Læsetid: 3 min.

Assens vil sælge sine børnehaver

25. november 1998

Assens kommune vil overlade driften til Jysk Rengøring. Pædagogerne er imod, mens forældrene er passive

Assens kommune på Fyn vil sælge de fem bygninger, der huser kommunens børnehaver og derefter overlade driften af børnehaverne til et privat firma.
Det har byrådets borgerlige flertal besluttet under efterårets budgetforhandlinger, og mandag aften vedtog de så at hive Jysk Rengøring ind som samarbejdspartner.
"Sammen med Jysk Rengøring skal vi de kommende måneder fastlægge et koncept for, hvordan institutionerne skal drives fremover," siger borgmester Hans Ole Hansen (V), Assens Kommune, der med salget ser frem til at få omkring 10 millioner kroner i den slunkne kommunekasse.
Han regner med, at salg af bygninger og overdragelse af driften til Jysk Rengøring vil ske inden sommerferien 1999. I forvejen er der kun en enkelte børnehave herhjemme - i Skovbo kommune - som drives af rengøringskoncernen ISS efter samme model.

Stor usikkerhed
Udsigten til at blive privatiseret har skabt stor usikkerhed blandt pædagogerne.
"Vi er meget utrygge ved, hvad der skal ske, og det skyldes ikke mindst, at vi er blevet meget dårligt orienteret om planerne," siger Jane Rav, der er tillidsrepræsentant for pædagogerne i børnehaven Fuglereden.
Hun synes ikke, at man bør tjene penge på børn.
"Når private vil købe børnehavnerne og stå for driften, så kan det kun være fordi, de regner med at kunne tjene penge på det," siger Jane Rav.
Samme holdning har formanden for børnehavens forældrebestyrelse, Hanne Laustsen:
"Jeg er ikke principielt imod udlicitering, men jeg er meget imod, at man bruge børn til at både Jysk Rengøring og kommunen kan få flere penge i kassen."
Hun frygter, at øget brugerbetaling eller dårligere normering vil komme listende med tiden: "Vi er blevet så dårligt orienteret undervejs, at jeg kun kan frygte det værste fremover."

Svag forældreprotest
Trods hendes og flere af forældre-repræsentanternes modstand mod planerne, så har det været svært for dem at få mobiliseret forældrene.
Således mødte kun 20 forældre frem til et stormøde om planerne i oktober måned - selv om planerne berører 300 børnehavebørn.
"Mange forældre har nok ikke tid og kræfter til at protestere, men jeg har også en fornemmelse af, at flere er tilfredse, bare deres børn bliver passet," siger Hanne Laustsen, der tror, at forældrene havde været meget mere på mærkerne, hvis der var tale om privatisering af folkeskolen.
Borgmester Hans Ole Hansen mener ikke, at forældre og pædagoger har noget at frygte: "Nu har vi taget beslutningen om at starte processen, og i det forløb vil vi inddrage både forældre og pædagoger," siger han og lover, at forældrene vil bevare indflydelsen på institutionen og pædagogerne deres nuværende løn- og arbejdsforhold. Der findes allerede en overenskomst for privatiserede pædagoger, som sikrer dem mod forringelser, hvis de overtages af ISS eller Jysk Rengøring.

Udstillingsvindue
Assens kommune vil overlade driften af børnehaverne til Jysk Rengøring, der ikke før har drevet børnehaver.
Bygningerne derimod skal sælges i en udbudsrunde til den højestbydende, og så er det op til Jysk Rengøring, om det vil leje sig ind.
"Vi valgte Jysk Rengøring, fordi selskabet vil bruge os som udstillingsvindue for at komme ind andre steder, og dermed er vi ret sikre på, at de laver et optimalt produkt, som vi er tilfredse med," siger borgmesteren, der ikke regner med, at der kommer besparelser på selve driften. Jysk Rengøring er i første omgang interesseret i at komme ind på dette nye marked.
Forælder-repræsentanten Hanne Laustsen er ikke sikker på, at det er en fordel at være prøveklud.
"Det kan jo betyde, at vi bliver de institutioner, hvor Jysk Rengøring får lov at begå deres fejl, indtil selskabet har fundet ud af at drive børnehaver," siger hun.

BUPL skeptisk
Pædagogernes fagforening, BUPL, er imod privat drift af børnehaver, bl.a. fordi det skaber usikkerhed om, hvem der egentlig har ansvaret, hvis noget ikke kører, som det skal. Derudover mister forældrene deres lovfæstede ret til indflydelse, og kommunen får sværere ved at yde en helhed i indsatsen over for børnene, mener BUPL.
"Frem for direkte at modarbejde privatisering af børnehaver, så forsøger vi at provokere kommunerne til i det mindste at forholde sig aktivt til de problemer, der er ved at give driften fra sig," siger rejsesekretær i BUPL, Søren Winther.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her