Læsetid: 2 min.

Bingo-skak

23. november 1998

Anatolij Karpov vandt turnering med margin på ét sekund

SKAK
Så skete det endelig igen: Den regerende FIDE-verdensmester Anatolij Karpov vandt en turnering. Men måden, det skete på, var dog ikke så overbevisende, at det har sendt chokbølger gennem den internationale skakverden, endsige forstyrret Kasparovs nattesøvn.
I den såkaldte Rapid World Cup (med et på dette plan ikke ligefrem skræmmende rating-gennemsnit på under 2600) i Cap d'Agde i Sydfrankrig sejrede Karpov i sin gruppe og mødte i finalen over fire partier den hviderussiske stormester Boris Gelfand.
Det lykkedes de to kamphaner at spille samtlige disse partier remis, hvorefter man måtte ud i en såkaldt 'tiebreak', to lynpartier, der endte uafgjort 1-1. Så fulgte to lynpartier mere: en remis - og så vandt Karpov det sidste og afgørende parti, da Gelfand klovnede og i en klar gevinststilling med et helt tårn mere overskred betænkningstiden. Bingo-skak på Rivieraen, og Karpov fik pladen fuld. Han må have grinet hele vejen hen til banken - han havde nemlig selv et sølle sekund tilbage på klokken, da Gelfands faldvinge drattede, og fik dermed i det mindste bevist, at motorikken trods de efterhånden 47 år stadig er i orden.
Karpov noterede sig for øvrigt i kølvandet på skak-OL i Elista for en anden sejr, da han ved hjælp af nogle juridiske fiksfakserier fik gennemtrumfet, at FIDE's VM-turnering, der skulle være startet i næste måned i Las Vegas, blev udsat til begyndelsen af 1999. Så kan han stadig sidde og lune sig med VM-titlen hele julen.

Divisionsskak
Efter tre runder i Dansk Skak Unions holdturnering ser det stærkt ud til, at DM for første gang nogensinde skal havne på Falster.
For SK 1934 fra Nykøbing har, anført af stormestrene Lars Bo Hansen og Henrik Danielsen, lagt forrygende ud og har allerede et forspring på 4,5 points til sidste års mestre fra Gistrup i Nordjylland. SK 1934 vandt i første runde 6,5 - 1,5 over Espergærde, hvorpå holdet i tredje runde (det er ingen lapsus, for i denne turnering spiller man af uransalige grunde altid tredje runde før anden runde!) vandt 6 - 2 over Skolerne fra Århus, og endelig blev det i anden runde atter til en 6 - 2-sejr, denne gang over Århus Skakklub.
Stillingen: 1. SK 1934, 18,5 points 2. Gistrup, 14 p. 3. Hansa Office, Nordre, 13 p. 4. Brønshøj, 12,5 p. 5. Skolerne, 11 p. 6.-7. Sydøstfyn og Århus, begge 10 p. 8. Espergærde, 7 p.
Næste runde spilles først den 17. januar, og spændingen behøver ikke være gået fløjten, for hvis Gistrup i de kommende runder kan gnave lidt ind på falstringernes forspring, kan den afsluttende runde den 21. marts blive noget af et brag, for da mødes de to førende hold i den måske afgørende dyst.
Sidste mandags opgave var hentet fra en holdturnering i Schweiz:
Hochstrasser har hvid mod Partos, og mens de to sorte tårne har gemt sig godt af vejen, kan de hvide springere tage det afgørende kvælergreb på den sorte majestæt:
26. Txd8+!, Txd8 27. Sf6, Opgivet.
Der er ingen parade mod 28. Tg8+ og mat. Et par springerbasser, der ville noget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her