Læsetid: 3 min.

Aids standser de fattige lande

30. november 1998

Aids-epidemien er ude af kontrol i den tredje verden, fastslår rapport.
I den sydlige del af Afrika skønner man, at mellem 20 og 25 procent af den voksne befolkning er smittet

aids-epidemi
Hvert minut bliver 11 mennesker verden over smittet med hiv. Aids-epidemien spreder sig hurtigt, og er nogle steder helt ude af kontrol. Det er især den tredje verden, som er hårdt ramt, og aids-epidemien truer nu med at bremse disse landes udvikling.
Det fastslår en ny rapport, som er udarbejdet i samarbejde mellem WHO og FN-organisationen UNAIDS.
Siden aids-epidemien brød ud for omkring 20 år siden, er mere end 47 millioner mennesker verden over blevet smittet med hiv. 13,9 millioner er døde. 95 procent af dødsfaldene har fundet sted i udviklingslandene.
"Sygdommen er fuldstændig ude af kontrol i mange dele af verden," sagde professor Peter Piot, som er direktør for UNAIDS, da rapporten for nylig blev fremlagt i London.

Vil bryde tavsheden
Især den sydlige del af det afrikanske kontinent er hårdt ramt. I Botswana, Namibia, Swaziland og Zimbabwe skønner man, at et sted mellem 20 og 26 procent af folk mellem 15 og 49 år lever med hiv eller aids.
Værst er det i Zimbabwe, hvor de seneste data har vist, at et sted mellem 20 og 50 procent af gravide kvinder er smittet. Omkring en tredjedel af disse kvinder vil give sygdommen videre til deres børn.
Udbredelsen af aids-epidemien afspejler sig tydeligt i målene for indbyggernes forventede levetid.
I Botswana, hvor 25 procent af landets voksne er smittede, er den gennemsnitlige forventede levetid for børn, som bliver født i løbet af de næste år, faldet fra 70 til 40 år.
Også den tiltagende mobilitet i Afrika har betydning for udbredelsen af aids. Det gælder især Sydafrika, hvor særligt mineindustrien tiltrækker arbejdere fra de landlige områder samt arbejdere fra nabolande.
Sydafrikanerne, som i lang tid har forsøgt at lukke øjnene for aids-problemerne, prøver nu at bryde tavsheden omkring sygdommen.
"Vi har som nation alt for længe lukket vores øjne og håbet, at sandheden ikke var så virkelig. I alt for mange år har vi ladet sygdommen sprede sig. Nogle gange har vi ikke vidst, at de folk, vi begravede, var døde af aids. Andre gange har vi vidst det, men vi valgte at forblive tavse. Nu står vi med fare for, at halvdelen af vores unge ikke vil blive voksne," siger Sydafrikas vicepræsident Thabo Mbeki.

Nyt sygdomsmønster
Også i Asien står det slemt til, og man regner med, at mere end syv millioner asiatere er smittet med hiv. Epidemien ser desuden ud til at være ved at sprede sig alvorligt i den kinesiske og indiske befolkning.
Sygdomsmønstret i Indien er et eksempel på, hvordan mønstret for hiv-udbredelsen er ved at ændre sig. Fra at være koncentreret i byområderne, spreder sygdommen sig i stigende grad til de landlige områder, som ellers tidligere typisk er gået fri.
Også i Østeuropa og Centralasien bliver stadig flere smittet med hiv. Epidemien, som i disse områder for alvor tog fart omkring 1995, hersker primært inden for stofmisbrugermiljøet.
I Nordamerika og Vesteuropa er antallet af dødsfald forårsaget af hiv faldet drastisk i de senere år.
Det skyldes ikke mindst nye behandlingsmetoder for hiv.
I USA markerede 1997 sig som det år i det sidste årti, som medførte det færreste antal aids-dødsfald.
Men selv om stadig flere mennesker i den vestlige verden holdes i live af de nye behandlingsmetoder, bliver nye mennesker smittet hver dag, og antallet af mennesker, som bærer hiv-smitten, stiger dagligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her