Læsetid: 0 min.

Universiteterne skal på kontrakt

22. oktober 1998

Akademikernes Centralorganisation er skeptiske over for forskningsminister Jan Trøjborgs evne til at udforme de nye resultat-kontrakter for universiteterne

Forskningsminister Jan Trøjborg vil afskaffe det eksisterende bevillingssystem til universiteterne og i stedet indføre såkaldte resultatkontrakter. Jan Trøjborg vil fremlægge et nyt lovforslag til høring omkring årsskiftet. Et forslag som blandt andet er inspireret af den kritik af universiteternes ledelse, som Akademikernes Central-organisations (AC) offentliggjorde i denne uge.
AC mener, at ledelsen på flere danske universiteter er "katastrofal dårlig." Men chefen for AC's politisk-økonomiske afdeling, Niels Lykke Jensen, er ligeledes skeptisk over for Forskningsministeriets evne til at håndtere udformningen af det nye bevillingssystem.
Resultatkontrakter er en økonomisk ordning, hvor universiteterne udelukkende får penge efter, hvor effektive de selv er til opfylde en række succeskriterier, som ministeriet og universitetet i fællesskab forhandler sig frem til. Efter forskningsministerens mening vil resultatkontrakterne styrke universiteternes mulighed for at opstille mere ambitiøse og strategiske målsætninger med både forskning og undervisning.

Svær opgave
"Forskningsministeriet har store problemer med at finde præcis ud af, hvilke succeskriterier, som universiteternes bevillinger i fremtiden skal afhænge af," siger afdelingschef Niels Lykke Jensen til Information.
"Forskningsministeriet kan sagtens finde nogle rene kvantitative indikatorer - såsom antallet af ph.d.-studerende. Men kvaliteten på universiteterne kan ikke hæves, hvis man på den ene side fortsætter i et økonomispor med traditionelle bevillinger, og på den anden side har et uafhængigt mål- og kvalitetsystem. Bevillinger og kvalitet skal kobles sammen. Derfor er vi nu gået ind i sagen og har sagt, at fremtidens bevillingssystem ikke kun må handle om kvantitet og økonomi."
"Et stort problem i hele denne proces er, at samarbejdet mellem Forskningsministeriet og Undervisningsministeriet bestemt ikke er vel-smurt. De to ministerier bliver dog nødt til i fællesskab at finde ud af, hvordan resultatkontrakterne kan udformes, så de både kommer til rumme undervisning og forskning. På nuværende tidspunkt kan vi endnu ikke sige om der er samarbejdsproblemer - for der er ikke noget samarbejde mellem de to ministerier," siger Niels Lykke Jensen.

Klar køreplan
Kritikken fra AC har fået forskningsminister Jan Trøjborg til at trække følehornene lidt til sig. Ministeren vil ikke udtale sig videre om sagen lige nu, men lader sin pressesekretær sige, at "vi er i gang med en proces, der kommer til at tage et stykke tid."
Forskningsministeriet har dog allerede opstillet en køreplan for indførelsen af resultatkontrakter. Målet er, at alle universiteter inden 1. januar 2000 skal være gået over til det nye bevillingssystem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her