Læsetid: 2 min.

Winnie og fodboldklubben

30. oktober 1998

Winnie Mandela bør retsforfølges for medvirken til mord, siger Sandheds-kommissionen

Winnie
Den sydafrikanske sandhedskommission TRC's dom over Winnie Madikizela-Mandela, Nelson Mandelas fraskilte hustru, var hård - og et af de relativt få tilfælde, hvor TRC anbefaler yderligere retsforfølgelse.
TRC finder Winnie Mandela ansvarlig for det terrorregime, der herskede i to Soweto-townships, Orlando West og Diepkloof, i slutningen af 1980erne - en terror, der blev udøvet af Mandelas egen private livgarde, misvisende kaldt Mandela United Football Club.
'Fodboldklubben' "var involveret i en række kriminelle aktiviteter, heriblandt drab, tortur, voldelige overfald og brandstiftelse.
Fru Mandela kendte til denne kriminelle aktivitet og den utilfredshed, den førte til i lokalsamfundet, men valgte bevidst ikke at ignorere problemerne", hedder det i TRC-rapporten.
Men ikke nok med det: TRC mener også at have beviser for, at de, der modsatte sig fru Mandela eller fodboldklubben "blev stemplet som spioner, jagtet og dræbt".

Base i Mandelas hjem
"Kommissionen finder, at medlemmer af fodboldklubben opererede fra Madikizela-Mandelas hjem, at hun havde kendskab til bandens aktiviteter og enten godkendte dem eller direkte beordrede dem".
I flere tilfælde, bl.a. mordet på aktivisten 'Stompie' Seipei og det voldelige overfald på en gravid kvinde, hvis mand fru Mandela selv havde et forhold til, kan Winnie Mandela personligt drages til ansvar, hedder det i rapporten.
TRC gør opmærksom på, at da Madikizela-Mandela ikke har søgt amnesti, bør der overvejes retsforfølgelse i de sager, hvor der var tilstrækkelige beviser for grove overtrædelser af menneskerettighederne.
TRC's konklusioner kom ikke overraskende. Winnie Madikizela-Mandela er faldet dybt fra tinderne, siden hun under sin mands næsten 30 år lange fængselsophold var kendt og elsket blandt alle sorte sydafrikanere som 'Nationens Moder'.
Det var i de år, i 1970'erne og 1980'erne, hvor Winnie Mandela modstod de hvide myndigheders stadige chikane - blandt andet en tvangsforflytning af hende og familien til byen Bradford, et distrikt beboet af hvide i en afsidesliggende provins.
Men Winnie Mandelas forbindelse med fodboldklubben og rettergangen mod hende i 1991 for meddelagtighed i bortførelsen af den sorte teenager Stompie Seipei og senere kastede en alvorlig skygge over fru Mandelas rygte.

fortsat magtfuld
Skilsmissen fra Nelson Mandela - efter afsløringen af, at hun igennem flere år havde haft en udenomsaffære med sin advokat - gav Winnie Mandela det sidste skub.
På trods af alt dette er Winnie Madikizela-Mandela fortsat en af Den Afrikanske Nationalkongres', ANC's mest populære ledere - især på aktivistniveau.
Selv om hun for nylig blev smidt ud af regeringen, hvor hun havde en vice-ministerpost, er hun fortsat en magtfuld person, bl.a. som leder af ANC's kvindeliga.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her