Læsetid: 1 min.

Aktier er blevet en ny folkesport

11. november 1998

Aktiekøb er ved at blive en folkebevægelse i Danmark, som det har været det gennem mange år i Sverige og USA

På tre år har Dansk Aktionærforening, hvis medlemmer er private investorer, ti-doblet sit medlemstal fra 700 til 6.966 - og foreningen regner med at runde de 7.000 i løbet af få dage.
"Interessen for at spare op til pensionen i aktier begynder at blive en folkebevægelse i Danmark, som det længe har været det i USA og i Sverige," siger Claus Silvferberg, direktør i Dansk Aktionærforening.
"Hidtil har danskere sparet op i deres ejendom. Når de når pensionsalderen, sælger de deres store hus og flytter til noget mindre og billigere og får derved frigjort penge."
"I USA derimod sparer enhver taxachauffør og fabriksarbejder op i aktier. I Sverige ejer 4,5 millioner mennesker aktier - det er 53 procent af hele befolkningen, inklusive spædbørn og oldinge."

Krisen skræmmer lidt
Aktionærforeningen har mærket den internationale krise på finansmarkederne ved at strømmen af nye medlemmer er taget af.
"Før aktiekurserne begyndte at dale fik vi 10-15 nye medlemmer om dagen, men i de sidste par uger har tilgangen kun været fem om dagen."
Men krisen har ikke rystet medlemmerne for alvor:
"Når kurserne falder bliver folk lidt passive. De sælger ikke deres aktier, men de køber heller ikke nye."
Det skyldes manglende kendskab til aktiemarkedets logik, mener Claus Silvferberg: "Selv i dårlige tider skal man placere sin langsigtede opsparing i aktier. Aktier er en real værdi - en bid af en virksomhed. I gennemsnit er aktiepriserne steget 12 procent om året i det meste af dette århundrede."
"Alle økonomer forudser økonomisk vækst. Og når samfundet bliver rigere, bliver aktieejerne rigere."
De gyldne adfærdsregler på aktiemarkedet er ifølge Claus Silvferberg: Køb mindst syv forskellige aktier og behold dem i mindst syv år. Og lån aldrig penge til at købe aktier for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her