Læsetid: 4 min.

BogForum sætter rekord

23. november 1998

Årets BogForum var tæt på at drukne i mennesker og succes. 1.000 flere gæster
end sidste år

Det syvende BogForum blev på tre dage rundet af 28.260 gæster. Det er 1.000 flere end sidste år, og dermed er der igen sat rekord.
"Arrangementet klappede bedre end nogensinde," siger projektleder på messen, Poul Bjørnholt.
I løbet af de tre forløbne dage har publikum kunnet deltage i 500 arrangementer, og interessen har været så stor, at brandvæsenet to gange i løbet af lørdag truede med at lukke messen.
"Det kunne næsten ikke lade sig gøre at få flere mennesker ind. Nu kører det på syvende år, og messen er blevet afviklet mere gnidningsløst end nogensinde," siger Bjørnholt og hentyder til, at der tidligere har været for mange programændringer undervejs.

Særlig stemning
Ude omkring i standene var der igen i år den sædvanlige, særlige bogmessestemning, som opstår, når så mange kendte forfattere og mediefolk færdes blandt det almindelige betalende publikum på én gang.
F.eks. ser man, at forfattere midt private samtaler eller over frokostbordet bliver prikket på skulderen af en ublu, skægget mand, som hiver en 20 år gammel antolologi op af sin lyse lædertaske og spørger, om han kan få den signeret, og tilføjer, at hans navn er "Knud".
Og mens Nina Bolt på Tranescenen fortæller om sin bog Blod, Sved og Tårer, slår nogen i nærheden pludselig en høj latter op. Den viser sig at tilhøre tidligere justitsminister Erling Olsen, der er i færd med at underholde et lille selskab henne ved boghylderne. Måske med anekdoter fra erindringsbogen Fra Ælling Til Ugle.

Overgiraffer
For Informations udsendte var årets overgiraffer præsten Johannes Møllehave og journalisten Leif Davidsen. Man lagde simpelthen mærke til dem hele tiden.
Møllehave har over årene udviklet en markant, men klædelig og lysende måne, som står i stærk kontrast til hans mørke, utilpassede lokker i området omkring. Det er som at kigge ind i en Nefa-lygte.
Davidsen er en høj mand med et stærkt og gennemtrængende blik. Derudover er han årets messes mest interviewede person.

Klump og Plys
Formentlig for børnenes skyld gik store udgaver af Rasmus Klump og Peter Plys rundt mellem standene og delte pebernødder ud.
Information stødte desværre aldrig på Plys, men krydsede Klumps spor flere gange - måske på grund af sammenfaldende litterære interesser.
Men Klumps fremtoning var sørgelig; han forekom svækket af alder til trods for sit ungdommelige smil. Dels vraltede han og bevægede sig langsomt, og dels blev han sekunderet af to vagter fra Forum, der skiftedes til at stikke en støttende hånd ind i hans lådne armhule.
I år var det sjovere at være barn på bogmessen. I Standen Alfeland læste børnebogsforfattere op af deres egne bøger. F.eks. læste Per tønnes Nielsen i går op af Historien Om En Kedelig Kat, Der Aldrig Oplevede Noget for de tre- til seks-årige. Alle børn fik en bog med hjem. Alfeland skal videre på turné rundt på turné på landets børnebiblioteker.

Jac var sig selv
Den såkaldte Bogcafé var rammen om en overordentligt velbesøgt og underholdende samtale mellem forfatterne Bo Green Jensen, F.P. Jac og Asger Schnack. Et par hundrede tilskuere var vel mødt op.
Poul Bjørnholt præsenterede seancen og tilføjede sarkastisk, at "det glæder mig, at du er kommet til hægterne", henvendt til Jac.
I lørdagsudgaven af Politiken kunne man læse, at F.P. Jac i yderst beruset tilstand kom for sent til en anden samtale i fredags "efter en meeeget lang rejse fra Aalborg".
I går gik det bedre. Jac havde indtaget knapt så meget spirituosa og kunne indgå gnidningsfrit i samtalen. Før han og Bo Green Jensen afsluttende læste et par digte op fra deres respektive tidlige forfatterskaber, løftede F.P. Jac sløret for, at efterfølgeren til hans første selvbiografiske stykke prosa Fortælleren Blev Senere Sig Selv vil udkomme i år 2000. Denne overraskende præcise tidshorisont sendte en latter gennem publikum. Jac blev overrasket og replicerede højlydt:
"Der er sgu ikke noget at grine af. Jeg har jo også nogle digte, jeg skal have lavet. 43 digtsamlinger er det blevet til indtil nu. Andet bind bliver dobbelt så tyk - der skal også være lidt kasse til far."
Næsten gnindningsfrit var det også, da stuntmanden, sangeren og filminstruktøren Martin Spang Olsen kom et kvarter for sent til foredraget om sin bog Sang, Dans Og Slagsmål på Danmarks Skolebibliotekarforenings stand. Han var kørt ud til Bella Center i stedet.
"Jeg tænkte: BogForum, det må da ligge i Bella Center," sagde han, da han endelig dukkede op.
Lørdag aften så det ikke ud til, at bogmessen vil nå de magiske rekordmange 28.000 besøgende. Men dagen i går blev en slutspurt af dimensioner med cirka 11.000 solgte billetter.
Samtidig var det et lidt andet publikum, der kom på sidstedagen. Der blev skubbet rundt på en kende flere barnevogne, og den røde løber ved indgangen var hvid af spildte popcorn.
Altså kunne søndag tænkes at være en mere familieorienteret forlystelsespræget udflugtsdag for hele familien, hvor antallet af bogorme var endnu mere reduceret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her