Læsetid: 4 min.

Farmands hævn over PET

12. november 1998

Sådan kalder den PET-spionanklagede Poul Vinther Jensen lækket af de oplysninger, der
i sidste uge på TV 2 gjorde ham til 'manden der infiltrerede Folkebevægelsen'

"Jeg var ikke spion. Jeg er ikke højreorienteret og jeg er ikke odiøs", siger den tidligere næstformand i Den Danske Forening, Poul Vinther Jensen, med de gode kontakter i Politiets Efterretningstjeneste, PET.
I sidste uge blev han af TV 2 og Ekstra Bladet udnævnt som 'PET-manden, der infiltrerede Folkebevægelsen mod EF'. Selv kalder han sig for "en af Folkebevægelsens stiftere og politisk social-liberal med rødder i højskolebevægelsen og det Radikale Venstre."
Selv om han ikke er spion, indrømmer han dog, at han løbende fra omkring 1981 har haft samtaler med PET-medarbejderen Christian Medom om forskellige politiske grupper på den danske venstrefløj lige fra Nordirlands-komiteen, som han selv var medlem af, over Rote Armee Fraktion, til Danmarks Socialistiske Befrielseshær, DSB, Ligesom han forklarer, at han midt i 80'erne har orienteret PET-manden Christian Medom om holdninger i Folkebevægelsens ledelse - som han selv var medlem af - til de 572 NATO-atomraketter, USA opstillede i Vesteuropa i midten af 80'erne.
"Jeg var da sådan halvbeæret over, han gad at høre på mine vurderinger. Om de har haft nogen værdi, det ved jeg ikke. Han spurgte mig og lyttede til, hvad jeg sagde.
I en af PET hemmeligt båndet samtale mellem Poul Vinther og Frede Farmand fra januar 1992 - som Information er i besiddelse af - er Vinther Jensen dog knap så beskeden. Her forklarer han, at han selv var i tvivl, om hvorvidt hans informationer til PET-kontakten Christian Medom var af nogen værdi. Medom svarer ifølge Vinther Jensen: "Ih ja!"
Det er ikke første gang Christian Medoms navn dukker op i forbindelse med PET's kontakter med meddelere. Det var Christian Medom, der var føringsofficer for Anders Nørgaard, PET-agenten, der i marts måned i år indrømmede at have infiltreret Socialistisk Arbejderparti, SAP, i 1981 på opfordring fra PET.

Slidt for EF-modstand
"Jeg er sgu ikke blevet sendt ind af nogen. Jeg kan tillade mig at sige, at jeg er en af folkebevægelsens fædre. Derfor pikerer det mig, at Frede (Frede Farmand, red.) står og sværter mig til, som en agent, der er sendt ind i Folkebevægelsen: Den bevægelse, jeg har været med til at stifte, har tjent trofast og slidt for i mange hundrede timer".
"På Foreningen Frit Nordens årsmøde i 1971 kom jeg med i den syvmandsgruppe, som skulle kontakte bl.a. Poul Overgaard Nielsen (daværende radikal MF) og Ib Nørlund (MF for DKP) og anmode dem om at stifte Folkebevægelsen mod EF. Så jeg kan tillade mig at sige, at jeg har været med til selve undfangelsen af Folkebevægelsen mod EF.
Samarbejdet med kommunisterne har i følge Vinther Poulsen været godt. Og han har aldrig stukket nogen af dem til PET:
"Jeg har hele tiden været klar over, at kommunisterne har haft en overordnet dagsorden for deres engagement i Folkebevægelsen. Det har jeg aldrig været fremmed for. Men jeg kan sige, at de altid har været meget regulære samarbejdspartnere. Når man lavede en aftale med dem, behøvede man ikke at checke dem. De holdt den. Men de havde jo den magt, at hvis de så sig sure på et FU- medlem, så kunne de stemme vedkommende ud. Det var bl.a. folk som den gamle modstandsmand, Ib Nørlund, Bodil Emanuel og Villy Frølund Thomsen. Og så sad Jens Peter Bonde der som parlamentsmedlem.

Farmands hævn
- Hvorfor offentliggør Frede Farmand båndet med jeres samtale nu?
"Jeg har ikke talt med ham i tre år. Og vil ikke tale med ham mere. Frede Farmand har et formål med det her: Dels får han en betaling fra Ekstra Bladet, når han leverer nogle gode historier. Og så har han jo selv været lønnet freelance PET-mand. Han er raget uklar med PET, ligesom han er raget uklar med alle andre - om betalingen. Og når han bliver sur på folk, skal han have hævn. Det bruger han så mig til. Det er slet ikke mig, han vil ramme. Det er PET. Det er ren personlig hævn. Jeg har kendt ham i mange år og har set, hvor tæt han har været på bl.a. Riis Knudsen - nazisten. De to herrer har været dybt fortrolige gennem 20 år. De har rejst Tyskland tyndt og sovet i dobbeltværelse. Så tæt har de været på hinanden. Frede Farmand har i alle disse år fået masser af honorarer fra Nazisterne. Vi har en kopi af en kontrakt, der var en venlig person, der sendte til os anonymt - han lavede en video for Thielst Kristoffersen, som han fik 65.000 DM for," slutter Poul Vinther Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her