Læsetid: 2 min.

Yderfløje advarer mod vold

24. oktober 1998

Det israelske højre taler om forræderi, mens den militante palæstinensiske gruppe Hamas kalder aftalen for værdiløs. Begge fløje advarer om, at aftalen vil føre til mere vold

Reaktioner
Allerede inden detaljerne om fredsaftalen mellem Israel og palæstinenserne blev offentliggjort, indløb de første reaktioner fra yderfløjene i den mellemøstlige konflikt. Og de var ikke overraskende stærkt negative.
Mens den israelske højrefløj talte om "forræderi", fordi Israel ifølge aftalen skal afgive områder på Vestbredden til palæstinenserne, kaldte den militante palæstinensiske gruppe Hamas aftalen for "værdiløs", fordi Israel fortsat vil besætte områder, som palæstinenserne gør krav på.
Hamas-lederen Sheikh Ahmed Yassin indrømmede, at det øgede israelsk-palæstinensiske samarbejde på sikkerhedsområdet måske midlertidigt vil begrænse Hamas' angreb på Israel, men det vil ikke standse angrebene.
"Vi vil fortsætte vores væbnede modstand mod den israelske besættelse på enhver måde, indtil besættelsen er ophørt," sagde han til nyhedsbureauet Reuter.
Yassin tilføjede dog, at Hamas vil udgøre en "fredelig opposition" i forhold til PLO-leder Yasser Arafat og ikke vil tillade en voldelig palæstinensisk splittelse.

Sammenstød
Fra den israelske højrefløj, bestående af bl.a. jødiske bosættere på Vestbredden og højreorienterede partier, lød der i går en samstemmende fordømmelse af den israelske ministerpræsident Netanyahus medvirken til aftalen.
"Aftalen i Washington er et forræderi mod det folk, som sendte Netanyahu til topmødet for at beskytte Israel," sagde en talsmand for jødiske bosættere på Vestbredden Aharon Domb til israelsk radio.
Han måtte dog senere undskylde brugen af udtrykket "forræderi", fordi ordet blev hæftet på tidligere ministerpræsident Yitzhak Rabin, som i 1995 blev myrdet af en højreorienteret modstander af fredsaftalen.
Undskyldningen ændrer dog ikke på de jødiske bosætteres modstand mod, at Israel skal afgive områder af Vestbredden til palæstinenserne, og bosætterne har da også lovet at kæmpe imod den nye aftale.
Samtidig advarede Michael Kleiner, parlamentsmedlem for det højreorienterede Gesher-parti, om at aftalen vil føre til ny vold.
"Det er en aftale, der vil forsinke freden og bringe os tættere på voldelige sammenstød med palæstinenserne," sagde han til Reuter.

Vil vælte regeringen
Kleiner gentog truslen om, at hans parti vil være med til at vælte Netanyahu-regeringen på grund af aftalen med palæstinenserne, men Arbejderpartiet lovede i går at brede et sikkerhedsnet ud under regeringen med det formål at få aftalen godkendt i parlamentet og forhindre højrefløjen i at standse den.
Netanyahus koalitionsregering sidder på et spinkelt flertal på 61 af parlamentets 120 mandater.
Fra mere moderate røster i Israel kom der blandede meldinger. Den israelske præsident Ezer Weizman kaldte aftalen "god for Israel og flertallet af befolkningen."
"Vi lever i et demokrati, hvor det er flertallet og ikke mindretallet, der bestemmer," tilføjede præsidenten.
Den kendte palæstinensiske politiker Hanan Ashrawi hæftede sig ved det ironiske i, at det der blev diskuteret i Wye var emner, som parterne allerede en gang var blevet enige om, "men som Israel siden har afvist at gennemføre."
Hun erklærede sig derfor skeptisk over for, om den nye aftale nogensinde vil blive gennemført.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her