Læsetid: 2 min.

'Brødre og venner' lader Saddam i stikken

13. november 1998

Traditionelle allierede og venner opfordrer Irak til at genoptage samarbejdet med FN's våbeninspektører

BOSTON - Én efter én undsiger traditionelle allierede og venner det irakiske styres opsætsige indstilling til Sikkerhedsrådets resolutioner.
I går blev Irak skarpt kritiseret af syv arabiske broderlande.
"Den irakiske regering bærer det fulde ansvar for eventuelle følger af udvisningen af FN's våbeninspektører. Med mindre Irak ombeslutter sig vil det irakiske folk blive udsat for yderligere lidelser," hedder det fra et udenrigsministermøde i Qatars hovedstad Doha i Den Persiske Golf. Blandt underskriverne er Syrien, Egypten, Jordan og Saudiarabien.
Også Kina og Rusland opfordrer Saddam Hussein til at genoptage det fulde samarbejde med FN's våbeninspektører, selv om de tager afstand fra en eventuel amerikansk militæraktion.
I modsætning til den sidste Irak-krise i februar har den russiske ministerpræsident Jevgenij Primakov, som er en Irak-kender, desuden ikke tilbudt sin mægling.

Fransk frustration
Måske endnu mere nedslående for Saddam Hussein er Frankrigs holdning. I Paris er man så frustreret over Iraks afbrydelse af samarbejdet med FN's særkommission, UNSCOM, at voldsanvendelse nu anses for at være det eneste middel til at få Saddam-styret til at overholde FN's våbenhvileresolutioner fra 1991.
Ifølge resolutionerne vil sanktionerne først blive ophævet, når UNSCOM har erklæret Irak renset for masseødelæggelsesvåben.
Det er allerede sket for a-våbens og missilers vedkommende; den kemiske våbenkapacitet skal være reduceret til et minimum, mens det åbne spørgsmål stadig er Iraks arsenal af biologiske våben.
Under Irak-krisen i februar tog Frankrig og Italien afstand fra USA's militære opbygning i Golfen og advarede mod et luftangreb. Det er ikke sket denne gang.
Den franske regering har endda ladet FN's generalsekretær Kofi Annan vide, at der ikke er nogen mening i, at han tager til Bagdad og forsøger at mægle.
Sidste februar blev FN-chefen hyldet i Europa og den arabiske verden for en aftale indgået med den irakiske regering, som skulle have banet vej for våbeneksperters frie og uhindret adgang overalt i landet.
Aftalen blev brudt den 5. august, da Irak meddelte, at UNSCOM ikke længere måtte gennemføre inspektioner uden at varsle de lokale myndigheder.

Annans forsøg strandet
Den 31. oktober afbrød Irak formelt et syv år langt samarbejde med FN-kommissionen.
Anledningen var Sikkerhedsrådets beslutning om at tage olieboykotten op til nyvurdering - én i grunden positiv nyhed for regimet i Bagdad. Set fra et irakisk synspunkt var man imidlertid lige vidt, idet betingelserne for en ophævelse af FN's sanktioner omfattede andet end forbud mod masseødelæggelsesvåben.
Kofi Annan måtte onsdag afbryde en rejse i Nordvestafrika og haste tilbage til FN's hovedsæde i New York. Generalsekretæren skal i den sidste ugestid have været i daglig kontakt med Iraks viceministerpræsident Tariq Aziz og sin personlige udsendte i Bagdad, men forsøgene på at overtale irakerne er strandet.
"Beslutningen ligger i Saddam Husseins hænder. Hvis han valgte at samarbejde med Sikkerhedsrådet, ville det ikke være nødvendigt for USA at gennemføre disse militære manøvrer," udtalte en dybt skuffet Annan i går.
End ikke den amerikanske fredsbevægelse har i denne omgang planlagt protestdemonstrationer til fordel for den irakiske civilbefolkning, som lider under sanktionerne og risikerer at blive ramt af amerikanske bomber.

Leder på bagsiden

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu