Læsetid: 3 min.

... og verden kort

14. oktober 1998

Kammermusik for cigarkasse
*Fra cd-coveret smiler maliske Moriba Koïta fornøjet til sine lyttere. Ved sin kind holder han sin dyrebare n'goni. Et underfundigt vestafrikansk strengeinstrument, som mest af alt minder om en cigarkasse med en pind på. Kassen er et udhulet stykke træ med kohud og fire nylonstrenge, der slås an som en guitar. Et beskedent instrument at se på, men i Moriba Koïta's hænder frembringer det melodiske og forfriskende klange. Sorotoumou er optaget live og i studiet i Paris, hvor Moriba Koïta har boet siden 1993. Moriba spiller, så det risler svalt ned ad ryggen af bare fryd på selv den mest stressede nordbo. Musik til fordybelse. Alle egne kompositioner. Akustiske stykker der rykker, og henrykker - uden elektronisk sovs. På Sorotoumou akkompagneres Moriba Koïta af en enkelt sprød kora og diverse afrikansk percussion: djembé, balafon og doundoumba. Vestafrikansk kammermusik af højeste kaliber.
*Moriba Koïta: Sorotoumou. Producer: Philippe Conrath. Mélodie. (Import: Mellemfolkeligt Samvirke).

Fransk festfyrværkeri
*Når man nu skal fejre et 20-års jubilæum, må det gøres med manér. Så det franske sigøjnerband giver sammen med cd'en
Rien dans les Poches (tomme lommer) sine lyttere en 10-centimers mønt, hvis købekraft engang var ca. 10 øre. I dag er den ikke længere gangbar. Det er tanken, der tæller. Musikalsk er der til gengæld masser af godbidder på cd'en. Ud over de fem gale sigøjnere medvirker bl.a. ungarske Ando Drom og den spinkle Mitsou med den hæse stemme, der gnaver sig helt ind til benet, når hun fortolker sigøjnerballaden Ederlezi. Bratsch og deres gæster spiller bare røven ud af bukserne og der er kælet for arrangementerne. Accordeon og klarinet konkurrerer fiffigt med bouzouki, violin og den swingende franske jazz-guitar, typisk for fransk sigøjnermusik. Repertoiret er varieret. Stemningen løssluppen.
*Bratsch & Guests: Rien dans les poches. Producere: Bratsch, Christian Stolze og Jean Trouillet. Network. (Import: Mellemfolkeligt Samvirke).

Fuld fart frem
*Godt nyt fra Taraf de Haïdouks, de festlige, rumænske sigøjnere, der har sat København og omegn på den anden ende ved flere lejligheder. Deres tredje cd, Dumbala Dumba, er fortrinsvis optaget live hjemme i Clejani i det sydlige Rumænien. Her har de inviteret spændende gæster - bl.a. Napoléon og hans dansere, der er af bjørnetæmmerslægt og spiller på hvad som helst. Og som noget helt nyt - en kvindelig forsanger, Viorica, der lægger linjen på titelnummeret. Lystig og hæsblæsende, som resten af pladen. Sigøjnerballader fra land og by og rumænske viser. Hæsblæsende dueller for violin, accordeon og cymbalum. Og flot a cappella sang. Taraf de Haïdouks i absolut topform. En suveræn skive.
*Taraf de Haïdouks: Dumbala Dumba. Producere: Vincent Kenis og Stéphane Karo. Crammed Discs. (Import: Mellemfolkeligt Samvirke).

En rejse mellem stilarter
*Der er kræset for varen på sengalesiske Baaba Maals nye plade. Nomad Soul er tæt på at være et mesterværk udi kunsten at knytte bånd mellem traditionen og den moderne (vestlige) musik. Mere end det. Det er en rejse mellem musikalske stilarter: traditionelle vestafrikanske lydbilleder, keltiske toner, vestlige poptrompeter og trommemaskiner. Og Baaba Maals markante og altid interessante tenor. Poetisk og potent. Nomad Soul er kommet til verden med hjælp fra garvede folk som Simon Emmerson og Brian Eno.
Pladen er fuld af musikalske eksperimenter, der afspejler d'herrers leg med lyd i alle afskygninger. Enkelte steder kammer det desværre over i tyktflydende radiodiscopopsovs af den værste slags.
*Baaba Maal: Nomad Soul. Producere: Simon Emmerson, Ron Aslan, Brian Eno m.fl. Palm Pictures (Polygram).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her