Læsetid: 2 min.

Vandboringer lukker på stribe

29. oktober 1998

Vandværkernes værste scenario er blevet til virkelighed - ti år før tiden

Mere end 700 vandboringer er allerede lukket på grund af forurening. Det er et omfang som branchen for bare halvandet år siden frygtede ville vise sig om ti år.
"Vandværkerne står i dag med problemer, som vi først troede kunne vise sig et stykke inde i det næste årtusinde," siger Claus Vangsgård, der er projektleder i Danske Vandværkers Forening.
At giften for alvor har nået grundvandet, bliver underbygget af den seneste rapport over grundvandets tilstand, som Information er kommet i besiddelse af.
I mere end hver fjerde analyserede vandboring er der fundet nedbrydningsproduktet BAM, som i øjeblikket er den største trussel mod drikkevandet.
Det er er overraskende stort antal fund, skriver Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser, GEUS, i den foreløbige udgave af rapporten "Grundvandsovervågning 1998".

Overalt i landet
BAM, der bliver dannet, når rester af ukrudtsmidlet Prefix bevæger sig ned gennem jordlagene, har i flere år plaget vandforsyningen.
Men tidligere har kun få vandværker ledt efter stoffet, og kun hvis de havde en formodet mistanke om at finde det.
Nu indgår undersøgelsen for BAM i alle større analyser af drikkevandet, og derfor tegner der sig et billede af, at BAM er udbredt overalt i landet:
"Vi har mange fund af BAM fra vandboringer på landet, og da vi ved, at Prefix hovedsagligt er brugt i byområder, så må vi gå ud fra, at der er risiko for at finde det i næsten enhver by-boring," siger Walther Brüsch, der er geolog i GEUS.
Selv om flere vandværker har testet for BAM, er det samlet set kun omkring hver femte vandboring, der endnu er undersøgt for dette stof.

Andre stoffer på vej
Sprøjtegifte, der går under betegnelsen pesticider, er blevet vandforsyningens helt store fjende.
I Danske Vandværkers Forening er direktør Anders Bækgaard meget urolig, fordi der kan svømme mange andre stoffer rundt nede i grundvandet, som ingen kender til endnu.
"Der er brugt over 100.000 forskellige miljøfremmede stoffer herhjemme, så der vil med statsgaranti dukke flere op, efterhånden som vi får kendskab til dem," siger Anders Bækgaard.
Han forudser, at omkring halvdelen af landets cirka 2.900 vandværker bliver nedlagt de kommende år. Enten direkte på grund af forurening eller fordi de får så store problemer, at de er nødt til at slå sig sammen i større enheder.
Dermed ligger hans vurderinger nu langt over de prognoser, som Miljøministeriets Drikkevandsudvalg kom frem til i 1997.
Danske Vandværkers Forening mener nu, at op mod 1.500 vandboringer vil blive lukket indenfor de næste ti år - det svarer til, at omkring 500 vandværker må dreje nøglen om.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her