Læsetid: 4 min.

En dobbelt Bush

5. november 1998

Tidligere præsident George Bushs to sønner vandt guvernørposter i to store og strategiske kredse - Det lover godt for republikanernes præsidentdrømme republikanerne

Boston - "Viva Bush!" Dette spanske udtryk fra valgkampen i Texas og Florida kan gå hen og blive det mest mindeværdige valgslogan fra midtvejsvalget 1998. Udråbet kan nemlig hæftes på de to brødre George W. og Jeb Bush, der vandt guvernørposterne i to store og strategisk vigtige delstater.
Begge er søn af tidligere præsident George Bush (1998-1992) og republikanere med en lovende fremtid i amerikansk landspolitik. George Bush, genvalgt guvernør i USA's andenstørste stat Texas med 68 pct. af stemmerne, er 52. Hans bror John Ellis (Jeb) Bush er 45 og blev valgt til guvernør i Florida, USA's fjerdestørste stat, med opbakning fra 57 pct. af vælgerne.
Denne begivenhed baner utvivlsomt vejen for dannelsen af et nyt politisk dynasti i amerikansk nutidshistorie. De to brødres farfar var senator, deres far har været USA's præsident og republikanske vælgere peger allerede på George W. som deres foretrukne kandidat i præsidentvalget om to år.
Hvis Texas-guvernøren stiller op - og beslutningen skal han allerede tage inden årets udløb - vil han kunne regne med støtte fra sin bror Jeb, guvernøren i Florida. Det vil ikke alene være en kæmpe fordel under primærvalgene i vinteren og foråret 2000. Man skal hertil lægge, at Texas og Florida råder over en femtedel af medlemmerne i valgkollegiet, som officielt udpeger en præsident i USA's politiske system.

Moderat linje sejrede
Hvis republikanerne skal læse noget positivt ud af et ellers skuffende midtvejsvalg, så bliver det de to Bush-brødre og deres moderate og tilsyneladende vindende politiske kurs. Det er ikke gode nyheder for partiets formelle ledere Newt Gingrinch, formand for Repræsentanternes Hus, og Trent Lott, formand for Senatet.
Ingen af de to partiledere nyder særlig stor popularitet i den brede befolkning, så hvis de stiller op i 2000 er deres chance for at vinde præsidentvalget formentlig ringe. Gårsdagens valgresultat kan tages som et barometer på, at en ekstrem konservativ appel til vælgerbefolkningen giver bagslag - især hvis den fokuserer alt for meget på religiøse emner som moral og etik.
Det vil næppe undgå Gingrinchs og Lotts opmærksomhed, at deres parti tabte en række vigtige valg i deres højborg - sydstaterne. Alabamas ekstremt konservative republikanske guvernør Fob James tabte, øjensynligt fordi moderate vælgere og erhvervslivet anså hans synspunkter for at være pinlige for delstatens image.
I North Carolina blev den yderst konservative republikanske senator Lauch Faircloth slået af den unge demokrat John Edwards. Lidt af en begivenhed i den indflydelsesrige senator Jesse Helms hjemstat.
I Kentucky og Arkansas forblev to senatspladser i det demokratiske partis hænder, skønt republikanerne havde håbet på sejr. I Georgia var demokraterne også i stand til at genvinde guvernørposten.
Det kan betyde, at republikanernes uafbrudte sejrstog i Sydens politiske landskab gennem de sidste 20-30 år måske nu er stoppet.

Afstand for sex-skandale
Interviews med vælgerne udenfor afstemningsstederne bekræftede, at flertallet af den amerikanske befolkning tager afstand fra en Kongres, som fokuserer på ideologiske emner og sex-skandaler. I stedet foretrækker man kandidater med et konkret politisk program.
Denne udbredte holdning i vælgerbefolkningen viste sig at være et stort politisk plus for demokratiske kandidater, der nød godt af Bill Clintons populære økonomiske politik og udenrigspolitik.
Selv om landets kurs i høj grad formuleres i et samarbejde mellem Det Hvide Hus og det republikanske flertal i Kongressen, var det altså demokraterne, der indkasserede gevinsten.
Det skyldes utvivlsomt, at demokratiske, partiuafhængige såvel som et betrageligt antal republikanske vælgere føler, at Lewinsky-skandalen har distraheret Kongressen fra at beskæftige sig med emner, der anses for at være langt vigtigere for landets fremtid.
Afklapsningen af Gingrichs og Lotts strategi giver en åbning til mere midtsøgende kræfter i partiet, som trykker på de rigtige økonomiske knapper - lavere skatter og en decentralisering af forbundsstatens myndighed - og samtidig repræsenterer en mere liberal holdning i kontroversielle emner som f.eks. abort og homoseksualitet og selv i behandlingen af de socialt udstødte grupper og mindretallene i USA.

Støtter sorte og fattige
George W. Bush kunne blive legemliggørelsen af denne for republikanerne formentligt perfekte præsidentkandidat. Som Texas-guvernør har han stået i spidsen for programmer, som hjælper de fattige og arbejdsløse i sorte og spanske minoritetsgrupper med at finde vej ud af fattigdom og afhængighed af socialhjælp.
George W.'s holdning til latinamerikanske indvandrere har ikke alene været rimelig tolerant; han har talt om, hvor vigtige de er for Texas' voksende internationale økonomi. Ligesom hans bror Jeb, der er gift og har voksne børn med en latinsk kvinde, taler George flydende spansk. Hans syn på udenrigspolitik er anti-isolationistisk.
Det kan derfor næppe overraske, at Bush-brødrene vandt flere afro-amerikanske og latinske stemmer under tirsdagens midtvejsvalg end normalt er tilfældet for republikanske kandidater. George W. scorede endda 50 pct. af de latinske vælgeres opbakning i Texas.
Som det republikanske partis nye bannerførere håber de at gå på rov i demokraternes ellers så sikre afro-amerikanske partibase og opfostre den nye generation af latinamerikanske indvandrere til at blive trofaste republikanere. Det kan give pote i valgåret 2000.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her