Læsetid: 2 min.

Auken giver kommuner tørt på

24. november 1998

Miljøstyrelsen indskærper over for landets kommuner, at de skal tage kontrollen af drikkevandet mere alvorligt

Kommunerne skal sikre, at borgerne ikke får forurenet drikkevand ud gennem hanerne. Men det kniber med kontrollen.
Det har fået Miljøstyrelsen til at indskærpe over for kommunerne, at de har ansvaret for, at vandboringerne bliver analyseret for giftrester.
"Vi har et indtryk af, at nogle kommuner har troet, at det var frivilligt, hvor meget de krævede af analyser fra de lokale vandværker," siger vicedirektør Hans Henrik Christensen fra Miljøstyrelsen, der netop har sendt et brev ud til samtlige kommunalbestyrelser.
Her står klart og tydeligt, at kommunerne mindst skal kræve vandværksboringer analyseret for 24 forskellige sprøjtemiddel-rester - med mindre den enkelte kommune har meget håndfast viden om, at nogle af stofferne under ingen omstændigheder kan være brugt over et vandmagasin - og derfor kan undtages fra analyse.

Mangler analyser
Derudover slår skrivelsen fast, at er et vandværk og en kommune uenige om, hvor grundigt vandboringer skal analyseres, så har kommunen det sidste ord.
"Der har været behov for at tydeliggøre reglerne," siger Hans Henrik Christensen på baggrund af erfaringer fra flere amter - ikke mindst Århus Amt - der har fundet den kommunale kontrol med de mange små vandværker meget tilfældig og mangelfuld.
Således er kun omkring halvdelen af landets cirka 10.000 vandboringer undersøgt for sprøjtemiddel-rester, selv om erfaringen er, at når et vandværk først analyserer efter giftrester, så finder det ofte noget.
Det kom miljø- og energiminister Svend Auken for øre for et par uger siden, og han har derfor personligt taget initiativ til denne indskærpelse over for kommunerne.

Kontrol skal udføres
I 1997 udsendte Miljøstyrelsen en vejledning i boringskontrol. Den anbefaler at boringer bliver undersøægt for mindst 24 forskellige stoffer. Men flere kommuner har henholdt sig til, at der var tale om en vejledning, som ikke er forpligtende.
"Selv om det er en vejledning, så er den forhandlet på plads med bl.a. Kommunernes Landsforening, og det betyder, at den enkelte kommune ikke bare kan udføre sin kontrol efter forgodtbefindende," siger vicedirektøren.
Amtsrådsforeningen har bedt om, at amterne overtager kontrollen med vandværkerne for at sikre en ensartet og styrket analyse af vandkvaliteten.
Hans Henrik Christensen anfører, at det er et politisk valg, om opgaven skal over-
gå til amterne, men Opgavekommissionen, der er ved at se på opgavefordelingen mellem stat, amter og kommuner, har ikke fundet det nødvendigt.
"Hvis vi hjælper kommunerne lidt på vej, så tror vi da også i Miljøstyrelsen, at de kan udføre opgaven tilfredsstillende," siger vicedirektøren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her