Kjær og Ove Rasmussen Kjær ud på en drømmerejse, han på en stor BMW med hjemmebygget sidevogn, hun på en mindre Suzuki. Turen startede og sluttede i Perth, vestkystens eneste større by, og bogen igennem går det over stok og sten med alle sanser på vid gab.
Efter mange tusind kilometers kørsel kan parret konstatere, at intet er på det jævne i Australien. Den danske hang til det middelmådige bliver sat på en effektiv prøve i mødet med klodens 'yngste' verdensdel. Og til de allerede nævnte strabadser føjes undervejs ømme bagdele, talløse punkteringer og reparationer samt en del ærgrelser over, at ikke en gang på et landområde af disse dimensioner har tilflytterne og den oprindelige befolkning kunnet finde en anstændig måde at leve sammen på.

Endeløs fristil
Bortset fra disse mislyde er tonen positiv. Det er Anne, der fører pennen, og drivkraften er en smittende sult efter oplevelser. Det er først og fremmest naturen, der optager parret. Civilisationen betragtes som en burre, der forsøger at hage sig fast på de dramatiske landskaber, og det er i mødet med det egenartede dyre- og planteliv, der kommer mest glød i skriften. Vombat'er, koalabjørne, dingoer, slanger, krokodiller, kakaduer, flyvende hunde, pelikaner, emuer, næbdyr og småbitte argentinske myrer. De er der allesammen, live - og nogle gange tættere på, end de rejsende bryder sig om.
Tonen er uprætentiøs og blottet for litterære ambitioner, hvilket kan være befriende. Men undervejs bliver det flere steder for meget med de mange detaljer om naturoplevelser, motorproblemer og hyggelige måltider, episoder, der for den udenforstående flyder sammen og spærrer for tilegnelsen af iagttagelser og informationer.
Ingen tvivl om, at parret har haft alle tiders rejse, men måske er bogen skrevet for tæt på oplevelserne. Man fornemmer, at Anne har ført en grundig dagbog, og den pertentlige opremsning af begivenheder og indtryk får under tiden præg af en endeløs fristil. For mange møder med mennesker, læseren ikke får noget forhold til og for mange slappe konstateringer: "Melbourne er også en nydelig by med en blanding af gamle og nye bygninger".

Anonyme personer
Og i betragtning af at man tilbringer ti måneder i selskab med de to hovedpersoner, er det forbløffende lidt, man får at vide om dem. Ove, 45, er vokset op på landet og er uddannet bygnings- og landbrugssmed. Anne, 41, har gået på seminariet. For 20 år siden har de boet i Lesotho i Afrika. Nu bor de i Kolding. Drømmen om at køre Australien rundt er tre år gammel. Det er stort set dét.
Bortset fra en bemærkelsesværdig omsorg for de mange dyr, der lever et farligt liv langs Australiens veje, er det vanskeligt at gennemskue, hvem de rejsende egentlig er, og hvad de vil.
Hen imod slutningen leger de med tanken om at blive i Australien, slå sig ned og åbne et bed'n'breakfast. Men det bliver ved tanken, trygheden og vandsengen hjemme i Kolding trækker, og snart sidder de i flyet til Danmark.
Det konkrete resultat af rejsen - Australiens hjerte er rødt - er, trods indsigelserne, ikke uden sympatiske træk. Stilen er let og talesprogsagtig (inklusiv de manglende kommaer), og den ligefremme tone gør, at bogen fungerer som appetitvækker for de fleste med udlængsel. Selv om Anne og Ove gennemfører et beundringsværdigt projekt, lægger de ikke skjul på, at de også kan lide at forkæle sig selv med chips og cola, en gin og tonic, et godt måltid eller et motelmed tv, så de kan følge med i X-Files torsdag aften.
I den forstand rummer beretningen identifikationsmuligheder for læsere med alle grader af eventyrlyst. Og skulle man have mod på den helt store tur, er bogen med sin omhyggelige gennemgang af både landet og rejsens praktikaliteter et udmærket sted at starte.

*Anne Kvist Kjær og Ove Rasmussen Kjær: Australiens hjerte er rødt. Rejsebog. 219 s. 280 kr. Bogans forlag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu