Læsetid: 3 min.

Elbranchen skal finansiere Lykketofts lov

26. november 1998

Men den danske el-top er lettet over, at det kun drejer sig om to milliarder. Det er til at leve med, siger formanden

"Det ser ganske udmærket ud."
Formanden for Danske Elværkers Forening, Flemming Bay-Jensen, var synligt og hørligt lettet over meldingerne fra Christiansborg om finanslovsforliget, som indebærer en årlig udgift for el-sektoren på to milliarder kroner. Lettet fordi der tidligere på året har været talt om, at kraftværkerne skulle drænes for op mod 40 milliarder kroner som modydelse for at kunne agere frit på et liberaliseret elmarked.
Toppen i den danske el-sektor var onsdag formiddag mødt op i Århus til orienteringsmøde i ELSAM. Sammen med flere hundrede lokale el-repræsentanter sad de og ventede spændt på at få flere detaljer om finanslovsforliget.

Slap for det værste
Op af formiddagen kom forligstekstens ni linjer pr. fax, og så kunne ELSAM's formand, borgmester Jørn Würtz (S) fra Silkeborg, gå på talerstolen og berolige forsamlingen: "Som jeg har fået det refereret, så er det ikke meningen, at der skal trækkes penge ud af sektoren."
Hvordan de to milliarder kroner helt konkret skal ryge fra el-sektoren over i statskassen hvert år, fremgår ikke af forliget.
Jørn Würtz ville efter mødet ikke direkte sige, at han var lettet. Selv om han medgav, at de store kraftværker er sluppet for det værste.
"Politikerne har åbenbart indset, at vi kun har en begrænset kapital, som man ikke bare kan trække ud af sektoren," siger ELSAM's formand. Men han understreger, at der stadig er mange detaljer, som skal forhandles på plads. På nogle områder kan det fortsat blive skidt for el-sektoren.

Gerne betale skat
Derimod er Flemming Bay, ikke tilbageholden med sin tilfredshed. Han bider mærke i forligstekstens ord om, at gevinsterne ved liberaliseringen skal beskattes.
"Hvis der bliver tale om, at el-sektoren skal til at betale skat af sit overskud, så har vi ikke noget imod det," siger han til Information.
Men han vurderer, at der kommer andre elementer på banen, hvis de to milliarder skal hives i land. Et af elementerne bliver givetvis at nedsætte tilskuddet til vindmøller.
"Det er udemærket, at de økonomiske rammer nu er meldt ud, så kan vi indgå i mere detaljerede forhandlinger om at få selve energireformen udmøntet i praksis," siger Flemming Bay.

Aukens kabale
I næste uges ventes Folketingets partier at blive indkaldt til drøftelse af den energireform, som skal efterleve EU's krav om, at el skal kunne handles frit over landegrænserne. Samtidig skal reformen tage hensyn til regeringens miljømål om at reducere CO2-udslippet og udbygge den vedvarende energi.
Denne komplicerede kabale får Svend Auken til opgave at få på plads, efter han tidligere på efteråret blev kørt ud på et sidespor af finansminister Mogens Lykketoft.
Finansministeren ville have penge i statskassen, hvad han nu har fået, frem for at værdierne bliver inden for energi-sektoren fra forurenende el-produktion til vedvarende energi, som Auken havde lagt op til.
"Nu lader det til, at der er en samstemmende interesse mellem el-sektoren og flertallet i Folketinget om, at vi skal sikres gode vilkår for at få økonomien til at løbe rundt," siger Flemming Bay, der glæder sig over det brede forlig med de borgerlige, som sikrer ro og konsensum fremover.
SF's energiordfører Anni Svanholt mener ikke, at el-sektoren skal være så sikre på, at den får fuldt spillerum til at agere kommercielt på markedet: "Vi har ikke været med i finanslovsforliget, men vi regner så sandelig med at spille en rolle i udformningen af energireformen, og her vil vi bl.a lægge vægt på miljøhensyn og at sikre forbrugernes værdier," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her